Статиите на 1001 Рецепти

15 неща, които не знаете за захарта

От скучните часове по химия може би повечето от вас помнят само от какво се състои захарта. От тази статия обаче определено ще ви стане сладко! А ако подкрепяте масовото мнение, че захарта е изключително вредна, ви предлагам 15 неща, които не знаете за нея.

1. Хората в Индия открили кристализираща тръстикова захар преди най-малко 2000 години. Когато пристигнал там, Александър Велики останал изненадан как хората произвеждат мед без пчели.

2. През 1747 г. немският химик Андреас Марграф открил, че захарта в захарното цвекло е идентична с тази в захарната тръстика. През 1802 г. отваря врати първата рафинерия за захар от цвекло, която донася евтино сладко на северните страни.

3. Средностатистическият американец изяжда 61 килограма рафинирана захар всяка година, включително 25 килограма бонбони.

4. Внимание: от захарта можете да получите бръчки чрез процес, наречен гликиране. Излишък в кръвната захар се свързва с колаген в кожата, който я прави по-малко еластична.

5. Няма място за паника! Разтриването на кожата със захар може да й помогне да запази гъвкавостта си.

6. Изкуствените подсладители захарин и аспартам са открити случайно, когато лабораторни работници, по време на тестови изследвания, които нямали нищо общо с подсладители, вкусили малко от веществото и изненадващо то им харесало.

7. Ето го и отговорът за невнимавалите в часа по химия. :) Захарта е съставена от молекули на въглерод, водород и кислород. Най-просто казано бучка захар представлява кристализирана захароза, синтез от фруктоза и една молекула глюкоза.

8. Как се пише думата „облекчение”? За някои ето така – Obecalp. „Obecalp” е лъжливо хапче, съдържащо захар, предлагащо се на децата при леки оплаквания. Опитайте се да прочете името на лекарството на обратно. Да, получава се Плацебо (за тези, които не знаят, ще поясня, че плацебо ефектът е феномен, при който симптомите на пациента могат да се подобрят при наличие на неуспешно или лъжливо лечение само защото пациентът вярва, че ще се възстанови).

9. Но не всичко е игра на ума. Ксилитолът (захар и алкохол) може да предоврати ушни инфекции при децата.

10. Не можем да пренебрегнем и факта, че захарта е градивен елемент на въглехидрати – най-изобилните органични молекули в живите организми.

11. Интересно е и че глюколалдехид (съдържащ осем атома захар) дори бил открит в междузвезден облак газ в близост до центъра на Млечния път.

12. Захарта може да ви помогне да се „разходите” из космоса. Запалете малко количество захароза с доза от царевичен сироп и селитра и ще получите "захарно моторно гориво," популярно като любителско ракетно гориво.

13. Безалкохолни напитки с изкуствени подсладители може действително да помогнат да натрупате мазнините. Проучване в университета Purdue показва, че плъхове, които системно приемат течности с изкуствени подсладители, консумират повече калории, отколкото тези плъхове, които поемат напитки, подсладени със захар.

14. Съединение, наречено lugduname е най-сладкото известно съединение – 200,000 пъти по-сладко от захар.

15. Представяте ли си да изядете 16 бучки захар при едно хранене? Вероятно го правите. Това количество е малко по-малко от това, което се съдържа в 500 мл бутилка от Кока-Кола.

Стана ли ви сладко? Сега спокойно можете да се втурнете към кухнята. Но не забравяйте, че е по-опасно не самото количество захар, а честата й употреба!

Инна Попова

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2020 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.