Статиите на 1001 Рецепти

Alex Body and Soul Recreation - рецепта за духа и тялото

Един от най-честите въпроси, които ми задават хората, е "Как поддържаш фигура с всички тези рецепти и непрекъсната работа в кухнята?" Ако трябва да бъда напълно честна, последните месеци никак не я поддържах. Така една вечер, докато пред мен имаше маса, отрупана с храна, реших да не вечерям и спешно, наистина спешно да си намеря треньор. Беше въпрос на силно чувство за самосъхранение да се върна към спорта, който винаги ми е давал тонус и сили.

Два часа по-късно чрез препоръка от близък вече имах координатите на треньор и планирах първата си тренировка.

Преди да ви въведа в промяната на начина ми на живот през последните пет седмици и да ви разкажа за резултатите, които постигнах, искам да ви представя Александър Кирилов - моят треньор, който стои зад проекта Alex Body and Soul Recreation, и който ме въведе в собствения ми далеч по-качествен начин на живот, в който съм със 7 килограма по-лека, с още 1000 женски сили повече (за да са общо 1001) и с начин на хранене, за който ще ви посветя много подробна и полезна статия.

Кога и как разбра, че със спорта сте свързани?

Любовта ми към спорта започна през 1995 година, когато започнах да тренирам хандбал в родния ми град Петрич. Първите ми спомени са как излизам от вкъщи с хандбална, баскетболна и волейболна топка. Аз силно вярвам, че има неща, с които се раждаме и те остават неразделна част от нашия живот.

Любовта към баскетбола...

Любовта към баскетбола... Това е най-голямата ми страст - без никакво съмнение мога да го заявя. Това е играта, която беше всичко за мен. Всяка една мечта, която имах, беше свързана с този спорт. Започнах доста късно да играя професионално, бях на 17 години. След като преминах през много отбори, на 19 години бях шампион на България по баскетбол. Приеха ме в Националната Спортна Академия с първи резултат за всички времена – никой до този момент не беше взимал изпита по такъв начин, никога.

В последствие така се стекоха обстоятелствата, че се наложи да прекъсна заниманията си, което беше една от най-големите битки вътре в мен. Отне ми близо две години, за да осъзная наистина, че всичко е приключило окончателно и трябва да продължа напред без този спорт. Но както обичам да казвам - болката е най-великият учител, това е единственият път, чрез който се изграждаме като характер и ставаме по-силни.

Какво дава залата на човек?

Много хора приемат физическите тренировки много повърхностно и го свързват само с удоволствие за физическото ни тяло, а то далеч не е така. Доказано е, че това е една от най-добрите анти-стрес терапии. Тази увереност, която придобиваме, когато израстваме, ставаме по-добри и повишаваме контрола и силата на тялото си – пряко влияе и увеличава нашата увереност в нашия живот на много нива.

Защо стресът и храненето са неразделно свързани?

Стресът, който акумулираме в тялото си, пряко влияе върху хормоналната ни система и се отделят определени стресови хормони. Всъщност, това е определен вид неразположение на нашето духовно тяло, ако можем да го наречем така. Храненето, това е горивото, което е необходимо, за да може нашето физическо тяло да функционира правилно. Тези две неща са свързани и за да можем да се справим по-лесно със стреса, трябва да приемаме храни, които са богати на витамини и минерали.

Защо "Body and Soul Recreation"?

Поговорката “Здрав Дух, здраво Тяло” изобщо не е случайна. Винаги съм твърдял и силно вярвам, че нашият Дух има Тяло, а не обратното. Винаги трябва да поддържаме баланс между тях, за да можем да функционираме правилно като физика и да се чувстваме добре в кожата си. Трябва да поддържаме духа си на ниво, защото нашето тяло е единственото място, където душата ни ще живее. Избрах това име за проекта си, защото тази връзка е неразрушима и когато неглижираме едното или другото, губим баланс и винаги ще има нещо, което няма да е точно на мястото си.

