Статиите на 1001 Рецепти

Какво е кето диета?

Кето диетата е хранителен режим, който може да се характеризира като нисковъгледихратен високомазнинен режим. Същността на кето диетата е във високото съдържание на мазнини, умерено съдържание на протеини и много ниско съдържание на въглехидрати.

В тази диета приемът на въглехидрати драстично се намалява и се заменя с мазнини. По този начин тялото започва да произвежда кетони в черния дроб, използвайки ги като енергия. Този процес се нарича кетоза.

Какво е кетоза?

Кетозата е метаболитно състояние, при което приетите мазнините осигуряват по-голямата част от горивото за тялото и настъпва, когато тялото има ограничен достъп до глюкоза. Организмът инициира този процес, като защитна реакция, заради ниския прием на храна. Мазнините в черният дроб се разграждат и по този начин се произвеждат кетони, които осигуряват нужната енергия на тялото.

При такъв тип диета, инсулинът в тялото намалява и по този начин мастните киселини от телесните мазнини се освобождават. За разлика от тези киселини, кетоните осигуряват нужната енергия за мозъка. По време на кетоза, когато мозъкът е зает да преработва кетони, тялото изгаря директно мазнините. Този процес се случва денонощно и по-лесно се свалят мазнините, когато нивата на инсулин в тялото са ниски.

Какво e кето грип?

Какво се случва преди тялото ни да премине в режим „кетоза“? В началото на кето диетата е възможно човек да изпита състоянието наречено „кето грип“, което представлява адаптацията на тялото към настъпващите промени, свързани с изгарянето на мазнини. Тази фаза обикновено трае от няколко дни до седмици, това е строго индивидуално и зависи от метаболитната гъвкавост на вашия организъм. Тази гъвкавост се определя главно от начина на живот, но и от гени. Ако човек е приемал повече въглехидрати досега и храни, съдържащи високи нива на захар, кето грипът ще продължи по-дълго време и с по-упорити симптоми. Най-честите симптоми са: замаяност, раздразнителност, безсъние или много сънливо състояние, болки в главата, стомаха или мускулите.

Как да разберем дали сме в кетоза?

Щом организмът е преодолял кето грипът е време да влезе в състоянието кетоза. То се характеризира с:

  • По-често уриниране и сухота в устата – заради честото уриниране е важно да се приема много вода и организмът да се зарежда с електролити като сол, калий и магнезий;
  • Възможно да се появи неприятен дъх, характеризиращ се с метален вкус. Това се случва, защото ацетонът, който е форма на кетон, се освобождава от организма. Когато тялото се приспособи към по-ниския прием на въглехидрати, лошият дъх и неприятен вкус изчезват;
  • Намален глад и увеличена енергия - когато организмът е влязъл в кетоза, човек изпитва по-малко глад и се чувства по-енергичен както физически, така и психически – по-лесно се концентрира, мотивира, не е така сънен и унесен;

Здравословни ползи от кето диетата

Отслабване

Кето диетата е подходящ режим за справяне със затлъстяването. Тя е разнообразна откъм прием на хранителни продукти, затова може, след като човек добие желаните килограми, кето диетата да се превърне в начин на постоянно хранене.

Сърдечно-съдови проблеми

Кето диетата спомага за нормализирането на високи нива на HDL холестерол, кръвно налягане и кръвна захар.

Епилепсия

Проучвания показват, че спазването на такъв тип режим може да намали симптомите на болестта.

Акне

Диетата е подходяща за хора, страдащи от акне, защото има нисък прием на въглехидрати, захар или преработени храни, което значително може да подобри състоянието на кожата.

Диабет тип II

Заради ниския прием на въглехидрати, често се понижават нивата на инсулина до здравословни граници при хора, страдащи от диабет.

Фокус и мотивация

Кетоните са източник на енергия за мозъка, които повишават нивото на концентрация. При повишен прием на мастни киселини, функциите на мозъка се подобряват и той повишава своята дейност.

Подходящ прием на храни

Зеленчуци

Когато сте в кето режим е добре да се придържате към зеленчуци, растящи над земята – броколи, краставици, тиквички, аспержи и други. Кореноплодните зеленчуци – картофи, моркови например съдържат по-високи нива на нишесте и е препоръчително да ги изключите от менюто си. Могат да се консумират зеленолистни зеленчуци – маруля, рукола, спанак, коприва.

Протеини

При тази диета се консумира храна с високо съдържание на мазнини, а не на протеини, затова голямото количество месо не е препоръчително. Добре е да се придържате към храни по-богати на мазнини – червени меса, диви риба, морски дарове, яйца.

Млечни продукти

При млечните продукти е добре отново да се избират такива с висока масленост – пълномаслено масло, сирене и добре узрял (твърд) кашкавал, кисело мляко с масленост над 4%, животинска сметана.

Масла и мазнини

Подходящите мазнини при кето режим са масло ГХИ, свинска мас, кокосово масло, студено пресован зехтин (за салати).

Плодове

Те са голям източник на захари, затова консумацията е ограничена. Позволяват се боровинки, малини и ягоди.

Ядки

Не се препоръчват, защото са с високо съдържание на протеини и въглехидрати. Могат да се консумират умерено - до 30 г наден, като позволени са в сурово състояние и подходящите от тях за кето диета са бадеми, макадамия, орехи, слънчогледови семки, лешници, пекан, ленено семе, тиквени семки.

Варива

Те са предимно въглехидратни храни, така че напълно се изключват от кето режима.

Най-добре по време на кето диета е да се консумира вода, по желание може да бъде овкусена с лимон. Алкохолът не е разрешен по време на режима. Кафето и чаят също могат да се консумират, но без добавена захар или мед.

Автор: Николая Станкова

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2023 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.