Статиите на 1001 Рецепти

Отказът от месото крие опасности

Вегетарианството е култура на хранене, която напълно изключва или ограничава животинските продукти от менюто. Една част от вегетарианците консумират риба, морски продукти или пиле. Други са полувегетарианци – ядат яйца, мляко и техните производни продукти. Същинските вегетарианци не приемат никаква храна с животински произход. Крайните вегетарианци – веганите, са суровоядци.

Толкова е сладко! Как да не го изпапкаш?!
Толкова е сладко! Как да не го изпапкаш?!
Мотивите на хората, които приемат тази култура, са различни. Много от тях отхвърлят месото, защото то е резултат от смъртта на животните. Други, водени от мисълта, че при смъртта си животните отделят токсини, които остават в месото, най-често консумират вторични животински продукти – мляко, яйца, сирене, кашкавал. За трети е под съмнение технологията на месопреработката. Не е тайна, че животните се хранят с костно брашно и с хормони, а рибата и рибните продукти пък са замърсени с тежки метали. Веганите са категорични, че всичко, което идва от животните, е вредно за човека и че той е пригоден да консумира единствено растителна храна.

Учените са обезпокоени за здравето на вегетарианците и специално затова, че много от тях налагат вегетарианската култура на децата си. Така те ги лишават от набавянето на качествен белтък чрез храната, който е изключително важен за растежа. А истината е, че тъкмо най-отричаната от вегетарианците храна – месото, е най-богата на протеини.

В едно от храненията  - варива или зърнени храни
В едно от храненията - варива или зърнени храни
Много нови изследвания показват, че най-дълго живеят хората с балансирано хранене, а най-кратко – тези, които са изцяло на растителна храна. Истинското здравословно хранене е основано на растителна храна и умерен прием на месо. Пълният отказ от месото може да бъде опасен. Белтъкът от растителната храна се усвоява до 75% от организма, докато животинският белтък – до 95%. Растителната храна е обемна и бързо засища, но и толкова бързо - почти транзитно, преминава през стомашно-чревния тракт. Така усещането за глад скоро пак се връща. А за преработката на месото и производните от него продукти на организма са му необходими минимум 5 часа да ги хидролизира и превърне в безцветна хидролизна течност, под формата на която ги усвоява в кръвообращението.

Как може да се компенсира дефицитът на полезните вещества, които нормално идват от месото и неговите производни продукти? Решението не е вегетарианците непременно да се върнат към смесеното хранене. Достатъчно е поне в едно от храненията си за деня да включат варивата и зърнените храни. Бобът, лещата, соята, нахутът в това отношение могат много да помогнат. А хранителните добавки за вегетарианците са задължителни. Повече от желателно е крайните застъпници на вегетарианството – веганите, да бъдат под лекарски контрол.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2020 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.