Статиите на 1001 Рецепти

Маски с райска ябълка

Козметолозите отдавна използват райската ябълка за свои цели. Този плод присъства в състава на шампоаните, маските и кремовете. В домашни условия също можете да се поглезите с него, още повече, че той няма да натежи на джоба ви. Райската ябълка прекрасно подхранва и овлажнява застаряващата и обезводнена кожа.

За суха кожа

  • Намачкайте 1 с.л. кашица отрайска ябълка с 1 с.л. краве масло, яйчен жълтък и 1 ч.л. мед до еднородна маса. Нанесете крема върху лицето за 20-30 минути. Излишъка свалете с хартиена салфетка.
  • 1 с.л. от меката част на райска ябълка пасирайте до кашица и смесете с 1 с.л. зехтин, 1 жълтък, 1 ч.л. нишесте и 1 ч.л. мед. Разбъркайте до получаването на еднородна смес. Нанесете крема за 30-40 минути по лицето и шията. Съхранявайте маската в хладилника.
  • Изцедете сока от 1 райска ябълка. Добавете 1/2 ч.ч. минерална негазирана вода, 1 ч.л. зехтин и разбийте. С този лосион натъркайте кожата на лицето и шията и оставете да престои 20 минути, а после измийте със студено вода. При необходимост повтаряйте процедурата.
  • Изцедете сока от 1 райска ябълка и го смесете със 100 мл вода. Добавете 1 с.л. водка и 1 ч.л. глицерин.

За мазна кожа

  • Към 1 разбит яйчен белтък добавете капка по капка, разбърквайки, 1/2 ч.ч. водка, 1/2 ч.ч. камфоров спирт и 1 с.л. сок от райска ябълка. Натърквайте лицето с този лосион преди сън.
  • Смесете меката част на 1 узряла райска ябълка с 1 с.л. сметана, и 1 ч.л. зехтин и разбит белтък. Нанесете върху лицето и шията и оставете да престои 20 минути. Измийте с хладка вода.
  • Меката част на 1 узряла райска ябълка се залива с 1 ч.ч. водка и се добавя 1 ч.л. лимонов сок. Оставя се да престои 8-10 дена, след това се прецежда. С получената настойка се пропива тънък слой марля и се поставя върху лицето. Не се покриват очите, ноздрите и устата. Компресът престоява 20 минути. Снема се и кожата се измива с хладка вода.
  • Към 1 с.л. овесено брашно се добавят пасирана мека част на райска ябълка и сметана. Разбърква се до получаването на кашица, която се нанася върху лицето и шията за 20-30 минути. След това се измива със студена вода. Маската тонизира и почиства кожата.

За повяхнала кожа

  • 1 ч.л. сок от райска ябълка се смесва с 1 с.л. мед, 1 жълтък и 1 с.л. зехтин. За гъстота се добавя малко нишесте. Маската се налага върху лицето за 15 минути, след което се измива с топла вода. Действието й е подхранващо и тонизиращо.
  • Кашица от меката част на райска ябълка се налага на тънък слой върху кожата на лицето за 10 минути, след което се измива със студена вода. Курсът на лечение е 10-12 процедури.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2021 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.