Статиите на 1001 Рецепти

Дюлеви средства за красота

В козметиката се ползват зрелите плодове и семена на дюлята.

В домашни условия от плодовете могат да се приготвят лосиони и маски за мазна кожа на лицето.

При добавянето в маските на растителни и животински мазнини, жълтъци, нишесте те стават годни за суха и нормална кожа. Слузта, която се получава от дюлевите семки, е ефективно противовъзпалително средство. Тя се приготвя от настойки или при варене във вода на цели семки. (Ако са натрошени, от тях се извлича отровният гликозид амигдалин). Подходяща е за лечение на изгаряния и на мазна себорея на главата.

  • С парче узряла дюля може да се прави масаж на лицето. Той е подходящ за изглаждане на повяхнала кожа.
  • В чаша вода се налива 1 с.л. сок от дюля, по 1 ч.л. глицерин и одеколон. Този лосион се препоръчва за повяхнала кожа.
  • Зряла дюля се настъргва на ситното ренде и сокът от нея се прецежда през марля. С памучен тампон, напоен с тази течност, се натърква мазната кожа на лицето. Сокът от дюлите изчиства луничките.
  • Към разбит белтък се добавят капка по капка половин чаша одеколон, камфоров спирт и сок от дюля. С памучен тампон, напоен в тази смес, се чисти мазната пореста кожа на лицето. След процедурата тя става нежна, гладка, кадифена.
  • Ситно нарязана дюля се залива с чаша водка или 20-процентен спирт и се оставя да престои, след което се прецежда. С получения лосион се натърква лицето или се налага маска, като се избягват очите, ноздрите и устата, за 15-20 минути. Ако тампонът засъхне, трябва да се натопи отново с лосиона. След приключване на процедурата лицето се изплаква с топла вода. Препоръчва се за мазна пореста кожа на лицето.
  • Прясна узряла дюля се нарязва на малки парченца и се залива с топла вода така, че течността да я покрие. След 2-3 часа настойката се прецежда и в нея се добавят 10 мл водка (или спирт) на 100 мл течност. Лосионът се препоръчва за натъркване на повехнала кожа на лицето вместо измиване с вода.
  • Обелките на две дюли се заливат с водка или 20-процентен спирт. След две седмици се прецежда и се добавя същото количество розова вода. С памучен тампон, напоен с този лосион, се натъркват лицето и шията, а след това се нанася подходящ за дадения тип кожа крем. Лосионът тонизира и заглажда всеки тип кожа.
  • За маска узряла дюля се настъргва на ситното ренде. В получената кашица се добавя по супена лъжица преварена вода и нишесте. Сместа се нанася върху лицето за 15-20 минути и се измива с вода със стайна температура. Препоръчва се за всеки тип кожа.
  • Сочна узряла дюля се настъргва на ситното ренде. Получената кашица се нанася върху повяхналата кожа на лицето. Такава маска много помага и при обриви по лицето.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2021 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.