Статиите на 1001 Рецепти

Зелени маски от спанак

Зеленото растително богатство не служи само за храна, то е благодатно средство и за разкрасяване. Възползвайте се от нашите предложения!

За суха кожа

Няколко спаначени листа се пускат в месомелачката или се нарязват на много ситно. В 2 с. л. от получената зелена кашица се добавя 1 с. л. растително масло (зехтин, царевично или слънчогледово масло) или сметана. Разбърква се и се налага върху лицето. След 15 минути се измива с топла вода.

При комбинирана кожа спанакът трябва да се смесва с кисело мляко.

Подхранваща маска

1 среден по големина картоф се сварява в прясно мляко и се пюрира, като се добавя 1 с. л. затоплен зехтин. 2 с. л. от това пюре се разбърква със същото количество ситно нарязани спаначени листа.

Маската се нанася върху кожата на лицето и след 15 минути се измива с топла вода.

За овлажняване

2-3 с. л. ситно нарязани спаначени листа се сваряват в малко прясно мляко за 5 минути. Течността се прецежда и още топлата листвена кашица се налага върху лицето.

След 15 минути се снема с памучен тампон, натопен в отцеденото мляко (в което се е варил спанакът). Лицето се измива с топла вода.

Тази рецепта може да се ползва и при раздразнена и чувствителна кожа.

Ако вашата кожа е мазна, тогава листата от спанак трябва да се варят в минерална вода.

За проблемна кожа

1 с. л. ситно нарязани спаначени листа се разбъркват с 1 яйчен белтък. Сместа се нанася върху лицето и се оставя за 15 минути. След това се измива с хладка минерална или преварена вода.

За груба кожа

1 с. л. ленено семе се залива с половин чаша студена вода и се вари, докато се образува гъста маса. Щом изстине, се прецежда и се добавя 1 с. л. сок от прясно изцедени спаначени листа, 1 ч. л. олио и 1 ч. л. мед. Всичко се разбърква, нанася се върху лицето и след 10 минути се измива с топла вода.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2021 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.