Статиите на 1001 Рецепти

Оспорвани състезания на първия кулинарен фест във Велинград!

На 9-ти юни в центъра на Велинград се състоя първия по рода си кулинарен фест с участието на всички ТОП готвачи на хотелите на туристическия град и техните помощник-готвачи. Присъстваха също популярни фирми в областта на хотелиерството и ресторантьорството, като МЕТРО, Змееборец и АВА-М.

Целта на първото по рода си кулинарно събитие в града беше да повиши кулинарната култура в туризма във Велинград. Ето защо се проведе и кулинарно състезание между главните готвачи на най-популярните хотели. След динамичен кулинарен конкурс, три награди бяха заслужено връчени на водещите туристически обекти за отдих и SPA, а първата награда, предоставена от HRC Culinary Academy, спечели екипът на Гранд хотел Велинград.

Водещ на събитието беше авторът на уебсайта 1001 рецепти - Сандра Алексиева, която имаше не леката задача в рамките на шест астрономически часа да разведе всички стотици гости на събитието през всеки шанд, като представи участниците на събитието и разкаже за всеки един от тях. Приключението започна от щанда на Змееборец, където Петко Костадинов представи общо девет гурме десерта с екзотични имена и визии. Аплодисментите към екипа на Змееборец бяха непрестанни по време на всеки процес на приготвянето на изкушенията, а за финал всички десерти бяха предоставени безплатно на присъстващите.

На събитието имаше представяне на марката на МЕТРО Хорека Селект, а също и представяне на оборудването на АВА-М - уреди, сглобени в подвижна кухня, в която шеф готвачите показаха техники в приготвянето на гурме и фюжън.

Майстори-пекари, начело с Георги Лефтеров, приготвяха топъл хляб на място, като показаха месене, оформяне и изпичане на бял френски хляб, а също и различни други видове хлебни изделия от Балканите и Европа. Точно до тях, напълно заслужено, бяха и фирма Five Stars Partner, които предлагат своята марка продукти "Старите рецепти" - най-разнообразни домашни лютеници по изпитани рецепти - едросмлени лютеници, лютенции с мед, пикантни лютеници, Тракийска разядка и Имамбаялдъ със зехтин.

Божидар Димитров - основател на "Български карвинг клуб", направи демонстрация на резбоване на плодове и зеленчуци по тайландска техника, с което спечели вниманието на всички гости, тъй като това изкуство изисква изключителна прецизност и точна ръка.

Атракция на събитието беше и презентацията на Адриан Пантелеев, пицар номер едно в България, който показа как се прави истинска италианска пица на пещ, която гостите на събитието, а също и водещата, опитаха безплатно.

Събитието приключи с песни и танци на сцената в центъра на града, а организаторите - Chef's Club Velingrad и представителите на Българската асоциация на професионалните готвачи, гарантираха, че събитието ще продължи всяка следваща година, като през 2017-та ще бъде в рамките не на един, а на два поредни кулинарни дни.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2021 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.