Статиите на 1001 Рецепти

Гастрономичните забежки на знаменитостите

Еко

Притча гласи, че известният гонител на християните римският император Диоклетиан, доброволно се оттеглил от трона на 59-годишна възраст и се отдал на отглеждането на зеленчуци, както и на тяхното консумиране. Кой знае - може би той е първият човек в древния Рим, който е разбрал смисъла на екопродукцията!

Енергиен източник

Американският общественик, учен, издател, дипломат и изобретател Бенджамин Франклин, когато му предстояла много работа, се презапасявал с огромно количество кашкавал. Само така той бил сигурен, че наистина ще се справи с всички задачи.

Другата възможност

Ако съдбата на Гогол не го бе направила писател, той със същия успех би станал знаменит готвач. Аксаков описва как Гогол майсторски приготвял паста. Когато живял в Рим, той специално ходел да се учи в кухнята на изкусни италиански готвачи, а след това угощавал приятелите си.

Принцип

Авторът на третото начало в термодинамиката физикът Валтер Нернст не само че обожавал да си похапва шарани, но и развъждал тези риби. Когато го попитали защо точно шарани отжглежда, а не коне или кокошки, той отвърнал: “Защото рибите са студенокръвни същества, а топлокръвни животни няма да развъждам, тъй като не искам да затоплям световното пространство с лични средства.

Ах, кафето...

Балзак не подхващал никаква работа, преди да изпие 5-7 чаши силно кафе. През целия си живот той изпил около 50 000 чаши с черната ароматна течност.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2022 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.