Статиите на 1001 Рецепти

Най-богатите на калций растения

Без калций организмът не може да съществува. Освен това този микроелемент предотвратява преждевременното стареене. Има съвсем малко калций в рафинираните продукти – такива, като ориз, грис, бяло брашно висш сорт. Затова пък растителните масла са най-богатите продукти на калций. Трябва да се има предвид, че от храната се усвояват само 10-30% от този елемент. Основните източници на калция са: млякото, кашкавалът, пълнозърнестият хляб, червеното цвекло, ряпата, слънчогледовите семки, соята. За всмукването на калция от организма помага лимонената киселина. Най-добрият природен продукт, богат на калций, е черупка на твърдо сварено яйце (варено 15 минути). От смляната с кафемелачка черупка се прияма по 1 ч.л. 3 пъти на ден 1 час преди хранене, като се добавят няколко капки лимонов сок. Ако приложите това народно средство, скоро ще изчезнат болките в ставите, краката ви ще станат по-твърди, ще престанат да се чупят, косата ви ще заблести, ще се избавите от алергията, ако имате такава.

Недостигът на калций се наблюдава при 99% от градското население и това често е причина за над 140 заболявания. А някога – в старо време, с калциевия дефицит се справяли с помощта на обикновеното глухарче и на градинската зеленина.

Рецептата е проста: изкопават се коренчета от глухарчета преди първия им цъфтеж, всичко старателно се измива и се настъргва на едрото ренде или се пуска в кафемелачката. След това стружките от коренчетата се изсушават на сянка. Същото се прави и с корени от магданоз. След това в равни дози двата продукта се смесват, като се прибавят сушени копър, кориандър и листа от глухарче. Тази смес може дълго да се съхранява в стъклен буркан и да се прибавя от нея към бульоните и супите. Така се увеличава количеството на лесно усвоимия калций в храната.

Глухарчето е уникално лекарствено растение. Калцият в него е два пъти повече в сравнение с плодовете на вишната. И той се усвоява великолепно, поради идеалния баланс между магнезия, фосфора и калция. Освен това сапонините, които се съдържат в млечния сок на глухарчета, стимулират работата на задстомашната жлеза, която отговаря за усвояването на калция от стомашно-чревния тракт. Именно хората с проблеми със задстомашната жлеза най-често развиват остеопороза и други нарушения на калциевия обмен. Глухарче може да се използва във всякакъв вид, но все пак за предпочитане е да бъде прясно.

Много калций има в млякото и млечните продукти, в някои зеленчуци (зелето, чесъна, целината, магданоза, зеления боб, спанака, броколите, соята), плодовете и малките зърнести плодове (ягодите, касиса, черешите). Някои продукти (житените, спанака, киселеца) забавят всмукването на калция в организма. Те съдържат фитинова или оксалова киселина, които в резултат от взаимодействието с калция образуват неразтворими соли – фитати и оксалати, и така всмукването на калция се затруднява. Затова е необходимо да се има предвид съчетаването (съвместимостта) на хранителните продукти.

Превъзходен източник на калций са зеленчуците с тъмнозелени листа, такива като колраби, листното зеле и жълтата ряпа. Броколите и шареният боб също съдържат значителен процент калций.

Спанакът е лош източник на калций, заради високото съдържание на оксалова киселина, която прави голямата част от съдържаия се в него калций неразтворим. Другите листни зеленчуци, които могат да ви дадат калций заедно с оксалова киселина, която пречи на неговото усвояване, са листата на цвеклото, киселецът, магданозът. Оксалова киселина се съдържа също и в шоколада, ревена, фъстъците, чая, боба, граха и въобще бобовите култури.

От зърнените храни се приготвят редица калциеви добавки, само че влакната на тези храни пречат на усвояването на калция и следователно от тях няма особена полза. Найусвоимата за организма форма н акалция е калциевият глюконат.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2020 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.