Статиите на 1001 Рецепти

Съдове капани

Много домакини обичат да използват алуминиеви тенджерки, но в процеса на варенето на зеленчуците и млечните каши те се окисляват. В резултат на това ястията се оказват щедро подправени с алуминий, който се натрупва в организма и способства за възникването на такива тежки заболявания, между които са Паркинсон и Алцхаймер. Същото се отнася и за алуминиевото готварско фолио, в което често печем месо, риба и птици.

В литературата понякога се споменава, че нашите предци са живели дълго, защото са се хранели в медни съдове. Дори се дават съвети да се държи водата за пиене в медна посуда. Неотдавна нови изследвания доказаха, че медта влияе отрицателно върху черния дроб на човека. Немски педиатри изследвали здравето на деца в Индия и установили, че от цироза на черния дроб в тази страна често страдат дори пеленачетата. Причината за това е фактът, че техните супички и кашички се готвят в традиционните индийски медни съдове. Впрочем цирозата на черния дроб при алкохолиците се провокира не сома от алкохола, но и от... медта.

Става дума за това, че при производството на домашни спиртни напитки често при дестилацията се използват медни спирали, които се окисляват и отделят мед в самия алкохол. Медта постепенно се натрупва в черния дроб на пиещия и води до цироза. Европейските производители използват стоманени тръби за дестилация, което осигурява безопасност на продукцията.

Най-безопасно е да се използват емайлирана или стоманена посуда. Именно съдовете от неръждавейка се смятат за най-безвредни: учените са установили, че те не влизат във взаимодействие с храната.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2020 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.