Статиите на 1001 Рецепти

Професия холистичен нутриционист или храната като начин на живот

Често при нужда от съдействие в борбата с излишните килограми хората се обръщат към лекар, диетолог или фитнес треньор. В последните години у нас навлезе и сравнително новата професия в тази област – холистичен нутриционист. Неговата дейност обхваща части от останалите професии и ги обединява под една обща цел – здравословното и балансирано ежедневно меню да се превърне от режим на хранене в начин на живот.

КАКВО Е ХОЛИСТИЧЕН НУТРИЦИОНИСТ?

Думата нутриционист произлиза от nutrition, което в превод от английски означава пълноценно хранене. Коренът на думата холистика пък означава цялостен. Оттам идва и наименованието на тази професия, в която човекът се разглежда като единно и неделимо цяло, в което взаимовръзката между физическа активност, начин на хранене и духовно развитие е основа. Холистичната нутриционистика има за цел да подобри общото здравословно състояние на човека, изчиствайки го от токсините и въвеждайки балансирано хранене като модел на поведение в ежедневието му. Освен грижата за тялото, холистичният нутриционист поема грижата и за начина на мислене на своя клиент с методи от психологията. Крайната цел е човек да се научи да обича грижата за себе си, тялото и ума си. Холистичният нутриционист не отхвърля медицината и при нужда работи в екип с лекар, хомеопат, психолог, кинезитерапевт или фитнес треньор за по-бързото и ефективно възстановяване на клиенти с по-тежки проблеми.

КОЙ МОЖЕ ДА СЕ НАРЕЧЕ НУТРИЦИОНИСТ?

В България все още няма образователна квалификация по нутриционистика. Образованието за тази професия се придобива в чужбина и включва познания в храненето, биологията, биохимията, микробиологията, социологията и психологията. Лекарите и диетолозите, специализирали в областта на храненето, не са нутриционисти. Нутриционист е този дипломиран специалист, който търси корена на дадено заболяване или дисбаланс. Той приема всеки клиент като уникална биохимия и се стреми да съобрази препоръките си със спецификата на индивида. Съветите на холистичния нутриционист не се свеждат само до създаване на персонален хранителен режим, а до цялостни промени в начина на живот, физическата активност, отношението към стреса, почивката и цялостната грижа за тялото. Целта на тези препоръки е да имат дълготраен ефект върху здравето и да възпитат полезни навици, които човек да прилага ежедневно.

КОГА НИ Е НУЖЕН НУТРИЦИОНИСТ?

От услугите на холистичен нутриционист се нуждаят хората, които имат за цел да подобрят цялостно начина си на живот, здравето си, физическата си активност, самочувствието и себеусещането си и търсят дълготраен ефект и дълъг живот. Клиентите на нутрициониста нямат непременно проблем с наднормено тегло и не винаги страдат от здравословни проблеми. По време и след съвместната си работа с нутрициониста обаче те трябва да възприемат модела на поведение в храненето и физическата си активност като начин на живот.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2023 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.