Статиите на 1001 Рецепти

ХРАНАТА В ТУНИС - напоена със слънце

КУХНЯТА НА ТАЗИ ЕКЗОТИЧНА СТРАНА E СМЕС ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ И ИЗТОЧНИ КУЛИНАРНИ ТРАДИЦИИ. ОТЛИЧИТЕЛНАТА Й ЧЕРТА Е ИЗПОЛЗВАНЕТО НА РАЗНООБРАЗНИ АРОМАТИ, ПОДПРАВКИ И БИЛКИ, БЛАГОДАРЕНИЕ НА КОЕТО ТЯ СЕ ОТКРОЯВА С НЕВЕРОЯТЕН БУКЕТ ОТ УХАНИЯ И ПИКАНТНОСТ.

НЕИЗМЕННАТА ХАРИСА

Прието е всички ястия в Тунис да се поднасят с традиционния сос хариса, който се състои от червени чушки, чесън, зехтин и магданоз. На вкус той наподобява кавказката аджика или нашата заливка, която приготвяме през лятото за опърлените на котлона зелени чушлета. Само че в харисата не се слага сол!

БЕЗ ХЛЯБ НЕ МОЖЕ

Всички знаем онзи виц за екскурзовода, който влиза в чужд хотелски ресторант и казва: “Моля, осигурете хляб като за българска група!” Е, той с пълна сила важи и за тунизийците. Тяхната трапеза не може да мине без сериозно количество от насъщния. Най-честата форма на хляба е традиционният лаваш или нещо като питка. Прието е хлябът да се чупи с ръце.

МЕСОТО - НА ПОЧИТ

Тунис е мюсюлманска страна, затова в нейната кухня свинското месо отсъства, но има в изобилие агнешко, овче, козе, телешко, месо от птици и разнообразни видове риба. То се продава охладено и на големи парчета. В повечето случаи е телешко и агнешко, макар че някъде може да се опита и камилско. Единственият продукт от наситнено месо е кебапът. В останалите случаи месото се приготвя на порции, като печено на шиш или в специална пещ. Готви се без мазнина - просто се слага в нагорещения тиган.

РИБАТА И МОРСКИТЕ ДАРОВЕ - ИЗДИГНАТИ В КУЛТ

Традиционно те се предпочитат пред месото, макар че са по-скъпи. Морските води на Тунис са богати на различна риба - тон, ципура, сардини, кефал, лаврак и други. С най-голяма популярност се ползва рибата тон. Смята се, че нейното име е дадено именно тук. Най-евтините риби са сардините и скумрията. Сомът, скаридите, мидите и другите мекотели са скъпички. А месото на октопода и сепията се смята за деликатес.

МЕСТНИТЕ ЯСТИЯ

Гарнитурите тук се приговят от бобени култури, ориз, зеленчуци и плодове в най-различни съчетания. От млечните продукти е разпространено само сиренето. Струва си туристите да отделят особено внимание на ястието агне в гърне, на телешката чорба със зеленчуци, на т. нар. “брик” - питки от прясно тесто с пълнеж от месо, яйца и зеленчуци. Омлетът с пилешко тук се нарича “тажин” или “ожей” (в случай, че се поднася с пикантен колбас). “Шакенуки” е популярното тунизийско рагу, от което човек просто не може да се откаже. “Мешви” е агне на шиш - като чевермето у нас.

Задължителният елемент от тунизийската кухня е кускусът. Той се приготвя със задушено месо и зеленчуци.

Вкусът на всички тунизийски ястия е незабравим, благодарение на подправките и ароматите, които хората тук използват от векове: хариса, шафран, кориандър, анасон, канела.

Първите ястия в Тунис се приготвят по френски маниер - те са предимно крем супи. И не се учудвайте, ако ви предложат супа от пъпеш - тя е любима на местното население. Достойни за внимание са и местните мариновани маслини.

РАЙ ЗА СЛАДОКУСНИЦИТЕ

Тук ще ви предложат пасти с аромата на портокалов цвят, приготвени с фъстъци, бадеми, фурми или мед. Много популярен е десертът “асида” - нежен крем от ядки, прясно мляко и яйца, фъстъци и семена от пиния. От традиционните сладости тук ще намерите баклава и рахат локум. Голяма част от лакомствата тук се приготвят от сок от финикова палма и въобще не приличат на предлаганите в Близкия Изток.

В Тунис има много различни зеленчуци и плодове. В голямо изоболие се срещат пъпеши, дини, мандарини, портокали, фурми. През лятото дори могат да се опитат плодове от кактус (само не се опитвайте сами да ги берете - практически незабележимите им бодлички могат да развалят доброто впечатление от самия продукт).

ЛИБЕРАЛНО С АЛКОХОЛА

Традиционно мюсюлманите не употребяват алкохол, но отношението тук по този въпрос е съвсем либерално. Освен това в страната се произвеждат прекрасни вина (сухи и трапезни). На централния площад в туниския град Громбалия е издигнат необичаен паметник - върху постамент е поставено изображение на грозд. В този град всеки септември се провежда фестивал на виното.

В Тунис има и бира, само че една единствена марка - селтия. А от всички алкохолни напитки най-оригинален е ликьорът от финикова палма - тибарин, както и водката буха от финикови фурми и смокини. Има богат избор на вносни алкохолни напитки, които се предлагат в заведенията без ограничение.

МЕСТА ЗА ПОХАПВАНЕ

Туниските градове и градчета изобилстват с малки кафенета и бистра, където човек може да се нахрани добре, без да се охарчва много. Но ако желае истински да се наслади на местната кухня, по-добре е да запази маса в ресторант. Цените зависят, разбира се, от престижа на заведението и качеството на обслужването. Ако отидете на ресторант с голяма компания, непременно ще ви направят голяма отстъпка. В менюто на ресторантите и бистрата са представени както европейски, така и местни ястия. Отдайте предпочитанията си на последните - ще останете много доволни!

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2020 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.