Статиите на 1001 Рецепти

Как да тренираме у дома - интервю с Валентин Карабаджак

Той е усмихнат, всеотдаен и е изключителен професионалист. Развива се в областта на физическите тренировки и изготвянето на индивидуални хранителни режими. И очевидно е адаптивен по време на криза - умее да помага на клиентите си да поддържат здрав дух в здраво тяло и у дома. Как да тренираме вкъщи по време на пандемия, как да се храним правилно и как да се справим с емоционалното хранене, предизвикано от стрес и депресия, на тези въпроси ще ни отговори Валентин Карабаджак.

Разкажи ни за себе си - откога се занимаваш със спорт и хранителни режими, и какви са нуждите на твоите клиенти?

Като малък се занимавах с футбол и на 12 години преминах на професионално ниво. Което означава, че тогава започна началото на правилното хранене в моя живот. С годините започнах да разбирам каква храна е важна, какви са ползите от нея. Но мина време и получих контузия, заради която футболната ми кариера приключи. Много време прекарвах във фитнеса, заради рехабилитация. Паралелно минавах през различни физиотерапии. Моят доктор обръщаше много внимание на храната, което ми беше най-основната стъпка във възстановяването. След това започнах активно да изучавам храненето и фитнеса. И когато се преместих в България, имах възможност да започна работа във фитнес. Оттогава помагам на клиентите ми в посока тренировки и хранителни режими. В повечето случаи нуждите на клиентите съвпадат - почти всички искат да отслабнат. А това е трудно, защото се изисква хранителен режим и за хората това представлява психическо натоварване. Всички са свикнали да си хапват, каквото си пожелаят. Но трябва да се лишават.

Смяташ ли, че масово хората под карантина се хранят емоционално и какво всъщност е емоционалното хранене?

Сигурен съм, че в момента всички се хранят емоционално. Никой не е свикнал да прекарва много време вкъщи, без да има някаква активност. Всички имат нужда от разходка, спорт, общуване с приятели в кафета или ресторанти. В момента всички се ограничават с "разходка вкъщи" и в доста случаи тя е до хладилника. Това се прави като резултат на емоции, защото човек търси начин да не изпадне в депресия. Това е емоционалното хранене. Човек изпитва чувство на непълноценност и буквално "заяжда" проблемите си.

Можем ли да спортуваме у дома пълноценно и как?

Сега е подходящ момент човек да започне с тренировките. Като условия се изисква само желание и дисциплина. Най-добрите тренировки за тонус и отслабване - това са тренировките със собствено тегло. Което значи, че може да се тренира и у дома. Важното е да се структурира тренировката правилно, за да постигнем ефект. Също така се изисква от 30 до 40 минути, за да направим тренировката пълноценна.

Извънредното положение неизбежно се отразява на психиката ни в негативна посока. Каква е връзката между психиката и качествената тренировка?

Най-важното е да има последователност. В момента сме затворени вкъщи, което е психическо натоварване, дори и предизвикателство. Можем да намерим лесен изход от ситуацията - да си направим план за деня, който ще се повтаря и ще води до резултати. Например, да си направим план за тренировки, кога да гледаме филми, кога и как да се храним. По този начин човек си следва предначертаната програма, което, напомням, води до резултати. Това му помага да се чувства добре, да е тонизиран и в добро настроение. Ако не спазва план, човек ще се ядосва и ще губи мотивация. По време на тренировките е важно да няма странични фактори, които пречат на качеството на тренировката. Качествената тренировка води до ефект, тонизиране и зареждане на позитивни емоции. Ние избираме дали и как ще ни помогне тя.

Какви ползи ни дава тренировката по време на пандемия?

Тренировките винаги носят полза. Но в днешната ситуация е много важно да не спираме да тренираме. Най-важното е да поддържаме метаболизма, защото по време на пандемията ние сме ограничени физически. Другото, което в момента често правим и е грешно, е да ядем, когато искаме и каквото искаме, или изобщо да не ядем. А това води до забавяне на метаболизма и до напълняване. Благодарение на тренировките, ние решаваме този проблем, поддържаме тонуса, настроението и здравето.

Кои са клиентите, с чиито резултати се гордееш най-много?

Абсолютно всички мои клиенти са повод за гордост. Това са хора, които се пребориха и си поставиха цел. Правят всичко възможно, за да стигнат целта си. С някои от клиентите имаме цел да отслабнем с над 50 кг. Дори и по време на пандемията, не спираме.

След великденските празници предстои и Гергьовден - празник с агнешко и много други вкусни ястия. Какви съвети можеш да дадеш, за да избегнем преяждането, но въпреки това да се насладим на празничното меню?

В хранителния режим има един доста интересен нюанс. Дори да отслабваме, има дни или ястия (в зависимост от режима), когато имаме право да преядем. С две думи как ни помага преяждането - ние си поддържаме метаболизма с режим, но преяждането стресира организма и го кара да работи извън своите възможности. Което ни помага в постигането на целта ни. Това е напълно безопасно, ако се прави веднъж седмично. Така че ние можем да спазваме режима и на празниците да не се отказваме от нищо. Не се лишавайте от удоволствието на любимите семейни ястия.

От кои хранителни продукти не бива да се лишаваме дори по време на хранителен режим?

В зависимост от режима, ние си правим списък от продукти, от които не можем да се лишаваме. Ако ние отслабваме, трябва да наблягаме на полезни мазнини. Ако ние поддържаме тонус, трябва да има баланс между въглехидрати и протеини/белтъчини. Аз никога не се лишавам от риба, пуешко филе и бобови храни. Много е важно продуктите да са от полза за тялото, а не само да носят наслада и удоволствие.

Как помагаш на хората по време на пандемия и как могат да се свържат с теб?

Пандемията не е повод да спираме. Ние продължаваме с тренировките, но в домашни условия. Коригирах тренировките и хранителните режими, за да можем с клиентите максимално правилно да се адаптираме към ситуацията, което значи, че с моите клиенти сме непрестанно във връзка. Който иска да се свърже с мен, може да го направи през социалните мрежи - Facebook, Instagram или по телефона - 089 886 7365.

Кой е най-добрият сценарий за нас самите за изход от ситуацията? В какво състояние ще излезем от карантината?

Благодарение на пандемията ние можем да използваме времето си умно. Задължени сме да излезем с високо вдигната глава. Ще подобрим своя режим, който ще ни разтовари, и ще ни помогне да поддържаме добро здраве. След като излезем от пандемията, ще продължим ежедневието си с по-голямо разнообразие. Важното е да сме здрави.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2021 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.