Статиите на 1001 Рецепти

Магдалена Пашова с нова книга, стил и рецепти

Тя е от онези жени, които срещаш един случаен ден в живота си и просто знаеш, че няма да е за последно, защото нещо ви свързва, като да е някаква мисия, визия или цел в този живот. Тя е вдъхновяваща, готви съвършено и е напълно отдадена на здравословния начин на живот, което се разбира светкавично и от изражението на лицето й, което е винаги грейнало.

Маги Пашова - моя колежка в кулинарен сегмент, моя приятелка и дама, на която много се възхищавам. Представям ви я с нейните думи и с новата и втора по ред кулинарна книга, посветена на полезната и вкусна храна!

Това е втората ти книга, разкажи ми как се роди идеята за нея и кога?

Всичко започна преди около година, когато много от моите клиентки започнаха да ме питат за конкретни идеи и рецепти какво да сготвят. Тогава реших да започна да си записвам и да споделям с тях какво готвя аз. Бързо събрах 20-тина рецепти. После ми хрумна, че може да ги снимам и да ги оформя като електронна книжка. В този процес на повторно приготвяне и снимане, броят на рецептите се увеличи, оформиха се раздели и постепенно събрах материал за цяла книга. Когато от издателство Колхида ми предложиха да я издадат като книжно тяло, не се колебах дълго, защото аз самата винаги предпочитам да разлистя една книга и да усетя хартията пред това да чета на електронно устройство.

Какво коства написването на една книга?

Преди всичко много труд и самодисциплина - особено в кратките срокове, в които го направих аз. В тази книга всяка рецепта е мислена, тествана, снимана понякога по няколко пъти. Така че същинското писане беше на практика само част от процеса.

На първа страница си споделила, че посвещаваш книгата си на твоята майка, която е била до теб по време на създаването на книгата, но е напуснала този свят преди да види книгата завършена. Това много ме трогна, защото малко хора знаят, че 1001 рецепти е сайт, посветен на моята майка, която измисли и създаде бранда „1001 рецепти“, но не доживя да го види онлайн. Силно вярвам, че връзката майка-дъщеря е непрекъсната във времето и пространството и вярвам, че майка ти всъщност вижда твоята вече издадена книга, както моята майка вижда как развивам моя уебсайт. Разкажи ми как майка ти участва в процеса на създаване на тази твоя втора книга?

Връзката ми с майка ми беше много силна особено след като аз самата станах майка и ми беше по-лесно да я разбера. Подкрепата й - физическа и емоционална беше много важна за мен. Майката изслушва по начин, по който никой не друг не го прави за теб. Беше с мен, когато снимах и тествах не малка част от рецептите в книгата, заедно ги опитвахме, коментирахме, забавлявахме се. Отиде си внезапно при един нелеп инцидент в края на лятото и липсата й е нещо, с което се уча да живея всеки ден оттогава. Но и аз като теб вярвам, че една майка никога не изоставя напълно дъщеря си, че те ни виждат, радват ни се и продължават да живеят в нас и чрез нас!

Коя от всичките 77 рецепти според теб е най-апетитна и защо?

Tова е много труден въпрос, защото всичко е въпрос на личен вкус. Идеята ми беше да наблегна на основните ястия, защото в крайна сметка трудният въпрос за повечето жени е какво да сготвят за семейството си. Опитах се да предложа рецепти, които са бързи и лесни за приготвяне, без това да е за сметка на тяхната оригиналност и апетитност. Интересни за опитване са например миш-маш с тофу, карфиолено ризото, пай със сьомга, но отново всичко е въпрос на вкус.

Каква е модерната жена?

За мен модерната жена е уникално явление в човешката история, защото никога преди жените не са имали толкова свобода и едновременно толкова много задължения! Балансирането между многото ни социални роли, желанието ни да бъдем добри във всичко, което правим, да се развиваме непрекъснато, да изглеждаме добре, да се храним добре, да бъдем добри майки и да имаме успешни кариери ни завърта в една изтощителна въртележка и ако не се научим сами да забавяме темпото, да се изключваме или просто понякога да казваме "не", рискуваме в някакъв момент да загубим баланса.

Как човек успява да се грижи за себе си, въпреки напрегнатото и лишено от свободно време ежедневие?

Когато се научи да преоретизира. Това е особено трудно за жените, защото ние сме склонни обикновено да поставяме нуждите на другите пред своите собствени. Изразходваме времето и енергията си за всички значими хора около нас - за децата си, партньорите си, работодателя си, служителите си, приятелите си, клиентите си и т.н. и често пъти накрая не остава достатъчно за самите нас. Ето защо е толкова важно да се научим да преоретизираме! Да умееш да поставиш себе си на първото и най-значимо място, да се погрижиш за собственото си физическо и емоционално здраве е от изключителна важност, ако искаш да бъдеш полезна за другите или успешна в това, което правиш!

Защо книгата ти не е просто книга с рецепти, а библия за по-добър и балансиран начин на живот и стил на съвременната жена?

Аз не съм професионален кулинар и книгата ми не е типичната готварска книга. В нея споделям от една страна личния си опит в кухнята на ангажирана и работеща жена, а от друга страна знанията си на нутриционист за полезното хранене и готвене. Първите 80 страници на книгата са наистина справочник за особеностите на различните групи продукти и това как да ги подбираме, съхраняваме и приготвяме, за да извлечем максимална хранителна полза от тях. В самите рецепти вмъквам кратки съвети за здравословната употреба на един или друг продукт, с какво да го замените, ако сте с алергия или на специален режим.

Какво искаш да дадеш на хората с „В кухнята на модерната жена“?

Идеи, насоки и вдъхновение да погледнат на готвенето и на престоя в кухнята не като на досадно домакинско задължение, а като на алхимичен творчески процес, при който с любов претворяваме храната в здраве и наслада - за нас самите и за тези, които обичаме!

Коя е твоята любима рецепта?

Отговорът на този въпрос се мени със сезоните, защото обичам да приготвям сезонна храна. Сега през зимата редовно приготвям ферментирали продукти като сурови туршии, квас от червено цвекло и джинджифилова лимонада, за които съм писала в сайта ми. Този тип храни са начин през бедната на пресни зеленчуци зима да си набавя изобилие от витамини, ензими и не на последно място - пробиотици.

Какво послание искаш да отправиш към читателите на 1001 рецепти?

Иска ми се още веднъж да припомня на всички, че здравето е въпрос на избор и ние правим този избор всеки ден с храната, която допускаме в тялото си и с мислите, които допускаме до съзнанието си. Пожелавам ви да си позволявате повече чиста храна, повече щастливи мисли и да цените всички стойности хора и неща в живота си, защото само по този начин ще усетите неговата пълнота!

Интервюто проведе: Сандра Алексиева

Снимки: Личен архив

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2021 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.