Статиите на 1001 Рецепти

Най-богатите готвачи в света

В повечето случаи, когато говоря за професията си и спецификата на „1001 рецепти“, изтъквам положителните страни на своята работа. Понякога обаче не мога да затворя очите си за онова, което не ми допада в тази дейност. И то е начинът, по който хората у нас възприемат професията „готвач“.

Често ми се случва, когато се запозная с нови хора и споделя, че имам кулинарен сайт, те да ме погледнат с доза съжаление, мислейки си мълчаливо, че по цял ден дрехите ми са напоени с миризма от кухнята, а ръцете ми са мръсни. Едва когато кажа името на сайта, а хората отсреща се оказва, че не само са го чували, а и са готвили по мои рецепти, успявам да ги накарам да възприемат дейността ми като доста интересна.

Разговорите тръгват в още по-приятна посока, когато обясня, че аз далеч не се занимавам с готвене, колкото с продажба на рекламните позиции в уебсайта, а готвенето е хоби, което правя с удоволствие, комбинирайки го с създаване на професионални снимки на храната и публикуването им в сайта.

Именно затова обичам Италия толкова много. Там професията „готвач“ е издигната в култ. Време е и тук да пренеса магията на това изкуство и ще започна с една вдъхновяваща класация на най-богатите готвачи в света, според списание Forbes. Не си пожелавам да вляза някога в тази класация. Пожелавам си повече от това!

1. Гордън Рамзи е начело на класацията с 38 млн. долара годишно. Повече, отколкото със заведенията си, Рамзи е известен с телевизионните си изяви. Макар и не толкова известен като собственик на ресторантьорска империя, Рамзи притежава общо 29 заведения, като последното от тях отвори наскоро в Лас Вегас. За масовата публика той си остава по-познат с рeалити форматите „Кухнята на ада“ и „Майстор готвач“.

2. Втора в класацията на Форбс с 25 млн. долара годишно е Рейчъл Рей. Сред колегите си тя е единствената, която не притежава собствен ресторант, а печели милионите си от телевизията. Телевизионната ѝ кариера стартира преди 12 години с предавания като „40 долара на ден“ и „Ястия за 30 минути“. В момента води три ток-шоута, издава кулинарно списание и е автор на 20 готварски книги.

3. С пет милиона по-малко приходи годишно е Волфганг Пук. Дохода си от 20 млн. долара годишно той печели като собственик на 20 луксозни ресторанта, кетъринг компании и верига заведения от типа fast casual „Wolfgang Puck Express“. Той е и създател на мобилно приложение, което съдържа рецепти и линк към ресторантите му и е полезно помагало за клиентите, които искат да планират своето парти.

4. Паола Дийн печели 17 млн. долара годишно като водещ на кулинарно предаване, собственик на ресторант и автор на кулинарни книги. В началото на годината стана известно, че Кралицата на маслото, както я наричат в САЩ, заради начина и на готвене с много масло и захар, е болна от диабет и трябва да промени кулинарните си навици. Последната ѝ книга, превърнала се в бестселър в САЩ, е все така пълна с рецепти, богати на масло.

5. Марио Батали с доходи в размер на 13 млн. долара годишно е пети в класацията. И той е познато на широката публика лице от екрана. Батали е водещ на „Железен шеф“ и „Дъвчене“ . Той е собственик на няколко ресторанта, включително и един на престижното Пето авеню в Ню Йорк, но според „Форбс“ основна част на приходите му идва от медийни изяви.

6. С 12 млн. долара годишно е роденият във Франция Ален Дюкас. Едновременно шеф, ресторантьор и предприемач, с името на Дюкас са свързани поне двадесетина ресторанта за висока кухня в цял свят. През миналата година три от неговите ресторанти получиха по три звезди Мишлен – най-високото отличие на френския кулинарен гид. В кулинарните среди Дюкас е известен най-вече с кулинарната си школа и е собственик на няколко хотела в Европа.

7. Тод Инглиш печели 11 млн. годишно, но не толкова с готвене, колкото с изобретенията и с предприемаческата си дейност. Наскоро той продаде за 25 000 долара правото на частен кулинарен курс за двама, който той ще води лично.

8. Японецът Нобу Матсухиши печели по 10 млн долара годишно. Заедно с актьора Роберт де Ниро той е съсобственик на 31 суши ресторанта по света.

9. Нюйоркчанинът Боби Флей, който печели 9 млн. долара годишно, е известен с кухнята си, в която се усеща силно влияние мексиканската кулинария. Собственик е на верига заведения за бургери, както и на няколко ресторанта за висока кухня в Ню Йорк и Лас Вегас. Придобива популярност с участието си в телевизионни шоута на компанията Food Network.

10. Последен в класацията е Гай Фиери с 8 млн. долара годишно. В момента той е най-голямата звезда на Food Network, като предаванията му Diners Drive-Ins и Dives се излъчват до девет пъти на ден по кабелната телевизия. Той участва и в още три шоута и спада към нов тип знаменити шефове, които печелят последователи не толкова с готвенето, колкото със собствения си чар.

След тази класация ТОП 10 на най-богатите готвачи в света искам за финал да ви споделя само едно – мечтайте мащабно!

Автор:

Сандра Алексиева

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2021 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.