Статиите на 1001 Рецепти

ПРОДУКТИТЕ, КОИТО НИ РАЗДРАЗВАТ

СВИКНАЛИ СМЕ ДА “ПОДХРАНВАМЕ” СТРЕСА СИ С ШОКОЛАД, КАШКАВАЛ (СИРЕНА) И БАНАНИ? А ТЕЗИ ПРОДУКТИ МОГАТ ДА НИ ДОВЕДАТ ДО ХИСТЕРИЯ И БЕЗСЪНИЕ!

СТАВА ДУМА ЗА ТИРАМИНА

Кашкавалът (сирената), шоколадът и бананите съдържат много от това високоактивно токсично вещество, което по действие напомня на адреналина. То може да провокира повишаване на артериалното налягане и кръвната захар, превъзбуждане на нервната система, да породи хипертонус в мускулите и да се превърне в причина за мигрена. Освен това не си струва да се ядат тираминосъдържащи лакомства преди сън - ако го направите, ще си осигурите безсъние.

КОНЦЕНТРАЦИЯТА НА ТИРАМИНА СЕ ПОВИШАВА ВЪВ ВСИЧКИ ПРОДУКТИ С ИЗТЕКЪЛ СРОК НА ГОДНОСТ, В ХРАНАТА, КОЯТО Е ПРЕСТОЯЛА НЯКОЛКО ДНИ В ХЛАДИЛНИКА, В ПРЕЗРЕЛИТЕ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ. ЛИДЕРИ ПО СЪДЪРЖАНИЕ НА ТОЗИ ТОКСИН СА БАНАНИТЕ И АВОКАДОТО. ОСОБЕНО ОПАСНИ СА ПРЕЗРЕЛИТЕ БАНАНИ.

Възрастните хора с неврози и децата със синдром на липса на внимание и хиперактивност не бива да се увличат по тези продукти.

Трябва да се внимава и с популярните ферментирали сирена – в тях също има много тирамин. Сандвичът с кашкавал е любима закуска или междинна храна за много хора, които не могат да имат пълноценен обяд. Само че ако любителите на кашкавала са преследвани от постоянна умора и имат проблеми със съня, има смисъл да се откажат от любимото си лакомство - напълно възможно е тогава проблемът да изчезне.

ВНИМАНИЕ! КСЕНОБИОТИЦИ!

По бананите не бива да се увличаме също и заради това, че те съдържат прекалено висок процент ксенобиотици – чужди за организма вещества, които променят хормоналния фон на човека. Бананите пристигат от тропиците зелени, а след това в нашата страна (и навсякъде другаде) ги обработват със специален газ, за да доузреят. При жените това стимулира засилената изработка на естрогени, а при мъжете - на андрогени. При сериозно предозиране последствията за здравето могат да бъдат особено неприятни: преждевременно полово съзряване на децата, нарушения в менструалния цикъл при жените. При малките дози се наблюдават подскоци в настроението, неврози, лош сън. Човек сутрин се събужда уморен, сякаш цяла нощ е разтоварвал вагони, а вечер е готов да падне по пътя към леглото си.

ПРЕКАЛЕНО МНОГО СЕРОТОНИН

Страхувате се да не напълнеете и се отказвате от млечния шоколад. Затова преминавате на тъмен с 90% съдържание на какаото? Това невинаги е най-разумното решение!

1. За да преработите такъв шоколад, ви е нужна цяла артилерия от ферменти. Какаото е доста тежък продукт за стомаха, а с мляко се усвоява по-лесно.

2. Във всеки шоколад има много серотонин, а в блокчето с 90% съдържание на какао - особено много. Ще си кажете - Супер! Нали все пак серотонинът е “хормонът на щастието”, той ни дарява с добро настроение. Да, но има и друга страна: той е невромедиатор на възпаленията и във високи дози предизвиква проблеми със стомаха и червата.

КОГАТО СЕРОТОНИНЪТ Е ПРЕКАЛЕНО МНОГО, НИ ОБЗЕМА ТРЕВОГА И БЕЗПОКОЙСТВО.

Освен това серотонинът отговаря за нашата бодрост през деня. Ако сте употребили прекалено много, а навън е нощ, няма как да ви се разминат превъзбудата и раздразнителността.

