Статиите на 1001 Рецепти

Съвети за бодибилдъри от Лазар Ангелов

Една от мисиите на 1001 рецепти е не само да даде на потребителите си необятно кулинарно съдържание с вкусни изпитани рецепти, но и да даде шанс на онези читатели, които се грижат за здравето си, да поддържат добра форма. Макар да имаме хранителен калкулатор и да даваме информация колко протеини, въглехидрати и мазнини съдържа всяка една рецепта и до каква степен е полезна за организма ни, съвсем различно е да получите и друго професионално мнение, а именно от едно наистина здраво момче, което знае как да се храни. С огромно удоволствие ви представяме Лазар Ангелов, който се съгласи да сподели пред екипа ни тайните на своята отлична форма. Какво сподели Лазар за вас прочетете в следващите редове:

Занимаваш се професионално с фитнес от години. Как се запали по това?

Запалих се от много малък, когато на мода бяха екшън герои като Жан Клод Ван Дам и Арнолд Шварценегер. След това се запалих по баскетбола, но успоредно с това тренирах с тежести. След като спрях с баскетбола, се отдадох единствено на бодибилдинга и така до сега.

Притежаваш едни от най-хубавите коремни мускули в света. Какви усилия ти коства това?

Коства ми доста поддръжка, лишения и тренировки. Тренировките за мен са удоволствие, но за да имаш добре изчистена коремна преса, диетата е по-важна и диетата всъщност е нещото, което понякога ми идва в повече, но с течение на времето свикнах да съм на диета и да се въздържам, да не консумирам непозволени храни и вече не ми тежи толкова. Просто трябва повечко воля.

Сподели ни какво представлява седмичното ти меню?

Консумирам много комплексни въглехидрати, които си набавям предимно от ориз, картофи или спагети. Също така храни, богати на протеин, като пилешки гърди, телешко месо и сьомга. На закуска консумирам задължително яйчени белтъци в комбинация или с овесени ядки, или с пълнозърнест хляб и извара. В закуската също така винаги присъства и един грейпфрут, заради високото съдържание на витамин C в него и веществата, които спомагат за изгаряне на подкожните мазнини. Във вечерята ми винаги присъства месо или риба и салата. В последното хранене също така изключвам напълно въглехидратите. През деня консумирам нискокалорични плодове и ядки, които са богати на ненаситени мазнини. След тренировка винаги консумирам прости въглехидрати, най-често под формата на банани или пък нещо сладко. Напоследък започнах да ям много Cottage cheese, което е американският еквивалент на изварата. Съдържа повече мазнини от изварата, така че не е подходящо за период на изчистване на подкожните мазнини, но за сметка на това вкусът му е много по-добър и го консумирам доста често в период на покачване на мускулна маса.

Симетричното ти тяло вдъхновява много хора. Какво обаче трябва да знае всеки, започвайки сериозни тренировки?

Не трябва да се надяват на бързи резултати, просто трябва да се заредят с търпение и ако не искат да си губят времето в залата, да си намерят персонален треньор. Освен това, ако искат сериозни резултати, трябва да са наясно, че е нужно постоянство както в залата, така и извън нея, което означава, че трябва да се възстановяват добре, да спят достатъчно, а също така да обърнат внимание на храненето.

Изготвяш персонални тренировъчни и хранителни режими. Какво включват те най-често?

Включват тренировъчна програма и хранителен режим, изготвен спрямо целите на клиента, както и неговото ниво на напредналост, времето, което може да отдели за тренировки, и много други фактори, които са индивидуални при всеки човек. В зависимост от това дали клиентът желае, изготвям и списък с хранителни добавки, които трябва да си набави, както и кога и как да ги приема.

Кои са най-често срещаните грешни хранителни навици, които ние българите имаме според теб?

Най-често срещаната хранителна грешка при повечето хора е че не се хранят през деня и вечер изяждат обилно количество храна, което води до затлъстяване. Много е важно да се закусва, защото докато сме спали, организмът не си е набавял никакви хранителни вещества за дълъг период от време, и закуската е храненето, което ни ги набавя. Хубаво е да се яде по малко, но на често. По този начин доставяме нужните количества храна на организма без да го претоварваме с хранителни вещества, които не могат да бъдат усвоени и биха се отложили като подкожни мазнини, и освен това с честото хранене метаболизмът се ускорява.

Коя е най-полезната храна? Сподели ни някоя наистина добра рецепта за бодибилдъри.

Няма най-полезна храна, за да е полезна храната трябва да е разнообразна. За хора, които тренират, едно хранене трябва да съдържа нужните хранителни вещества, които трябва да си набави организма ни. Което означава, че човек трябва да се придържа към приема на трите основни макронутриенти – белтъчини, мазнини и въглехирати. Едно от любимите ми такива рецепти е спагети с пилешко или риба тон. От спагетите си набавяме комплексни въглехидрати, от пилешкото или рибата тон си набавяме белтъчините, и когато добавим зехтин, получаваме и мазнините. Хубаво е спагетите да са пълнозърнести, защото имат по-нисък гликемичен индекс.

Колко често си позволяваш да похапваш сладко?

Хапвам сладко винаги след тренировка, освен ако не съм на диета за изчистване на подкожните мазнини преди фотосесия. След тренировка простите въглехидрати не се отлагат като подкожни мазнини, тъй като гликогеновите депа са изчерпани и клетъчната мембрана на мускулната клетка е отворена. В такъв случай просто зареждаме изчерпаните въглехидрати в мускулите и черния дроб под формата на гликоген и това спомага за по-бързо възстановяване.

Какво би посъветвал дамите, които биха искали да се захванат с фитнес?

Бих ги посъветвал да не се страхуват да вдигат големи тежести. Повечето от тях избягват тренировките с тежести и предпочитат само кардио уредите, защото си мислят, че ще направят големи мускули. От физиологична гледна точка при тях нарастването на мускулните влакна или тъй наречената "мускулна хипертрофия" е много по-трудно осъществима заради ниските нива на тестостерон в женския организъм, който е само около 10% в сравнение с продукцията му в мъжкото тяло. А както знаем, тестостеронът е най-мощният анаболен хормон, което означава, че без наличието му е много трудно да се получи прираст на мускулната маса.

Сандра Алексиева

Коментари за статията:

Автор Мнение

Alen Popovi?

2012-12-01 18:10:47

Браво!

Публикувайте коментар за статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2021 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.