Причината за провал в залата?

Причините за провал в залата са много, но аз ще се спра на няколко от тях. Липсата на мотивация е една от най-големите причини. Много малко хора имат способността да се мотивират във всички сфери от живота си и то сами. Именно тук идва моята роля - да мотивирам своите клиенти и да им покажа, че могат много повече от това, което те си мислят. Ние хората сме единствените същества на тази планета, които не дават максимума от себе си, защото просто сме дарени с уникалната възможност да разсъждаваме. Имаме правото да избираме какви да бъдем, колко да влагаме от себе си. Моята работа е точно тази - да накарам хората да влагат винаги максимума, на който са способни.

Какво е нужно на човек, за да е щастлив?

Щастието е най-важното нещо в нашия живот. Много хора си мислят, че формулата, за да се постигне това, е много сложна, но не е така. Единственото нещо, което се изисква, за да бъдем щастливи, е да се радваме и обичаме това, което имаме в живота си. Това обаче не трябва да ни спира да се борим и да искаме още повече в живота си. Най-голямата грешка, която правим, е да се вглеждаме и фокусираме върху това, което липсва в живота ни, вместо да се радваме на всичко, което имаме, докато преследваме мечтите си. Вярвам, че няма нито една мечта, която ни се дава случайно. Ние имаме силата да сбъдваме мечтите си, но само тогава, когато гарнираме мечтите си, с действия и страст. Любовта, към това, което правим/работим, е най-важната съставка в нашето Ястие, наречено Живот.

За какво мечтаеш?

Моята най-важна мечта е да съм щастлив, докато помагам на хората в това да стават по-добри, вярващи и обичащи. За тази цел фокусът ми е насочен към това да се превърна в най-добрата версия на себе си, за мога да дам най-доброто, на което съм способен на хората. Мисля, че всеки трябва да се насочи към това, да бъде най-добрата версия на себе си.

Най-успешният ти клиент?

Най-успешният ми клиент и вече приятел се казва Александър Коцев. Той е висок 188 см и когато дойде при мен, беше 120 кг. Имаше високо кръвно 145 на 95 и пулс в спокойно състояние 95 удара в минута. Тези данни за човек на 22 години са ужасяващо високи. Пиеше храпчета за високо кръвно всяка сутрин.

След като започнахме да тренираме, за краткия период от 7 месеца, свалихме 36 килограма, пулсът му в спокойно състояние падна на 55 удара в минута, а кръвното му се нормализира със стойности 120 на 80, което е описано в учебниците по медицина като перфектно.

Трите фактора, които влияят най-зле на диетата?

“Мога да си ям каквото пожелая, защото тренирам.” – това е една от най-големите заблуди при начинаещите в тренировките. Това, че тренирате, изобщо не означава, че можете да си позволявате големи компромиси в храненето. Качеството на храната, която приемате, пряко влияе върху резултатите, които ще получите от тренировките си. Вие може да тонизирате тялото си, да повишите качеството на работа на вашите мускули, но ако диетата ви не е правилна, видимите резултати изобщо няма да са задоволителни за вас, да не кажа, че ще са нищожни.

“Той може да яде толкова, аз също мога.” – не сравнявайте себе си с другите хора. Ние сме индивидуални личности и всеки е различен. Старайте се да сте по-добри днес от това, което сте били вчера - така ще постигнете желаните от вас резултати.

“Прочетох, че мога да ям това и/или онова, без да ми влияе на диетата.” – проблемът в днешно време е, че имаме тонове информация, до коята имаме достъп навсякъде, по всяко време. Всъщност си мислим, че сме много информирани, а е точно обратното. Много трудно можете да намерите правилните източници на информация, която да бъде полезна за вас и вашите цели. Повечето фирми имат за цел да печелят на ваш гръб, без да ги интересува здравето ви и това как изглеждате.

Автор: Сандра Алексиева

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2021 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.