Накрая, колкото и парадоксално да звучи, в някои случаи шоколадът може още по-силно да стегне депресивното въже около шията ви. Става дума за това, че потиснатото емоционално състояние невинаги свидетелства за недостига на серотонин. Тежката т. нар. серотонинзависима депресия се среща и при неговия излишък. В този случай лекарите препоръчват за известно време да се изключат от храненето продуктите, богати на това вещество - шоколадът, бананите, ферментиралите сирена и кашкавали, пуешкото месо, орехите.

Решението е просто: ако не само лекичко сте се разтъжили, а на лицето ви са се изписали симптомите на тежка депресия, не се отдавайте на самолечение, като “подхранвате” тъгата с бонбони. Нужна ви е помощ от специалист, който първо да разбере какъв е вашият проблем.

ИНСТРУКЦИЯ ЗА ПРИЛОЖЕНИЕ

И СЕГА КАКВО - ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ БАНАНИТЕ И ШОКОЛАДА ЛИ? ДОРИ КОГАТО НИ Е ТЪЖНО, ТРЕТИ ДЕН НЕБЕТО Е БЕЗ СЛЪНЦЕ, А БОСЪТ НИ Е НАМАЛИЛ ЗАПЛАТИТЕ С 30%, ЗАРАДИ КРИЗАТА? НЕ! ЗА ЩАСТИЕ НЕ! ДОСТАТЪЧНО Е ДА СИ ГИ ХАПВАМЕ ПО МЪНИЧКО И С УМ. Трудно е да се посочи точната доза - тук всичко е индивидуално. Един може да погълне блокче шоколад и 3-4 банана, без последствия, но на друг едно бонбонче ще му осигури безсънна нощ. И все пак има ТАКТИКА НА ГРАМОТНИЯ ПРИЕМ на тези вкусотии.

  • Вслушвайте се в себе си, когато дегустирате продуктите от “опасната тройка”. Общ закон: храната трябва да прибавя сили и да повишава настроението. Ако вместо това усещате спад, потиснатост, безпокойство, вероятно не ядете вашето лакомство.
  • На ден е допустимо да се изяждат 30–50 г шоколад с нормално съдържание на какао (около 65%), ако задстомашната жлеза не се оплаква, не сте с наднормено тегло и нямате алергия. Освен това по-добре е да ядете шоколад през първата половина от деня.
  • Без никакъв страх можете да изяждате по 2 банана на ден. Повече от това - вече е опасно.
  • Ака забелязвате у себе си реакция към сирената и кашкавала, но не си представяте живота без тях, заменете ги с неферментирали сортове. Във фетата и рикотата няма тирамин.
  • На емоционалните хора с резки колебания в настроението лекарите препоръчват да изключат или сведат до минимум в менюто си тираминосъдържащите продукти. При силен стрес най-добре е да се откажете от тях за няколко седмици.
  • Не си струва час след чая със сандвич с кашкавал да ядете шоколад или банан. Така само ще засилите ефекта - количеството на възбуждащите нервната система вещества ще се увеличи.
  • Има противоотрова срещу страничните действия на шоколада, кашкавала (сирената) и бананите. Това са зеленчуците и плодовете, богати на фибри, които прочистват организма от вредните вещества. Добри са и кашите - оризова, елдена, овесена, пшенична.

3 ФАКТА ЗА КАШКАВАЛА (СИРЕНАТА) И АЛЕРГИЯТА

  • Класическото съчетание “кашкавал (сирене) и червено вино” въобще не е за всеки. Чаша бордо и парче грюер или едам провокират отделянето на хистамин - медиатор на на възпалителните, болковите и алергичните процеси. Особено опасен е той за хората с алергии. Характерните признаци на хистаминовата реакция са сърбеж и обрив по кожата. Дори абсолютно здравият човек, който много се увлича по сирената, виното, кашкавалите и шоколада, може в крайна смека да си спечели алергия.
  • Колкото повече са дупките в кашкавала (сиренето), толкова по-малко той подхожда на хората с алергия и с дефицит на ферменти. Дупките са следи от газовете, които се отделят при ферментацията. Когато питата кашкавал (сирене) узрее, те стават по-малки или по-незабележими.Големите дупки говорят за това, че процесът на ферментация е бил прекъснат по време на ферментацията. Дори за здрав човек това е доста тежък продукт. А за алергичния е по-добре да замени едродупчестия мааздам на чедър, гауда и други ситнодупчести сортове с по-плътна консистенция.
  • За алергичните хора са полезни неферментиралите сортове. В тях млякото се съсирва за сметка на бифидо-, ацидо- и лактобактериите.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2020 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.