Статиите на 1001 Рецепти

Куркумата – слънчевият корен

Независимо че тази подправка от XIX век се използвала от химиците, никой не я възприемал като лекарствено средство. Рядко лекарите се сещали да оцветят с нея лечебните мазила, а химиците – хартията. И едва през последните десетилетия интересът към нея като подправка и лечебно средство в цяла Европа рязко нарасна.

Куркумата представлява смлян на прашец жълт корен на тропическо растение, разпространено в Индия от подножието на Хималаите до границата с Шри Ланка, а също и в Южен Китай, Япония и други страни на Азия. Многогодишното тревисто растение от семейство джинджифилови достига понякога височина от 1 м. Неговите големи овални листа растат направо върху коренището.

Лечебни свойства

В куркумата се съдържат калций, желязо, фосфор и йод, както и витамините С, B1, В2, ВЗ. Тя е прекрасен антибиотик. Това качество я прави наистина безценна. Впрочем аптеките са пълни с антибиотици, но за разлика от синтетичните препарати подправката-лекраство не влошава състоянието на стомашно-чревния тракт и не разрушава черния дроб. Точно обратното – при употребата на куркума се повишава активността на стомашната флора и се подобрява храносмилането. Затова като се разболеете, не тичайте веднага към аптеката, а опитайте да се възползвате от куркумата.

Тази подправка е незаменима поддръжка за тези, които са изгубили силите си след хронична болест. Тя сгрява и прочиства кръвта.

Куркумата се отнася към тези средства, които спират кръвотечението и оздравяват раните. При разрези промийте раната и я поръсете с прашец куркума.

Копривна треска (уртикария)

При постоянно добавяне на куркума към храната това заболяване отшумява.

Разтягане

За лечението на този тип травми и отоците се приготвя паста от куркума с лимонов сок и сол, която се намазва върху засегнатото място.

Възпаление на сливиците

Гаргара: 1 ч.л. куркума на 1 ч.ч. топла вода. Снема възпалителния процес и укрепва сливиците.

Астма (особено в случай на алергична природа на заболяването)

1/2 ч.л. куркума на 1/2 ч.ч. горещо прясно мляко. Приема се 2-3 пъти на ден. Действието ще бъде по-ефективно, ако се приема на гладно.

Анемия

Тази подправка е особено богата на желязо. При анемия се препоръчва да се приема от 1/4 до 1/2 ч.л. куркума, смесена с мед. В такова съчетание желязото добре се усвоява.

Възпаление на очите

Разтворете 2 ч.л. (6 г) куркума в 1/2 л вода и ги варете, докато водата се изпари наполовина. Охладете и капвайте в омите по 3-4 пъти на ден.

Отравяне с химикали

Препоръчва се куркумата да се добавя в храната при отравяне с химикали и инсектициди. Тя ефективно извежда токсините от организма.

Коментари за статията:

Автор Мнение

Gigi Georgieva

2014-01-20 11:19:25

za vsi4ki zabolqvaniq li mowe da se upotrebqva

Nela Marinova

2014-06-23 16:16:24

ИЗПОЛЗВАМ И ОДОБРЯВАМ НАРОДНАТА МЕДИЦИНА

Публикувайте коментар за статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2020 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.