Статиите на 1001 Рецепти

Рецепта срещу безпокойство в три лесни стъпки

Първите дни на удоволствие от домашния уют с настъпването на карантината отдавна отминаха, като на дневен ред са лошите статистики, страховете, тревогата за бъдещето, безработицата и предстоящият икономически срив - все събития, над които в момента трудно можем да повлияем.

Това замръзнало положение неминуемо изнервя и най-спокойните от нас. Липсата на движение, на доскорошния ни активен начин на живот, на възможността да предвиждаме и разпределяме приходите си, както и липсата на жива комуникация с близките ни - комбинацията от всички тези обстоятелства често води до депресия, стрес, а при някои и до паник атаки.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БЕЗПОКОЙСТВОТО?

Независимо дали сте стигнали до паник атаки или просто сте на ниво емоционално хранене, неминуемо вкъщистоенето и карантината се отразяват негативно на вашата психика. И това е съвсем естествен процес.

ПЪРВА СТЪПКА

Първият признак на влошаване на вашата психика като резултат от социалната изолация и извънредното положение е така нареченото емоционално хранене. При него увеличаваме приема на храна, често в моменти, в които нямаме реален апетит, и по този начин несъзнателно се стремим да запълним емоционални празнини чрез храна. Естествено, това не ни успокоява, а води до трупане на излишни килограми, а в резултат на това и до понижено самочувствие. Първата стъпка е да се върнем към предишния си начин на хранене, при който приемаме храна при чувство за глад, а не от скука или стрес.

Запълнете ежедневието с други дейности, извън кухнята, и намалете приема на храна.

ВТОРА СТЪПКА

Вторият признак на нестабилна психика е увеличеният прием на алкохол, който съпътства ежедневието на много от нас. Ако допреди пандемията сме се ограничавали до чаша алкохол на вечер, заедно с вечерята, сега няма никакво значение дали ще ни гони главоболие на следващия ден, съответно си позволяваме повече. И от това “повече” произлиза трудният контрол над емоциите и собствените ни реакции. Това води до спорове с близките, конфликти и раздразнение.

Ето защо е нужно да ограничим приема на алкохол, като се върнем към предишния си начин на живот, в който чашата вечер не е основа на вечерята.

ТРЕТА СТЪПКА

В периоди на стрес и безпокойство много от нас залагат на различни видове успокоителни, често вредни за здравето, поради химичния им произход. В резултат на това се развиват зависимости към подобен тип медикаменти и след време психиката ни отказва да се справи самостоятелно с даден проблем. Ето защо е важно, ако избираме средства за справяне със стреса, да заложим на натурален, природноизвлечен продукт, който има действие, но няма негативни последствия.

Добър пример е Ваминтол на TeamPro - това е ново поколение Валидол, който е натурален, представлява таблетки за смучене и успокоява нервната система плавно и без странични ефекти. Не влияе на кръвната захар и има приятен ментов вкус. Не може да се развие зависимост към него, а ефектът му е не по-слаб от друг тип успокоителни. Влияе благоприятно както в леки форми на стрес, така и при тежки случаи, в които се отключват паник атаки.

КАКВО Е ПАНИК АТАКА?

Паническите атаки са пристъпи на силна тревожност и паника, които не са свързани с определена ситуация или обстоятелство, което ги прави непредсказуеми. Те са една от най-тежките форми на безпокойство. Сами по себе си не са опасни, но изживяването на симптомите, които ги съпровождат, може да бъде ужасяващо, още повече, че човек губи контрол над себе си. Силната емоция блокира разума и лишава съзнанието от механизъм за справяне с конкретния момент. Всеки 1 на 10 човека е преживял поне веднъж в живота си паник атака – някои в по-лека, други в по-тежка форма. Когато те започнат да се повтарят, вече става въпрос за паническо разстройство, което се нуждае от лечение. Основните симптоми варират по интензивност, но най-честите са внезапен пристъп на сърцебиене, болка в гърдите, чувство на задушаване, световъртеж и чувство за нереалност. Почти неизменно се среща и вторичен страх от смърт, загуба на контрол или полудяване. Единственото добро при паник атаката е, че тя със сигурност ще отмине в един момент, без значение какво правите. В такъв момент обаче, вашата работа е да се опитате да се почувствате комфортно, докато чакате това да се случи.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С НЕЯ?

Ето няколко техники, които са полезни при преодоляване на паник атаките:

Когато мислите ви започнат да излизат извън контрол, започнете да си повтаряте наум, че всичко е наред и нищо не се е променило около вас в последните секунди. Затворете очи и не спирайте да си го повтаряте, докато не усетите облекчение. Опитайте се постепенно да пренасочите мислите си към ситуация или момент, в които сте се чувствали щастливи, спокойни и сигурни.

Симптомите на паник атака и на сърдечен удар си приличат, но са лесно различими. Ако се съсредоточите за момент и осъзнаете, че ви се случва паник атака, а не удар, ще може да си припомните, че това е временно състояние, което ще премине и пак ще сте добре. Така ще отстраните страха, че умирате, който допълнително ви напряга и ще ви позволи да се фокусирате върху други техники, с които да намалите симптомите си.

Автор: Сандра Алексиева

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2023 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.