Статиите на 1001 Рецепти

Пийте мляко и бъдете здрави!

„Ако пиеш мляко, ще пораснеш голям и силен!” Този девиз на здравословното хранене за децата е преминал хилядолетни изпитания с времето.

А какво всъщност представлява този продукти и защо академик Павлов го наричаше „удивителна храна, приготвена от самата природа”? Нека да се опитаме да разберем. Млякото е хранителна течност, в която се съдържат не само всичките необходими за човека хранителни вещества, но и витамини и минерали.

Най-ценният компонент на млякото са протеините. В тази забележителна напитка те са около 3,2% (казеин, лакталбумин, лактоглобулин и пр.), и те прекрасно се усвояват, значително по-добре от месните протеини. Протеините на млякото в съчетание с растителните продукти, като картофите и зърнените култури, създават особено ценни за организма комбинации.

След това мазнините (приблизително 3,8%): те включват в себе си всички необходими за организма мастни киселини и това е особено важно за нашето здраве. При тов амлечните мазнини са най-леките за храносмилането, тъй като представляват емулсия от малки капчици мазнина.

Млечната захар (лактозата) съставлява приблизително 4,9% от общия обем на това вълшебно лакомство. То създава най-добрите условия за „здравата” чревна флора, подпомага усвояването на калция, а и въобще действа много благотворно върху общото състояние на стомашно-чревния тракт. Само че в повечето случаи именно лактозата, по-скоро липсата у човека на фермента, който я разтваря, е отговорна з атака наречената „непоносимост към кравето мляко”. Това заболяване като правило се проявява с болки в корема, стомашно-чревно разстройство и нарушения на функциите на стомашно-чревния тракт, които възникват след употребата на млякото.

Млякото е богато на всички известни витамини и ферменти, особено много в този продукт са витамините В2 и В12. Чаша прясно мляко удовлетворява 1/5 от дневнат апотребност от рибофлавин. Много важно е присъствието на витамин D, който е важен за правилното формиране на костите и зъбите. Сега много момичета в стремежа си към стройна фигура изключват от менюто си млечните продукти, смятайки ги за баластни и калорични. Родители! Бъдете внимателни – недостигът на витамин D и витамините от група В може да се отрази крайно негативно върху здравословното състояние на вашето дете.

Извънредно разнообразен е минералният състав на млякото. Освен витамини и ферменти, в големи количества в него има калий, калций, фосфор, жезяло, йод, цинк. Особено място сред тях заема калцият. Той се отнася към веществата, които са жизнено важни за организма, съдържа се в костните и зъбните тъкани, осигурява плътността и твърдостта им. Играе най-важната роля в сложните клетъчни процеси, резултат от които са работата на мускулите. Калцият регулира и сърдечния ритъм. При недостатъч употреба на този минерал, особено през първите 30 години от живота, рязко нараства рискът от възникването на различни увреждания на костите, започвайки от счупвания и завършвайки с нарушаване на осанката.

Млякото и млечните продукти са полезни не само за децата, но и за хората в „разцвета на силите си”.

Калциевата норма

Деца (до 9 години) 800 г
Подрастващи (от 10 години нагоре) 1200 мг
Възрастни 1000 мг
Бременни и кърмачки 1200 мг
Жени в менопауза 1000-1500 мг

Дневната потребност на организма от калций може да се удовлетвори за сметка на комбинирането на следните продукти.

200 мг калций се съдържа в:

 • 2 л прясно мляко
 • 180 г кисело мляко/сметана
 • 20 г твърд кашкавал (тип ементал, грюер)
 • 40 г меко сирене
 • 200 г извара
 • 250 г броколи
 • 150 г зеле

Около 100 мг калций се съдържа в:

 • 100 г боб
 • 200 г пълнозърнест хляб
 • 150 г овесени трици
 • 40-80 г ядки
 • 10 г сусам

За съжаление някои деца и възрастни (около 20% от цялото население) страдат от алергия към белтъка на кравето мляко. Но ситуацията може да се промени с помощта на подходящи заместители. Към тяхсе отнасят например козето мляко, което по състав е близко до кравето, но по някои показатели дори го превъзхожда. То съдържа повече мазнини и е доста калорично. В него се съдържат в по-големи количества в сравнение с кравето мляко вещества (полиненаситени мастни киселини), които повишават устойчивостта на организма към инфекциозни заболявания и нормализират обмена на холестерола. Мастните „капчици” в козето мляко са доста по-дребни в сравнение с кравето и именно заради това то се усвоява много по-добре. В козето мляко има повече калций и магнезий, а също и такива важни микроелементи, като манган, желязо, мед. Витамин А в него е два пъти повече, отколкото в кравето мляко, каротинът е 3 пъти повече, а аскорбиновата киселина – витамин С, е 1,5 пъти повече. Козето мляко има антибактерицидни, особено когато е сварено. Тогава то може да стои в хладилника цяла седмица, без да се развали. И все пак бъдете внимателни – ако го купувате от пазара, веднага го кипнете.

Често като заместител на кравето мляко се използва соевото мляко. Но трябва да имате предвид, че често при децата с алергия възниква негативна реакция на лецитина, който се съдържа в соята. Впрочем лецитин се съдържа в много хранителни продукти, както и в микстурите (в тях лецитинът се добавя в качеството му на емулгатор) и лекарствата (антихистаминовите спрейове). Обикноено соевото мляко не съдържа млечна захар. В него има малко минерални вещества (например калций нъобще няма), а карнитин (това е важен протеин) изобщо няма. Затова като подбирате соево мляко за храненето на децата, най-добре е да предпочетете обогатен вариант.

Освен соево мляко, съществува и бадемово мляко. Но за съжаление то не бива да се използва при храненето на децата. Бадемовото мляко съдържа прекалено малко от важните аминокиселини. (Продължителното използване на такова мляко може да доведе до сериозни нарушения в развитието на детето.) За по-големите деца и техните родители може да се препоръча да се коригира недостигът на калций в храненето, който възниква при липсата на мляко в менюто, по следния начин:

 • Опитайте да предложите на дребосъка кисело мляко, сметана, кашкавал. Много често при непоносимост към белтъка на кравето мляко киселомлечните продукти се усвояват нормално.
 • Ако пиете минерална вода, най-добре е да избирате такава, която съдържа най-малко 150 мг калций на литър.
 • Използвайте в менюто си продукти, богати на калций (зеле, броколи, кашкавал, морска риба).
 • Яжте по-малко продукти, богати на оксалати (спанак и ревен).
 • По возможност разнообразете своето меню с плодове. Те съдържат много калций и витамин С (например портокали, ягоди или киви), и ядки.
 • Избирайте мюсли с повишено съдържание на калций.
 • Яжте хляб и кифли с мак и сусам.
 • По-често украсявайте трапезата си с магданоз и градински кресон. Те не само подобряват усвояването на калция в организма, но и подобряват вкуса на ястията.
 • Ако не обичате особено плодовете, пийте колкото се може по-често сокове и избирайте такива, които са обогатени с калций.

Когато купувате млечни продукти в опаковка, непременно обръщайте внимание на срока на годност. Така ще бъдете по-здрави. Освен това запомнете, че млякото „обича” да се отнасят към него с уважение, затова в никакъв случай не го пийте, докато се храните. Най-добре се поглезете с тази природна напитка 1-2 часа след хранене. Така то ще се усвои по-добре, ползата от него ще бъде максимална и сънят ви ще бъде спокоен. Така че пийте мляко и бъдете здрави!

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2020 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.