Статиите на 1001 Рецепти

Ароматният жасмин лекува

Коренът в сурово състояние се използва при главоболие, безсъние или болки при травми. В традиционната медицина на Изтока има указания, че парченца от корен с дължина 2-3 см, екстрахирани с вино, водят до загуба на болезнените усещания за един ден, а с дължина 5 см – за два дни и т.н. Именно заради това го предписват преди операции.

Цветовъдите – любители на стайните растения отглеждат удивителната и непридирчива лиана, притежаваща не само приятни естетически особености, но и лечебни свойства – жасмин самбак (Jasminum sambac) от семейство маслинови. Нейната родина е Арабия и Индия. Досега са известни 200 вида жасмин, които се отглеждат като декоративни растения. Но не бива да се смесва градинският жасмин със стайния.

Обикновеният жасмин самбак има продължителен цъфтеж и приятен, силен аромат. Животът на цветчетата трае 3-5 дни. Началото на разтварянето им съвпада с изгрева на първата звезда на вечерния небосклон, затова цветовъдите казват, че това е “блясъкът и ароматите на влюбените звезди”.

Жасминът може да изглежда като вечнозелен виещ се храст с дълги, тънки, твърди стъбла, макар че съгласно описанията това е силнорасла лиана, чиито стъбла могат да достигнат 3 м дължина и повече. Но тук са възможни варианти: от него може да се оформи пищно дръвце, ампелен или извит по спирала храст, може да се придаде всяка форма в зависимост от това как работи фантазията ви. За да бъде храст, жасминът трябва всяка година да се подкастря.

За жасмина е най-добре да се държи на слънчев прозорец, а лятно време да се засенчва. Удобно е да се окачат марлени щори. В периода от ноември до януари трябва да му се даде почивка, т.е. да се постави в прохладна стая (+10-14 градуса С) при слаб светлинен поток от прозорците. Да не се допуска пресъхване на почвата, както и силно овлажняване.

Жасминът е тропическо растение, затова то пуска филизи целогодишно. Силно подкастряне се прави напролет преди началото на вегетацията, като едновременно с това се пресажда. Почвената смес се състои от чернозем, листвена почва, торфена и пясък (3:2:1:1).

Жасминът самбак лесно се размножава с резници през пролетно-летния период (във вода). След като коренчетата достигнат дължина 2 см, резниците се посаждат в лек субстрат (торф и пясък в равни части), полива се и се покрива с полиетиленов пакет. Държи се на светло, но не слънчево място до пълното му прихващане. После постепенно се приучва към открития въздух. Обилният цъфтеж е през лятото, затова тогава е времето за минералното хранене. 1 г на литър е подходящата пропорция, която се дава непосредствено преди цъфтежа.

Освен арабския жасмин (самбак) с популярност се ползват многоцветният жасмин – има разлика в листата и бутоните: листът е сложен (5-7 листенца, като при розата), бутонът е розов, цветчето е до 2,5 см в диаметър, има своеобразен аромат; лечебният жасмин – сходен по външен вид с описания, само бутоните са повече, цъфти от началото на лятото до ранна есен; кралският жасмин – дълги яйцевидни листа и цветчета 5-7 см диаметър, цъфти през зимата.

Коментари за статията:

Автор Мнение

Lubov Nikolova Vasileva

2014-02-26 23:35:14

Публикувайте коментар за статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2020 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.