Статиите на 1001 Рецепти

АНТИБОЛКОВА ДИЕТА - КОИ ХРАНИ ПОВДИГАТ БОЛКОВИЯ ПРАГ

ОБИКНОВЕНО ЗАПОЧВАМЕ ДИЕТА ЗА ОТСЛАБВАНЕ. НО ПРОТИВОБОЛКОВАТА ДИЕТА Е НЕЩО НОВО И МНОГО ПЕРСПЕКТИВНО.

За първи път за нея се заговаря преди 20 години. Но едва сега са събрани достатъчно данни за това, че някои продукти са способни съществено да повишат болковия праг. Чудесно! - казват си медиците. Сега вече може да се намали дозата на обезболяващите лекарства! Като се вземе предвид колко хора по света постоянно приемат такива средства, това е истинска сензация. И така - ето какво се получава, ако се анализират данните от последните изследвания по тази тема.

ЛЮТОТО ЛЕКАРСТВО

От всички противоболкови продукти първо е проучена лютата чушка. Съдържащият се в нея капсаицин се свързва с с рецептора Trpv1 и повишава болковия праг. Лютата чушка пари езика, организмът изпитва “болка” и се защитава, като отделя в кръвта определени вещества. Сред тях са ендорфините - “хормоните на щастието”, които имат мощен обезболяващ ефект.

Любителите на суши познават хряна уасаби - той също е стимулатор на един от противоболковите рецептори и дори носи името “уасаби рецептор”. Така със същия успех може да се дадат и имената на чесъна, горчицата и синаповото масло – всичко, което горчи и пари, действа върху индикатора на болката. Изключение от правилото е джинджифилът. Той не е толкова лют, но също има противоболков ефект, благодарение на джинджерола - вещество, което действа като капсаицина при червената люта чушка.

БОЛИ ВИ ГЛАВАТА ОТ СУТРИНТА? ПОСЕТЕТЕ ЯПОНСКИ РЕСТОРАНТ И ПОРЪЧАЙТЕ РИБА, САЛАТА ОТ ВОДОРАСЛИ И УАСАБИ.

ВАЖНО!

Всички тези палещи подправки помагат да се тушира острата болка и не са особено ефективни при хроничната. Ако сте се ударили, порязали, внезапно ви е заболяла главата, с помощта на лютите подправки ще успеете на време да повишите болковия си праг. Но не бива да ги ползвате всеки ден – лютото е вредно за стомаха и червата. Дозата също ще ви се наложи да изберете “на око” - клинични тестове с “лютите аналгетици” не са провеждани.

ПОВЕЧЕ ЩАСТИЕ - ПО-МАЛКО БОЛКА

А дали има не чак толкова екстремно ядливо лекарство? Да, отговарят учените и ни предлагат да пием повече мляко, да ядем пуешко месо, яйца, лешници, семки, бадеми и спирулина. Всички тези продукти са богати на триптофан - аминокиселина, която също повишава болковия праг. От нея в щитовидната жлеза в главния мозък се изработва серотонин - още един “хормон на щастието” с изразено обезболяващо действие.

ВАЖНО!

Триптофанът е много полезен. Затова страдащите от хронични болки могат да включат във всекидневното си меню повечето от изброените продукти. Разбира се, пуйката с ядки на обяд едва ли ще ви избави от пристъпа на мигрена, а дали въобще ще ви се яде в този момент? Точни препоръки колко мляко или яйца трябва да консумирате на седмица, за да се справите с тази или онази болка, също няма - нали сме толкова различни… И все пак факт е, че триптофанът е способен да повишава болковия праг - това е доказано. Затова не бива да се пропуска.

НЕ НА МАЗНИНИТЕ!

Американският изследовател Нийл Бърнард в книгата се “Продуктите, които побеждават болката” (1998 г.), обощава опита от прилагане на антиболковите диети при конкретни заболявания. Според него противоболковата диета на първо място е диета с ниско съдържание на животински мазнини. Тя понижава равнището на холестерола, подобрява обмяната на веществата, помага на хормоналния баланс да се нормализира и да се намали телесното тегло. А всичко това води до намаляване на честотата и интензивността на болковите пристъпи. Ето примери.

 • Предменструален синдром и критични дни. Съпровождащата ги болка намалява за сметка на изравняването на баланса на женските полови хормони.
 • Стенокардия. Подобрява се кръвоснабдяването на сърцето и болката става по-слабо изразена.
 • Мигрена. Пристъпите възникват по-рядко, доколкото техните провокатори са мазните продукти.
 • Остеохондроза. При прехода на нискомаслена диета често излишното тегло си отива, а по-малката маса на тялото означава по-малко натоварване на гръбначния стълб.

Според д-р Бърнард в състава на всяка антиболкова диета трябва да се включват: броколи, черен и зелен чай, риба, соеви продукти, грозде, ананас и много други плодове и зеленчуци.

ВАЖНО!

