Статиите на 1001 Рецепти

Нужна ли е на детето екзотична храна

За възрастните в наше време са достъпни всички гастрономични радости: от фоа гра до даровете на тропиците, чиито имена все още не можем да запомним. Трябва ли обаче да си делим с нашите чеда тези далечни удоволствие или не?

За да не превърнем детето в лакомник

Способността да се усвоява една или друга храна, както и външността, се предава по наследство. А наследствеността винаги трябва де се има предвид. Да приведем следния много показателен пример: южните нации са по-слабо податливи на алкохолизма, доколкото от незапомнени времена поради жегата и влажността на климата на хората от тази географска ширина им се е налагало да употребяват в храната леко поразвалени, започнали да ферментират продукти. В резултат от това южняците са си изработили умението да разграждат алкохола и сега предават тази способност по наследство на новите поколения.

Способността да се извличат едни или други хранителни вещества без вреда на здравето също се предава по наследство.

Азиатските народи например активно употребяват соеви продукти, извличайки от тях за себе си максимум полза, докато ние - европейците - не успяваме в това отношение: соята си остава чужд продукт за нас.

С какво са добри нашите продукти (доколкото изобщо ги има на пазара)? Те почти никога не предизвикват протест от страна на организма. А чуждите често са провокатори и предизвикват алергия.

Приемайки под внимание всичко, изложено по-горе, педиатрите и алерголозите в един глас твърдят: децата най-добре усвояват продуктите, произведени в тази местност, където са родени самите те и техните родители.

Най-опасният „чуждeнeц”...

Най-опасните продукти, които провокират алергична реакция у децата, са:

Екзотичните морски дарове (скариди миди, раци и т. п.),

След тях идва редът на опасните чужди плодове и зеленчуци (манго, авокадо и т. п.),

Трети в списъка са цитрусите, кивито и ананасът.

Относително по-безопасен е бананът, но високото съдържание на серотонин в този плод може да провокира алергична реакция и затова дори към него трябва да се отнасяма с известно опасение.

Чуждите храни освен освен „неясния произход” имат и още един недостатък – те са обработени химически. За да „преживеят” без загуби дългия път, нежните плодове се обработват със спациални химикали. Тези продукти за децата с алергии са не просто опасни, а са двойни провокатори. Затова е много по-разумно да се предлагат на детето сезонни плодове и зеленчуци, отгледани в района, в който живеете.

Невъзможно е предварително да се отгатне как ще реагира вашето дете на една или друга храна. Някои дечица могат от ранното си детство да употребяват цитрусови плодове, а други и от банана ще се покрият с обрив. Затова трябва да се внимава, особено в най-ранната възраст на детето, когато то започва да опознава с храната на възрастните – най-добре е да се откажете от екзотиката, докато малчуганът навърши 3-4 годинки. Оформянето, укрепването и развитието на стомашно-чревния тракт, както и на имунната система, става постепенно, а алергията по-лесно се заобикаля, отколкото се лекува.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2018 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.
Tyxo.bg counter