Статиите на 1001 Рецепти

Атанас Босев победи килограмите - Най-после се научих как да се храня

За 8 месеца отслабнах с над 70 кг

37-годишният инженер химик Атанас Босев е експерт в секция „Здравен контрол“ към Националния център по опазване на общественото здраве в София.

До миналата година кантарът превъртал под тежестта му. Така и не се разбрало 140 кг ли е тежал или повече. Сега обаче той поддържа 70 кг. Тромавият човек от старите снимки е някъде в миналото, както и постоянният му спътник – потиснатостта.

Решението на проблема за Атанас винаги е било под ръка - доц. Донка Байкова работи там, където и той - в НЦООЗ. И тя от години му предлагала да се потрудят над неговите килограми. Но Атанас не вярвал, че ще има успех. И макар че се появили проблеми със сърцето му, той продължил стабилно да яде. И така... до една събота, когато дебелият мъж отишъл на пазара да си купи тениска с ликра. Застанал пред сергията на млада мургавелка и попитал има ли какво да му предложи. Циганката го изгледала учудено и безцеремонно отсекла: „За такива прасета като тебе не произвеждат тениски!“

Атанас едва дочакал понеделника, когато застанал първи пред кабинета на Байкова. Тя го попитала какво обича да яде. Отговорът му бил категоричен: „Мръвки!” И доцентката му съставила високобелтъчна диета. Мъжът се учудил, че ще яде по 5-6 пъти на ден, при това по 200 г месо на обяд и на вечеря. Спомня си как първите две седмици на обяд си вземал огромна зелева салата и две пилешки пържолки. За вечеря – същото. А на двете малки закуски в 10.00 и в 16.00 ч похапвал зеленчук.

От 13 октомври миналата година до ден-днешен той е на изпитаните режими на доц. Байкова. Сега е на втори задържащ режим, защото не желае повече да намалява теглото си. „Тук не става дума за диета, споделя той – а за това човек да се научи как да се храни. Найважното е правилно да се комбинират храните.” Но също и да се ограничат солта и алкохолът.

Обикновено пациентите на доц. Байкова свалят около 4 кг за месец. При Атанас обаче загубата за първия месец била 11 кг. „За този период обхванах три големи празника - Коледа, Нова година и Великден, и именния ми ден. Въпреки това издържах на изкушението” – с гордост споделя той.

Силно ентусиазиран, че системата работи, амбицираният мъж попитал дали да ходи на фитнес. Донка Байкова го посъветвала поне през първия месец да не прави това, защото има опасност цялата маса, която иска да стопи, да се втвърди и да се превърне в мускули. „Но пък нищо не ти пречи от работата до вкъщи да се прибираш пеша” – добавила тя. Атанас работи в НЦООЗ, а живее до Централна гора. Този маршрут той изминавал пеша. Това бил неговият двигателен режим в началото. От втория-третия месец включил и фитнеса. Въпреки активните тренировки обаче възникнал сериозен проблем. С години опъваната „престилка” от мастните депа увиснала до коленете му. Атанас разбрал, че няма да се мине без пластичен хирург.

След дълго проучване се доверил на националния консултант в тази област – доц. Евстатиев и не сгрешил. Операцията минала успешно. Сега Атанас с усмивка си спомня как неговият малък племенник обичал да сяда върху огромния му преди корем и да си клати крачетата. Е, тази мила гледка вече няма как да се види.

Сега Атанас Босев се чувства напълно щастлив. Разделил се е с комплексите си завинаги. Знае, че човек може да постигне всичко, ако наистина пожелае това. Нужна е само силна вяра и постоянство. На всички, които се измъчват под тежестта на излишните килограми, той дава своя съвет: “Следвайте неотклонно режимите на доц. Байкова и само след няколко месеца ще харесвате собственото си отражение в огледалото. А това ще промени живота ви напълно!”

Коментари за статията:

Автор Мнение

Валентина Цалова

2012-12-08 16:11:47

Публикувайте коментар за статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2021 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.