Статиите на 1001 Рецепти

Как се приготвят миди с черупки?

Черните миди са изключително популярни в Европа и са част от средиземноморската кухня, която не бива да пренебрегваме. Те са отличен източник на протеини, ниско калорични са и съдържат редица витамини и минерали. Поемат се леко от организма.

Мидите се приготвят най-често като се добавят в супи или оризови ястия. Лесни рецепти за миди са рецептите, в които те се задушават, като това се случва най-често като се добавят бяло вино, чесън и магданоз.

Много хора избягват да приготвят миди у дома от страх да не попаднат на развалена мида, и поради тов асе наслаждават на тази храна единствено в изпитани ресторанти. Истина е обаче, че мидата е много лесна за приготвяне храна и шансът да попаднете на развалени миди е изключително малък, ако спазвате следните пет правила при избирането и приготвянето им.

Как се избират миди?

1. Мидите трябва да се избират старателно и само от търговци с добра репутация. При възможност е добре да се поинтересувате кога и къде са събирани мидите.

2. Когато избирате пресни миди, те трябва да са лъскави, плътно затворени и със здрави черупки. Много е важен и техният аромат – миди, които миришат неприятно, не бива да се купуват. Те трябва да ухаят на море.

3. Щом купите мидите, веднага ги занесете у дома и ги залейте със студена вода. Ако по погрешка сте избрали някоя отворена мида, изхвърлете я, тъй като не е безопасна за консумация. Същото правило важи и за мидите със счупени черупки.

4. Изтъркайте черупките на мидите с четка и ги почистете от висящото мустаче, с което мидата е била прикрепена. Това се прави с едно рязко движение в посока дължината на мидата.

5. Ако след задушаване или друг метод на готвене някоя мида откаже да се отвори, значи е била мъртва преди да я купите. В такъв случай е най-добре да я изхвърлите.

Как се готвят миди?

Готвенето на мидите отнема съвсем малко време - пет минути са напълно достатъчни, за да се отворят. Дългото време на варене ги прави жилави, затова не прекалявайте с времетраенето на рецептите, които избирате, за да не останете разочаровани.

Една от най-лесните и апетитни рецепти за черни миди в черупка включва магданоз и бяло вино. Ето защо ви препоръчваме, след като сте прочели внимателно горе описаните правила за избиране и тънкости в приготвянето на мдиите, да опитате тази вкусна рецепта.

Задушени миди в черупка с бяло вино

Продукти:

  • 800 г миди
  • 50 г масло
  • 150 мл. бяло вино
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1 щип. черен пипер
  • сол

Начин на приготвяне:

Пресните миди се накисват в студена вода веднага щом ги занесете у дома. След това черупките им се изтъркват в четка и се почистват от висящото мустаче, с което са били прикрепени. Това се прави с едно рязко движение в посока дължината на мидата. След това дълбока тенджера с капак се загрява на котлона. В нея се поставят мидите и се заливат с бялото вино, нарязаното на парченца масло, подправките и ситно нарязаният магданоз. Тенджерата се захлупва и задушаването трае 5 минути. След това тенджерата се хваща внимателно с ръкавици и се разклаща енергично, за да се разтворят мидите. Сервират се веднага, докато са още топли.Идеална добавка към тях е свежа салата айсберг и чаша ароматно бяло вино.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2020 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.