Статиите на 1001 Рецепти

Никога не е късно да се погрижим за бъдещето

Питали ли сте се защо организмът ни старее, защо с течение на времето става все по-крехък и слаб? Отговорът на този въпрос не се крие само в замърсената околна среда, но и в наличието на различни токсини в тялото ни, които са резултат на естествения процес на обмяната на веществата. За тяхното неутрализиране много важна е ролята на свободните радикали. Когато концентрацията им надхвърли определена норма обаче те стават вредни за организма ни – довеждат до бързо и преждевременно износване на организма ни, до състаряване на тялото ни, атакуват всяка наша клетка и ни докарват рак, сърдечна недостатъчност, деменция, Паркинсон...

В състояние ли сме да контролираме този процес и да не допуснем така полезните свободни радикали да се превърнат в смъртоносни за здравето ни агенти? Природата е помислила и за това, като е създала антиоксидантите. Когато има излишък на свободни радикали, остатъчен продукт на всекидневните химични реакции в нашия организъм, се активират различните антиоксиданти, които започват да ги блокират, преди да са увредили клетките в значителна степен. Но проблемът е в това, че с напредването на възрастта собственият ни организъм започва да губи съществена част от възможностите си да произвежда ензимите, които поддържат оптимално нивото на антиоксидантите. Като добавим и нездравословния начин на хранене на значителна част от възрастните хора, то техният организъм на практика остава без антиоксидантна защита. Резултатът е неизбежен – развихряне на свободните радикали и ескалация на всевъзможни болести.

Решение на проблема има и то е във всекидневните грижи за собствената си антиоксидантна защита. Неслучайно толкова много се пише и говори за здравословното хранене – чрез него ние можем напълно да компенсираме това, което времето ни отнема. А сред найценните здравословни продукти е и истинското вино от грозде, изобилстващо от високоактивни природни антиоксиданти – флавоноидите, които са дори по-ефикасни от витамините Е и С. Те успешно се справят със свободните радикали, укрепват жизнената дейност на клетките на организма ни и така забавят процеса на неговото стареене. Затова виното е незаменим продукт в борбата със стареенето. Само то съдържа изключително полезните съставки, които удължават живота ни. А най-хубавото е, че такива вина правим и ние, българите. И това не е субективна преценка – британски лекари, цитирани от престижния вестник „Таймс”, заявиха, че консумацията на българско червено вино удължава живота. Според тях произведената по нашите земи божествена напитка пази сърцето и кръвоносните съдове. В българските червени вина има повече флавоноиди – заради специфичните климатични особености, при които се отглеждат лозята ни. Затова две чаши истинско българско червено вино, приемани по време на хранене всеки ден, способстват за стабилно здраве и дълъг живот.

Днес в света вече преоценяват понятието „възрастен”, както и периодът, в който човек бива изпращан в групата на остаряващите. Спортът и здравословният начин на хранене, който включва и разумна употреба на истинско вино от грозде, са в състояние да променят представите ни за третата възраст като съвкупност от престарели немощни хора. Вместо тях виждаме мъдри мъже и жени, които не само изглеждат прекрасно, но водят и активен пълноценен живот, наслаждават се на новите възможности, които се откриват пред тях. Да започнеш да работиш за собственото си активно дълголетие никога не е късно. Просто трябва да промениш начина си на живот – да се храниш разумно и с уважение към организма си, и да упражняваш всекидневно мускулатурата си.

А как се грижи за своето здраве нашият екип? С умерена консумация на качествено вино Burgozone - една от малкото изби в България, разположени непосредствено сред собствените си лозя. Кацнала на самия бряг на р. Дунав над приказния остров Есперанто, тя носи името и духа на римската крепост, намирала се на границата на лозарския комплекс и защитавала Римската империя от Север. Разположена в околностите на гр. Оряхово върху льосова почва с географски координати, подобни на Тоскана, Кот дьо Рон и Бордо, тя има идеални условия за винарство като именитите европейски лозарски райони. Повече информация за избата и продуктите и може да намерите на сайта им, както и във Facebook

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2023 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.