Статиите на 1001 Рецепти

МЕНЮ ОТ СТОМАТОЛОГ или как брекетите променят ежедневното хранене

Последните единадесет години от живота ми съм посветила на кулинарията и заедно с екипа ми, създавайки този уебсайт, сме публикували над 4000 рецепти, всяка от които е сготвена, снимана и изядена от нас. Това на практика означава, че моята уста е опитала няколко хиляди апетитни предложения, което има своя силен вкусов позитив. Негативът идва от факта, че години наред считах редовната устна хигиена за напълно достатъчна грижа за зъбите ми и смятах, че естествено бялата ми усмивка няма нужда от обстоен преглед или специално лечение.

НА ПРЕГЛЕД ПРИ СТОМАТОЛОГ

Ако смятате, че не посещавате стоматолога си редовно, защото изпитвате страх да работят с машинка в устата ви, запомнете, че в мен живее най-страхливото дете, което изпитва ужас дори от самото влизане в стоматологичен кабинет. Да преборя тези бариери в себе си и да предприема лечение не беше от най-лесните стъпки в живота ми, но продиктувано от дългогодишно желание да променя естетиката на усмивката си, все пак отидох на зъболекар.

ЕСТЕТИКА

Години наред съм изпитвала неудобство да се усмихвам широко,само защото в долната редица имам зъб със своенравен характер и грешно позициониране. От страх да предприема ортодонтско лечение станах толкова добра на Photoshop, че се научих до съвършенство да изрязвам съседния зъб и да го поставям на мястото на изкривения, за да могат снимките ми винаги да са идеални. В реалния живот обаче няма Photoshop, а аз наистина исках да се усмихвам широко. Затова отидох на консултация в COLDY DENT Functional Atelier, за да разбера какво е нужно, за да реша този съвсем дребен естетичен проблем.

ОТГОВОРЪТ НА СТОМАТОЛОГА

Тъй като в този кабинет пациентите обикновено са най-тежките случаи в България, при които говорът, дъвченето и дори дишането са нарушени поради неправилна захапка, смятах, че моят случай е категорично най-лекият и лечението ми ще е съвсем бързо, може би болезнено, но все пак – леко.

„В случай като твоя не става дума само за естетика. Важно е екипът, който се заеме с лечението ти, да бъде много прецизен, за да не се наруши тази стабилност в захапката с грешни действия. Да се постигне максимална естетика, без да се нарушава натурално създадената функция. Преди изправянето на въпросния зъб в долната редица, нужна е екстракция на четирите мъдреца. Те притискат всички зъби и създават дискомфорт и промяна на позицията на останалите зъби в редицата. В твоя конкретен случай екстракцията е задължителна, а след нея следва функционален дизайн на реставрациите на зъбите и смяна на общо осем пломби. След това е нужно изправяне на долната и горната редица, заедно или една след друга, защото нито едно лечение не може да бъде само на едната челюст. Те работят в синхрон и е важно да паснат идеално една към друга, за да нямаш проблеми с функцията на дъвкателния орган.” – ми обясни д-р Манол Ивчев.

И така се оказа, че моят дребен естетичен проблем изисква едногодишно лечение и много търпение от моя страна. Когато обаче говорим за здраве, всяко усилие си струва. Преминах през предизвикателството да извадим мъдреците и с изненада установих, че при правилният стоматолог това не е чак такава мъка, не е болка, няма подуване (или поне в моя случай) и далеч не е толкова тежко изпитание за психиката, колкото очаквах. При брекетите обаче нещата не стоят точно така...

ХРАНЕНЕ С БРЕКЕТИ

В детството ми, когато стоматологията предлагаше шини, вместо брекети за изправяне на зъбите, този „аксесоар” в устата беше категорично неприемлив и децата се срамуваха да носят шини. Днес брекетите се възприемат като тенденция, като „бижу” в устата, което може да се декорира с разноцветни ластици и да стои дори красиво като част от усмивката. Като част от ежедневното меню обаче изисква известни промени в първите две седмици от поставянето и при всяко активиране на брекетите, което се случва през четири седмици.

Прекалено твърдите храни, като ядки, сурови ябълки, сурви моркови, сухари, пуканки, и лепкавите храни – локум, халва, дъвчащи бонбони, дъвки, са немислими в менюто по време на ортодонтско лечение. Дори да положите усилия да ги консумирате, болката ще ви спре още при първия опит. Това ми даде повод да преоткрия крем супите във всички сезони, да се науча да правя най-сочното ризото и да установя, че спанакът е последната храна, която човек с брекети би искал да види, закачена между металното или керамичното „бижу” в устата си. Така с течение на времето създадох редица апетитни предложения, които със стоматолога ми нарекохме „Рецепти за хора с брекети”. Заснех почти всяка храна, която можех да ям по време на лечението ми, не само защото имах нужда да качвам съдържание в сайта, докато трае този период, но и защото знаех, че много от вас биха имали нужда от идеи, когато преминават през това предизивкателство в живота си.

В следващата статия по темата ще ви предложим над 20 идеи за сезонно меню, което ще ви даде възможност да се храните лесно, независимо от брекетите, да се насладите пълноценно на закуската, обяда и вечерята си и да почистите зъбите си с лекота след хранене. Дотогава тези от вас, които все още не са се решили на тази смела стъпка в посока положителна промяна в здравето, естетиката и функцията на усмивката – запишете си час за първичен преглед. Информацията, която ще получите за вашия конкретен случай, може да промени гледната ви точка, а след това – целия ви бъдещ живот, в който усмивката е най-ценното ви оръжие.

Автор: Сандра Алексиева

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2021 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.