Статиите на 1001 Рецепти

Ризлинг – новата мода във виното

Ако доскоро Совиньон Блан – бял винен сорт грозде с произход Бордо, Франция, се ценеше най-много у нас, заради висококачествените вина, които се произвеждат от него, то днес постепенно навлиза новата мода във винения сектор със сорта Ризлинг.

От гроздето Совиньон Блан се приготвят висококачествени сортови бели сухи, полусухи и сладки вина, които се отличават с прозрачен жълтеникаво-зелен цвят, свеж и хармоничен вкус и аромати на сено, тропически плодове и цариградско грозде. Вината се пият предимно млади, но имат потенциал да отлежават.

Ризлингът не отстъпва на Совиньон Блан, заради френския си произход (Шампан, Франция) и качествените бели сухи вина, които се отличават със зеленикавозлатист цвят, лекота, свежест, фин вкус, пълнота и изразен плодов аромат. Гроздето е подходящо и за производство на естествено пенливи вина. От него се произвеждат и шампански виноматериали.

Ризлинг е сорт, отглеждан под името Меслие (Meslier). Оттам е пренесен в Северна Италия и е получил известното наименование Ризлинг италиански. Разпространен е и в Унгария, Австия, Хърватия, Чехия, Словакия, Словения, Румъния и България. В България е пренесен най-напред в Евксиноград и след това е разпространен предимно във Варна и Шумен. Той е среднозреещ сорт - в Северна България узрява до средата на септември, а по Черноморието - в края на септември - началото на октомври. Чувствителен е към сиво гниене и оидиум. Развива се добре в хладни райони, по хълмисти терени с умерени температури и умерена атмосферна влажност, на хумусно-карбонатни, глинесто-песъчливи и чакълести почви. Чувствителен е на суша. Сравнително устойчив е на студ и сиво гниене. Има среден растеж, добра родовитост и дава средни добиви.

Гроздът е малък (90-100 г.), цилиндричен или цилиндрично коничен, често с едно крило, сбит до полусбит. Зърната са малки, сферични, с ясно личащо кафяво пъпче на върха, сочни, сладки, с хармоничен вкус. Кожицата е средно дебела, жълто-зелена, покрита с восъчен налеп.

При купажиране със сортовете "Ризлинг италиански" и "Димят" се получават прочутите бели сухи евксиноградски вина. Според винените критици Ризлингът е най-великият сорт за бяло вино света и в сравнение с Шардоне проявява повече характер – в ярка степен изразява мястото, където е отгледан. Захарите и киселините поддържат баланса в един отлично създаден Ризлинг, а дори най-сладките Ризлинги разполагат със свежест , която им дава потенциал за стареене. В зависимост от възрастта ароматът преминава от лимонови и ябълкови нотки при младите вина до меки плодови аромати при отлежалите – кайсия, праскова. С вкус на деликатен некта, Ризлингът е най-темпераментният сорт, който преминава през целия диапазон от сухи до сладки вина, запазвайки специфичния си характер.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2023 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.