Статиите на 1001 Рецепти

Омлет за любимия от Лайза Минели

Тази магнетична звезда от световното кино обожава руската кухня. Тя най-често посещава ресторанти, в които готвят руски готвачи емигранти. Интересното е, че повечето от тези хора никога не са се занимавали с тази професия в родината си. Още едно доказателство за любовта на Лайза към всичко руско е нейната страст към гъбите, особено към пачия крак, който тя пържи върху сланина и поднася на трапезата с малки картофчета и зелена салата.

Гулашът на Лайза
Гулашът на Лайза
Толкова необичайните вкусове на актрисата се обясняват с това, че голяма част от юношеството на Лайза е минало в компанията на руснаци. Някога нейна наставница и компаньонка била Люси – извънбрачна дъщеря на княгиня Олга Палей, американка с руска душа, която научила голямата звезда да пие водка. Люси твърдяла, че руската водка е най-чистата и полезна за здравето.

Едно от найзнаменитите ястия на Лайза е гулашът. Говори се, че тя го приготвя в продължение на две денонощия. Някои дори са успели да проследят целия процес: в тенджерата, където се варило месото, кулинарката първо добавя лук и червен пипер, след два часа – домати и лимони, след това оставя блюдото да престои цяло денонощие. И чак тогава го поднася със сметана, кълнейки се, че този шедьовър е приготвен само за 15 минути, преди идването на гостите.

Не по-малко популярност завоювало печеното пиле на Минели. Това ястие Лайза приготвя така: пилето предварително се натърква с половин глава лук, посолява се и се слага във фурната. За да не стане сухо, месото периодично се полива със сок. И даже когато вече е съвсем меко, тя продължава да държи пилето на силен огън до образуването на златиста коричка. Известно е, че с апетитното пиле Лайза е угощавала много от своите любовници, включително Шарл Азнавур, престарелия Габен, прекрасния Ален Делон и дори... Анук Еме.

Но истинското фирмено блюдо на Лайза станал омлетът за закуска. Ако тя го приготвяла за някого, това означавало, че поредното й увлечение придобивало статуса на избраник на сърцето й. Впрочем имало много любители на нейния омлет, но малцина от тях се озовавали на сутрешната трапеза непосредствено от спалнята на Лайза. Повечето все пак си останали в групата на обикновените наблюдатели.

Апетитното печено пиле - угощение за любовника
Апетитното печено пиле - угощение за любовника

Първият „Омлет за любовника“ бил поднесен на Михаил Баришников. Рецептата е записана: „Две яйца и три лъжички кристална захар на човек. (В полето има допълнителен текст: макар че зависи кой е човекът – ако е Джим Кери, ще му стигне и една. Представянето му не се нуждае от толкова солидно компенсиране на силите.) Белтъците се отделят от жълтъците и се слагат върху лед. Първо на огъня се приготвя жълтъчната смес, а после – белтъчната. Получават се две палачинки. Слагат се една върху друга като сандвич и се поднасят на трапезата.“ Понякога омлетът се сервира и на другите гости – като десерт след паузата за цигара.

Агнешките котлети – тъмното петно в кулинарната биография на Лайза. Тя ги приготвяла около два часа и съвсем не за Баришников. Рецептата им е невероятно сложна, а характерният привкус на месото – мъчителен като аутодафе. С тях Минели угощавала само тези любовници, от които си мечтаела да се отърве. И те знаели за това.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2020 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.