Статиите на 1001 Рецепти

Морковът - забравената тайна на младостта

Той е ценен с високото си съдържание на каротин, който в организма се превръща във витамин А. Няма други зеленчуци и плодове, които да съдържат толкова много каротин, колкото морковът. С него може да се сравнява единствено червената сладка чушка.

Оранжевият хубавец също така и е прекрасен източник на витамините С, В, D, E. Той е богат на минерали и микроелементи – калий, калций, желязо, фосфор, йод, магнезий, манган. В него се съдържат етерични масла, физиологично активни вещества – стероли, ферменти и други съединения, необходими на организма.

Нужно е да се помни, че съдържащият се в морковите каротин ще се усвоява по-добре, ако салатите от моркови се подправят обилно с растително масло.

Както отбелязват специалистите, веднага след варенето на морковите равнището на антиоксидантите в тях се повишава с 34% и нараства през първата седмица от съхранението във варен вид. След месец съхранение във варените моркови все още има повече полезни вещества, отколкото в суровите. Учените обясняват този факт с това, че при съхраняването на варените моркови се образуват нови химични съединения с високи антиоксидантни свойства.

В лечебното хранене най-често морковите се използват в натурален вид или техният сок. Морковът оказва всестранно лечебно въздействие върху организма:

  • Морковеният сок и настърганият морков имат общоукрепващо действие. Те прочистват кръвта, извеждат токсините от организма, нормализират обмяната на веществата, повишават активността на вътрешните органи. Консумацията на моркови е полезна при авитаминоза и анемия.
  • Морковът активизира вътреклетъчните окислително-възстановителни процеси. Неговата употреба увеличава съдържанието на основните антиоксиданти в кръвта, което позволява да се засили имунната система на организма (особено при възрастните хора), стимулира растежа на здравите клетки и намалява риска от онкологични заболявания.
  • До голяма степен благодарение на високото съдържание на калиеви соли морковите са полезни при заболявания на сърдечно-съдовата система, атеросклероза и хипертония. Покрай морковите и техния сок при атеросклерозата и коронарната недостатъчност с изяви на стенокардия се използва също и екстракт от морковени семена – даукарин. Този препарат има добро спазмолитично действие и разширява кръвоносните съдове на сърцето.
  • Сокът от моркови е полезен при нарушения във функциите на бъбреците и черния дроб, подпомага извеждането на пясъка и малките камъчета при бъбречнокаменната болест и за изчистването на черния дроб.
  • Морковите също така регулират обмяната на въглехидратите, подобряват храносмилането, отстраняват запека, а също и хемороидите.
  • Неотдавна учените откриха, че благодарение на високото съдържание на фитонциди, морковите са способни да въздействат на болестотворната микрофлора почти толкова ефективно, както лукът или чесънът – признатите лидери в тази област.
  • Морковите се прилагат при разстройства на зрението, възпаление на горните дихателни пътища, стоматит, възпалителни процеси в устната кухина. Смес от морковен сок с мед се използва за гаргара при ангина.
  • В народната медицина със ситно настърган морков и неговия сок се налагат изгаряния, замръзнали участъци от кожата и рани.

Противопоказания:

Не се препоръчва да се консумират моркови при възпаление на тънките черва, обострена язва на стомаха и дванадесетопръстника. Освен това прекалената употреба на моркови и морковен сок може да доведе до това кожата на дланите и стъпалата да придобие жълто-оранжев оттенък. Това показва, че организмът не преработва излишъците от каротина във витамин А (приемът на пет чаши морковен сок на седмица може да предизвика слабо пожълтяване на кожната покривка).

Обикновено това по-често се случва при децата, тъй като черният дроб на възрастния човек по-добре преработва каротина и извежда неговите излишъци от организма.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2020 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.