Статиите на 1001 Рецепти

Великолепната десятка

Немски учени твърдят, че системната консумация на 10 основни продукта за хранене осигурява на организма всички необходими вещества по-добре и от най-добрият комплекс от поливитамини.

  • Една ябълка на ден – защита срещу Алцхаймер. Веществата, които се съдържат в ябълките, имат противовъзпалително действие, повишават имунитета, подобряват работата на сърдечно-съдовата система и са способни да препятстват развитието на раковите клетки.
  • Рибата пази сърцето. Три рибни обеда на седмица или 30 г риба на ден намаляват риска от инфаркт до 50%, благодарение на полиненаситените киселини омега-3, които действат добре на клетъчните мембрани.
  • Чесънът – незаменим при простуда. Намалява риска от злокачествени образувания в стомашно-чревния тракт, подобрява храносмилането, предпазва от сърдечно-съдови залобявания.
  • Ягодата – богат източник на витамин С и желязо. А някои вещества, които се съдържат в нея, са способни спират образуването на ензимите, които провокират развитието на онкологична заболявания.
  • Морковът – мощен антиоксидант. Съдържа много бетакаротин, който неутрализира свободните радикали, които имат мутагенно действие и провокират рака. Действа благоприятно на кожата и зрението.
  • Лютата чушка – трезорът на витамин С. Подобрява обмяната на веществата. Капсаицинът, който обуславя острия й вкус, стимулира изработването на стомашен сок и препатства размножаването на вредни бактерии в стомашно-чревния тракт. Сладката чушка също е полезна. И тя съдържа витамин С и едно особено вещество лютеолин, което дори в малки дози препятства развитието на онкологични образувания и предпазва от сърдечно-съдови залобявания.
  • Бананът – най-засищащ и най-богат на въглеводороди. Количеството магнезий, което се съдържа в един банан, е 1/6 част от потребността на организма от него за едно денонощие. А различните баластни вещества пречат на бързото постъпване на захарта в кръвта.
  • Зеленият чай е с чудотворно действие. То се дължи на катехините – биологични вещества, които пречат на развитието на атеросклерозата, пазят от заболявания на простатата, помагат ни да отслабнем. Лекарите ни съветват да изпиваме на ден не по-малко от 4 чаши зелен чай.
  • Соята засилва паметта и укрепва нервната система. Тя е източник на лецитин и витамини от група В. Може да замени протеините с животински произход. Особено полезни за здравето са соевите кълнове.
  • Млякото гони остеопорозата. То съдържа ценни протеини, мазнини, лактоза и други полезни вещества. Богато е на калций, така необходим за функционирането на нервната система.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2020 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.