Статиите на 1001 Рецепти

Как се приготвя сос Бешамел

Това е един от основните сосове във френската и европейската кулинарии. Неговото създаване се приписва на Луи дьо Бешамел маркиз на Ноентел, който по времето на Луи XIV се издигнал до почетната длъжност “управител на кралската столова”.

Голямата му популярност се обяснява с простотата на приготвянето му и универсалността на приложението му: той еднакво добре подхожда на горещи месни, рибни и зеленчукови ястия. Освен това много лесно се вари и може да се експериментира успешно с нови компоненти. Към този сос може да се добавят млян черен пипер, прясно нарязани зелени подправки и др., и всеки път се получава нов сос – най-подходящ за конкретното блюдо. С него може да се подправят нискокалоричните салати, супи и, разбира се, крем супите.

Съставът на сос Бешамел

  • маслено-брашнена основа, при която маслото преобладава (на 100 г краве масло 1 с.л. брашно)
  • 1/2 ч.ч. горещ силно концентриран бульон (месен, рибен, зеленчуков – според предназначението на соса; в краен случай може да се приготви и с кубче бульон)
  • 1 ч.ч. прясна течна сметана или прясно мляко. Ако ползвате прясно мляко, желателно е то да е горещо.

Приготвяне на соса

25 г от маслото се разтопяват в предварително загрят съд - тиган или тенджера. Най-добре е съдът да е с незалепващо покритие. В разтопеното масло се запържва до златисто брашното при непрекъснато бъркане. Маслено-брашнената основа може да се приготви и като брашното се смеси и претрие с меко масло и тогава се постави в нагорещения съд. Щом брашното добие златист цвят, в сместа се налива бульонът, като непрекъснато се разбърква, за да не се получат грахулки. А след това на неголеми порции се налива сметаната (прясното мляко) През цялото време се поддържа еднаква гъстота и непрекъснато се разбърква. Сосът се снема от огъня или се оставя върху изключения вече котлон. Към него се добавя останалото масло (75 г) и много бързо се разбърква.

След като се приготви бешамелът, в него може да се добавят 1-2 с.л. ситно нарязан кромид лук (суров или леко запържен до светлозлатист цвят), стрит със сол, черен пипер и мускатно орехче.

Добра вариация се получава, като в соса се добавят 2-3 с.л. прясно настърган хрян. Тя е подходяща за много ястия.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2021 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.