Статиите на 1001 Рецепти

Кулинарно пътешествие до Австрия или какво се случи на първия dm Food Festival 2017

На 19 ноември в Залцбург, Австрия се проведе първият европейски кулинарен био фестивал, организиран от dm drogerie markt Австрия. Може би малко от вас са обърнали внимание, че във веригата магазини dm, популярни с козметиката си, може да откриете богата селекция хранителни био продукти. Точно заради тях бях изпратена в Австрия, където всички 12 държави, в които dm има свои обекти, представиха националната си кухня с една своя зимна рецепта.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ФЕСТИВАЛЪТ

Събитието се проведе за първа, но гарантирано не за последна година. Неговата цел е да събере на едно място всички любители на домашно приготвената, здравословната и наистина вкусна храна, да даде възможност на посетителите да опитат приготвени на място автентични рецепти от различни държави и да покаже, че кулинарията е изкуство във всяка точка на света. Ето защо в Panzerhalle в Залцбург, Австрия – огромна сграда, която някога е била казарма, а днес е модерен обект за организиране на мащабни събития, се събраха готвачи и любители на вкусната храна от 12 различни държави, в които марката dm е представена. Всяка държава, включително България, разполагаше със собствена изградена кухня с представяне на географската карта, а също и с най-значимите продукти от националната кухня. Всяка държава имаше по един кулинарен представител, който в рамките на няколко часа да приготви на място една рецепта от родната си кухня, но в количество за 120 порции, така че да могат възможно повече посетители да я опитат.

КАК СЕ ПРЕДСТАВИ БЪЛГАРИЯ

Единствената държава, която имаше възможността да се представи с месно ястие, беше България. Изборът за рецепта беше на домакините в Австрия, а екипът на dm drogerie markt Bulgaria избраха мен – Сандра Алексиева, да представя страната ни, като сготвя рецептата по време на фестивала. За мен беше предизвикателство и чест да нося тази вкусна отговорност, а крайният резултат беше повече от задоволителен. България се представи по най-апетитния начин и запали мнозина от посетителите по националната си кухня и родни традиции.

КАКВО СГОТВИХ

Кавърма с крехко телешко, праз лук и пушен червен пипер беше рецептата, с която спечелих вниманието на посетителите на фестивала. Отне ми общо 5 часа да приготвя количество за 120 души, но всяка минута в българската кухнята на фестивала в Залцбург си заслужаваше. Когато я сервирах, Karl Wrenkh – популярен виенски готвач, собственик на австрийския ресторант WRENKH и преподавател в неговата кулинарна школа, опита ястието ми, усмихна се и сподели, че е перфектно. Същата беше и реакцията на останалите посетители на фестивала и не защото се постарах, а защото кавърмата сама по себе си не би могла да предизвика друга емоция, освен положителната, без значение кой я е приготвил.

КОГА СЕ ИЗЯДЕ

След като всички готвачи на дванадесетте европейски държави приготвиха своите рецепти в мащабни количества, ги сервираха на блок маса за всички гости на фестивала. Сред първите изядени ястия беше българската телешка кавърма. Посетителите на фестивала избираха от над 30 кулинарни предложения, които да опитат, но месното ястие, известно в нашите ширини, предизвика най-голям апетит.

КАКЪВ Е ИЗВОДЪТ

С участието си в европейския кулинарен био фестивал България не спечели награда, защото събитието нямаше състезателен елемент. Но спечели любопитството, интереса и апетита на посетители от различни краища на света, с което доказа, че родната ни кухня, събрала в себе си идеи и вкусове от съседите си, е желана и обичана от мнозина. Показа, че е пъстра и богата на вкусове и аромати. И заслужено ме накара да се гордея, че бях част това неповторимо кулинарно изживяване.

Автор: Сандра Алексиева

Снимки: JuliaSchierer, Магдалена Пашова

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2021 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.