Статиите на 1001 Рецепти

Велислава от Honey&Healthy за медения свят с какао и куркума

Honey&Healthy - едно интересно здравословно пространство попадна пред очите на екипа ни и решихме да се срещнем с автора на Honey&Healthy, за да разберем повече за ползите от меда и пътя към здравословния начин на живот. Велислава Ангелова - млада дама с интересна гледна точка по темата ви представяме в този меден материал.

Разкажи ми за себе си и пътят ти до Honey&Healthy?

Израстнах в малък град в северна България и много обичам да пътувам, да опознавам различни култури и практики за това как да живеем по-добре в този все по-глобализиран и забързан свят. Самата идея за Honey&Healthy се зароди от пчелина на моя баща, от природата и моята любознателност и така реших да създам едно виртуално пространство, в което може да се намери полезна информация за двете основни движещи сили на едно човешко същество, неговото тяло и неговият дух.

Каква е мисията на този проект и с какво е полезен на хората?

Мисията на Honey&Healthy е да стимулира към по-здравословен, балансиран и природосъобразен начин на живот, както и да представя различни алтернативи и полезни съвети.

Нашата кауза е:

  • Да подобри информираността за хранителната стойност на продуктите, както и тяхното влияние върху тялото.
  • Изграждане на по-висока хранителна култура и навици в подрастващите.
  • Да мотивира и научи максимален брой хора на това, че здравословното хранене и редовното спортуване не са работа и задължение, а приятен навик, който, възпитан веднъж, ще се отплаща цял живот!

В какво сте най-добри?

Добри сме в това, че се стремим да бъдем максимално "no waste", да пазим природата чиста, да не хабим ресурсите й, а само да ги подхранваме и стимулираме. За нас е важно средата, в която се намира нашия пчелин, да е чиста (разбира се, не само тя). Стараем се да даваме добър личен пример и се надяваме, че все повече хора в бъдеще ще се замислят, че животът не е чак толкова сложен, ако сами не си го направим такъв.

Какви са ползите за организма от меда и какви видове мед предлагате?

Ползите от меда са много, основните са, че той е средство за лекуване на рани, използва се против кашлица, като натурална маска за коса и лице, регулира работата на червата, подобрява храносмилането, съня и намалява стреса. Нашият пчелин е разположен в район, чиято растителност ни позволява да добиваме мед от акация, липа, слънчоглед и билки. Смело мога да твърдя, че България има уникална природа и растително разнообразие и пчелите, които пърхат по нашите земи, са късметлийки. Това позволява на територията на страната ни да се добиват много различни видове мед, като например манов мед, мед от рапица, мента, лавандула, детелина, магарешки бодил, плодов и още много други. Не случайно българският мед е оценен като един от най-качествените и вкусни в Европа.

Как да се предпазим от настинки и грип с помощта на вашите продукти?

Най-ефективният начин за справяне с настинките през предстоящите студени месеци е като засилим имунната си система. Медът е уникално средство, защото съдържa aнтиoкcидaнти и имa дoкaзaни aнтивируcни и aнтибaктeриaлни cвoйcтвa. Вcичкo тoвa гo прaви нaй-дoбрият oт нaтурaлнитe лeкoвe прoтив нacтинкa. Дeйcтвa особeнo дoбрe при кaшлицa, пoмaгa дa се eлиминирaт втoричнитe бaктeриaлни инфeкции, кoитo мoгaт дa възникнaт заеднo c нacтинкитe и грипa. Можете да го използвате като дoбaвитe 2 чаени лъжички мeд в чaшa c тoплa вoдa или зeлeн чaй. Мaлкo лимoн в нaпиткaтa щe ви зареди и с допълнителна доза витaмин C.

Какво да си приготвим с едно бурканче мед с куркума? И какви са ползите за тялото от този продукт?

Cмеcта oт куркумa и мeд e пoлeзнa зa лeчeниe и пpофилактика. Няколко лъжици oт нея мoгат дa пoмoгнат на тези от вас, които страдат от хроничнa бoлка и възпaлeниe. Пoлeзна е и зa oблекчaвaнe и лeчeниe нa кашлицa, леки пpиcтъпи нa acтмa, хрипoвe, простyдa и cимптoми нa гpип.

Πpиeмът нa мед и куркума днeвнo катo дoбaвка мoжe дa пoмoгнe зa предoтвpaтявaнe нa cъpдeчни yдари и високо кръвнo нaлягaнe. Комбинацията e пoлeзна и зa лeчeниe нa възпaлитeлни зaбoлявaния, колит и синдром нa paздpaзнeнитe червa. Hякои дopи я използват c цeл дa cпoмoгнe зa oблекчaвaнe нa тeжко глaвoбoлиe, нервно нaпрежeниe и мигрена.

А идея за рецепта с бурканче мед с какао?

Медът с какао е изкушение за ценители! Можем да консумираме мед с какао сутрин или всеки път, когато усетим, че имаме нужда от малко повече енергия, при дни с високо физическо натоварване или след тренировка.

Комбинацията от мед и какао може да се използва в много рецепти, здравословни сладки, курабийки, сурови бонбони и други. Ще ви предложа рецепта за най-лесния домашен шоколад.

Необходими продукти:

  • 100 г сурови бадеми, предварително накиснати (или лешници);
  • 1 ванилия;
  • 2 с.л. кокосово масло (или какаово масло);
  • 3 с.л. лешников тахан (или фъстъчено масло);
  • 3 с.л смес от какао и мед;
  • 1/3 ч.ч. вода.

Всичко се смесва в блендер и се разбива до получаване на хомогенна смес. Сложете в хладилник за няколко часа да стегне и вашият здравословен шоколад е готов!

Защо да предпочетем свещи от пчелен восък?

Повечето свещи, които използваме в ежедневието, са парафинови. Те представляват смес от множество химични елементи, които дори не могат да се изброят.

Предимствата на свещите от пчелен восък са в това, че те са натурален продукт, безопасен и екологично чист. Ползите от употребата им са, че свалят стреса и напрежението, прочистват помещението и убиват лошите миризми, отделят отрицателни йони, което влияе положително на съня и нервната система, „прочистват“ помещението от влиянието на лъчите, излъчвани от телевизори и компютри.

Ако страдате от понижен имунитет – разположете няколко свещи в стаята и ги запалете – парите, които се отделят при горене, ще подействат благоприятно на организма ви.

Какво би искала да кажеш на читателите, на които им предстои да разгледат Honey&Healthy за пръв път?

Надявам се да намерят много полезна информация за себе си и за своите близки в сайта ни. Винаги могат да споделят с нас какво ги вълнува. Да не забравят, че животът е едно доста кратко изживявяне, затова е добре да му се наслаждаваме пълноценно и да го живеем качествено.

„Тялото ти и е най-ценното ти притежание, така че грижи се за него!“

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2021 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.