На такава диета човек може да бъде цял живот. Намаленото съдържание на мазнини е еталон на здравословното хранене. Не е ясно след колко време ще настъпи трайното повишаване на болковия праг, но фигурата ви със сигурност ще стане по-елегантна, а заедно с това ще се предпазите и от много болести на цивилизацията, като хипертония, инфарк и инсулт.

КЛАСИКА №1

Още една разновидност на антиболковата диета, известна на медицината от няколко десетилетия - диетата на руския диетолог М. И. Певзнер. Тя се препоръчва при болки в стомаха. И обостреният гастрит, и отворилата се язва се лекуват на един и същи принцип - “на болния орган му е нужен покой”. Всеки продукт трябва да се нареже наситно, да се претрие, да се свари на пара и чак тогава да се изяде. И нищо люто, мариновано и солено. Лютата червена чушка и чесънът тук не се вписват, но нали става дума за особена болка!

ДА НЕ СЕ ЯДАТ

Може да се мине и по друг път: да се изключат от менюто продуктите, които провокират болката. Например за страдащите от мигрена трябва да бъдат забранени, освен вече споменатите животински мазнини, кафето, шоколадът, кашкавалът, алкохолът (по някои данни - червеното сухо вино), цитрусовите плодове, силният черен чай и всичко пържено.

АКО ЛЮТАТА ЧУШКА И МЛЯКОТО СА БЕЗСИЛНИ

Диетата може да се допълни с още две не по-малко действени мероприятия.

ЗАЕМЕТЕ СЕ СЪС СЕКС…

Този естествен начин за избавяне от болката без лекарства е известен още от древността, но едва неотдавна получи научно потвърждение. По време на секс се отделя голямо количество ендорфини и болковият праг се повишава. Разбира се, сексът няма да ви раздели с болките в ставите и сърцето.

… ИЛИ СЕ ВБЕСЕТЕ

Боли ви? Търсите си повод за праведния си гняв! Скоро ще откриете, че нищо не ви боли… Този механизъм е измислен от природата: той помага на ранения звяр да се държи в схватката с последните си сили. Но и тук е важна мярката: краткотрайният взрив от емоции мобилизира организма, а честите избухвания на гняв предизвикват хроничен стрес, който на свой ред понижава болковия праг.

БОЛКИ В СТАВИТЕ

Ще ви помогнат:
 • морска риба и други морски дарове
 • елда
 • кокоши яйца
 • повече плодове и зеленчуци

БОЛКИ В МУСКУЛИТЕ

Ще ви помогнат:
 • 2 чашки кафе на ден
 • чаша вишнев сок на ден
 • повече вода

МИГРЕНА

Ще ви помогнат:
 • морска риба
 • нелющен ориз, елда, овесени ядки
 • царевично, соево масло, зехтин
 • бадеми
 • морски водорасли
 • люти подправки
 • зелен чай

БОЛКИ ПРИ ПМС

Ще ви помогнат:
 • бобени култури, черен дроб, градински листни зеленчуци, мюсли
 • соеви продукти, банани
 • спанак, тиквички, семки, ядки
 • повече вода

БОЛКИ В СТОМАХА

(остър гастрит, язва)

Ще ви помогнат:
 • прясно мляко (4-5 чаши на ден)
 • слузести млечни каши (особено от грис)
 • суфле от немазна риба на пара
 • кисело мляко (може плодово)
 • слаб чай с мляко

Тайната на издръжливостта е в диетата на птици

Наблюденията над прелетните птици позволиха на учените да изведат формулата на здравословното хранене за тези, които много работят. Пернатите приятели по време на дългите си полети се нуждаят от много енергия, витамини и други нутриенти, за да поддържат силата си. Учените от университета в Род Айлънд (САЩ) проучиха диетата на птиците. Оказва се, че хвърковатите твари предпочитат насекоми и семена от плодове с високо съдържание на антиоксиданти. Най-желаният плод за тях се оказала дивата калина - тя идеално помага в борбата с оксидативния стрес. Експертите смятат, че работата за хората, както и дългите полети на птиците, са свързани с изработването на повишено количество свободни радикали. И защо да не се възползваме от “птичия” подход към храненето, за да ги неутрализираме?

Правилото “5 плода на ден” не работи

Формулираното през 1990 г. от СЗО правило на “5-те плода и зеленчука на ден, които защитават от рак”, не работи, твърдят специалисти. Едва при 2,5% от случаите ракът може да се предотврати с увеличаването на потреблението на зеленчуци и плодове, като първите са по-ефективни. В доматите например има ликопен, който намалява риска от развитието на рак на простатата, в броколите - химични вещества, които намаляват риска от развитието на рак на червата. От друга страна, 2,5% са 7000 души само в една Великобритания. Тогава трябва не само да спрем да се надяваме на зеленчуците, колкото да добавяме към балансираната диета отказа от вредните навици – цигарите и алкохола.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2020 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.