Статиите на 1001 Рецепти

Лиам Уебър - едно шоколадово момче в държавата на шопската салата

Роден е в Англия и е живял само там преди да се премести в България, но е пътувал на много места по света. Обикалял е из Франция, Германия, Чехия, Гърция, Швеция, Испания, Америка, Барбадос. Пристига в България през 2011 година, като идва няколко пъти по различни програми и след това остава да живее окончателно у нас. От семейство на англичанка и ямаец е.

Срещам го за пръв път съвсем случайно, не къде да е, а в една от най-класическите български традиционни заведения в района на столицата - ресторант Воденицата. На сред десетина шопски салати, шашлици, пържени картофи със сирене и глинени съдове с качамак, на масата с моите приятели се озовава Лиам - млад тъмнокож мъж, който без никакъв чуждестранен акцент си поръчва ракия. За моя изненада това се оказва почти единствената българска дума, която произнася правилно. Другата, колкото и нелепо да звучи, е най-дългата дума в родния ни език, която Лиам казва с пълна лекота - "непротивоконституционствувателствувайте".

Решава да остане окончателно в България, защото вижда възможности да създаде бизнес у нас. Винаги е преподавал по един или друг начин, а в България намира прекрасна перспектива не само да бъде учител, но и да има свой учебен център по английски език. Усеща се полезен на света чрез работата си, клиентите му са много интересни личности и чрез тази професия има възможността да се развива и да научава нови неща всеки ден. Своя собствена фирма стартира миналата година - Mr. English Educational Centre.

Има приятелка, която е българка, и покрай нея научава колко вкусна е родната ни кухня. Нейната майка често посреща Лиам у дома с домашни сърмички, в които той е категорично влюбен.

Първото традиционно у нас, което е опитал, са кисели краставички в една кръчма с негови студенти. В началото никак не му харесали, но днес не ги гледа така резервирано. С шкембе чорбата обаче нещата не стоят точно така. Според Лиам това наше родно ястие няма апетитен вид и аромат, и все още, макар и от години у нас, не се престрашава да го опита.

Докато живее у нас не му липсва нищо английско, освен популярният Йоркширски пудинг, тъй като тук го няма и може да го яде в автентичния му вид само в Англия.

По време на това интервю, което всъщност публикувам под формата на разказ за него, Лиам ми приготви класическата Английска закуска, защото както у нас го посрещат с топлина и грижа, така и той се отнася към новите българи, с които се запознава.

За магията на Английската закуска Лиам споделя следното:

Тънкостите са в доброто изпържване на яйцата и на боба. Рецептата е следната: 2 яйца на очи, 4 слайда пържен бекон, боб, пържен с малко черен пипер и доматен сок или пюре и две препечени филийки с Филаделфия.

Както виждате и от пестеливия му отговор, Лиам пази своите рецепти в тайна. Аз обаче планирам не само да измъкна от него всички вкусни кулинарни тайни, но и да дам възможност на Лиам всяка седмица в продължение на месец да предава на вас - нашите читатели, по една типична рецепта от държавите, които е посетил. Имам мъжката му дума, че в следващите материали ще ни разкаже за английската кухня, като традиционна, но за и рецептите с лек привкус от Ямайка, които знае.

Автор: Сандра Алексиева

Снимки: Личен архив

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2021 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.