Статиите на 1001 Рецепти

Bosch AutoCook или как да направим дните си по-вкусни

По време на изолация има доста полезни неща, на които да се постветите с удоволствие и да ви донесат реални ползи. Например да експериментирате с онези уреди у дома, за които по някаква причина не ви е останало достатъчно време да прочетете книжката с инструкции и да се удивите на безбройните функции, които би могъл да ви даде един мултикукър. Или Bosch AutoCook.

За това ще си говорим в следващите редове - за онези убийствени и страшно лесни за приготвяне рецепти, които изискват натискане на едно копче, а крайният резултат е крехко... агнешко, телешко, пилешко, ребра... а също ризото, паста, сладкиши, супи и какво ли още не.

Напомням, че Великден предстои и един от най-смислените подаръци, които можете да си направите, е Bosch AutoCook - подходящ е за начинаещи в кухнята, но и за напреднали - за хора с много свободно време, но и за изключително заети. Но най-вече за хора, които обичат крехко приготвеното и направено с лекота месо. За тези от вас, за които храната е удоволствие.

КАКВО ЩЕ ВИ ПРЕДСТАВЯ В ТОЗИ МАТЕРИАЛ?

У дома разполагам с Bosch AutoCook - уред, чиято основна стойност е, че приготвя сочни ястия, заради спецификата на готвене. Може да готви и затворен, под капак, но и отворен също. Дава възможност за много повече фунцкии, отколкото фурната и котлона ви взети заедно. Използва един единствен съд, който е лесен за почистване, заради покритието си. Дава възможност за готвене на пара, за печене, пържене, задушаване, паниране, има програми за конкретни ястия - супа, паста, ризото, ястия с месо и ориз, а също може да приготвите йогурт, сладкиш или дори крем карамел в него. На практика нямате никакви ограничения в рецептите, а даже тъкмо обратното - дава ви възможнсот дори за "сю вид" готвене в домашни условия.

КАКВО ПРИГОТВИХ С НЕГО?

Една от първите ми рецепти в Bosch AutoCook е интересна, но от онези, за които в обикновени условия трябва да изцапам половината съдове у дома, а след това и да ги измия. Спестих си усилията, като направих всичко в купата на уреда и без да ми се налага да надзъртам на всяка минута, за да избегна прегаряне или залепване на продуктите в тигана. Направих си паста орзо с патладжани на пара, чери домати и кайма с босилеково песто. Нямате представа колко е вкусно! Тази паста по форма прилича на ориз, и е сравнително непопулярна у нас, което с времето разчитам да се промени, защото вкусът й истински си струва.

РЕЦЕПТАТА

Нужните продукти за нея са:

 • 200 г паста орзо
 • 300 г кайма
 • 1 патладжан
 • 150 г чери домати
 • 1 глава лук
 • 1 морков
 • 2 скилидки чесън
 • 4 с.л. олио
 • 400 мл вода
 • черен пипер
 • сол
 • 6 с.л. босилеково песто

Начин на приготвяне:

Най-напред патладжанът се реже на едри кубчета и се поставя в купата на уреда за готвене на пара, под него се сипва вода, до нивото, указано в самия уред, а след това Bosch AutoCook се включва на режим Steam за 20 минути.

През това време лукът, чесънът и морковът се нарязват на ситни кубчета. Щом патладжанът е готов, се изважда от уреда и се оставя настрани. Нарязаните зеленучци, заедно с мазнината, се поставят в купата на Bosch AutoCook и уредът се включва на режим Frying.

След 5 минути, щом те омекнат, към тях се прибавя каймата и се разбърква.

Още 5 минути по-късно се поставят и разполовените чери домати и уредът се оставя с отворен капак да ги запържи.

Накрая се прибавя пастата орзо, водата и подправките - сол и черен пипер. Уредът се затваря и се включва на режим Pasta, като се готви не повече от 15 минути, докато пастата поеме течността.

Накрая се прибавя патладжанът на пара, разбърква се и ястието се сервира, като по желание се посипва с босилеково песто.

КАКВО ОЩЕ ДА ПРИГОТВИМ В AUTOCOOK?

Ако не разполагате точно с тези продукти у дома, но разполагате с уреда или сте взели решение да си подарите този на практика безценен подарък за Великден, има и други идеи за удивителни рецепти с Bosch AutoCook. Можете да си измислите и сами, но защо да го правите, когато има цял YouTube канал с предложения, представени под формата на видео рецепти в канала на BOSCH HOME BULGARIA.

А аз ще продължа да творя с уреда, за да ви предствям още идеи, които да приготвите лесно и без усилия у дома!

Автор: Сандра Алексиева

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2020 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.