Статиите на 1001 Рецепти

Най-добрите подправки за риба

Приготвянето на риба е част от кулинарното изкуство, която, както се оказва, изобщо не е лесна. Само по себе си месото на водните създания е по-особено, както по качества, така и за приготвяне. Ето защо освен класическите подправки изисква по-различен подход при овкусяването. Разбира се, това не изключва класическите сол, черен и бял пипер (или микс между бял, черен, розов и зелен пипер, наричан обикновено пипер меланж), копър и магданоз. Нестандартното идва, когато стане дума за комбинирането на рибата с маточина, розмарин или мащерка например. Сред най-подходящите за овкусяване на приготвените ястия се нареждат и екзотичният кориандър, девесилът, естрагонът (познат в България като тарос) и лютивият синап.

От друга страна, всеки тип риба има особености във вкуса, а от там му подхождат и различни видове подправки. При приготвянето на бяла или пържена риба например е изключително подходящо да се използва босилек, за предпочитане – пресен. За риба тон се препоръчва използването на риган, а розмаринът при приготвяне на сьомга.

Друго много разпространено и предпочитано допълнение, галещо сетивата, е карамфилът. Той е изключително подходящ за рибни супи, докато маточината, позната повече като съставка за чай, намира мястото си при рибните сосове и панировки, като им придава лек лимонов привкус. Гореспоменатият синап пък се използва главно при приготвянето на маринати за рибни ястия. За по-заетите домакини вече се продават и готови миксове за овкусяване на риба.

Автор: Василка Дюлгерова

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2021 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.