Статиите на 1001 Рецепти

Баницата

Това е най-популярното ястие в българската кулинария. Векове наред на всеки празник в българския дом баницата е била кралицата на трапезата. В различните краища на страната тя се прави по различен начин, но посланието й винаги е едно – кулинарна пищност и изискан вкус.

Какви видове има?

Баницата може да се направи от содено тесто, от тесто с мая или от многолистно. Според това дали корите й се разточват или се теглят – тя е точена или теглена. Според оформянето на пластовете й, тя може да бъде вита или наложена. На вкус това кулинарно изделие може да бъде солено или сладко. Най-популярната баница се прави с плънка от яйца, кисело мляко и натрошено сирене. В някои краища на страната ни правят къпана баница – след опичането й домакинята я залива с разбити яйца и прясно мляко, след което я допича още няколко минути. Има и мързелива баница, но тя не подхожда за богатата празнична трапеза.

Жените, които предпочитат да теглят тестото, го замесват от брашно, равни количества сол, захар, оцет и хладка вода. Разточените кори от това тесто се получават тънки и са подходящи за всякакви плънки. С него се правят лучници, спаначници, зелници, тиквеници. Точените кори са по-дебели от теглените, а на много места домакините първо разточват донякъде пластовете и след това ги разтеглят. Как точно трябва да се постъпи с тестото е въпрос на лично предпочитание.

Готовите кори

В магазините вече има достатъчно варианти на готовите кори, което улеснява съвременната жена. И така изкуството на истинската баница отнема много по-малко време. Единственото, което остава домакинята сама да реши, е каква да бъде плънката. Задължително е, както при домашните, така и при готовите кори, всяка кора да се напръска със студена вода и малко олио – така няма да се слепват пластовете. Това се прави и на повърхността на вече оформената баница преди да се постави тавата в горещата фурна и да се остави да се пече.

Как да я направим мека?

Веднага след като се извади от тавата, т.е. още докато е топла, баницата се увива в готварско фолио. Така се задушава и омеква. Можете да я съхранявате в този вид в хладилника. А когато решите пак да я предложите на трапезата, просто я пъхнете за няколко минути в гореща фурна.

Как се получава хрупкавата коричка?

За този случай фолио не се използва. За да се опече равномерно отвсякъде, този специалитет трябва да се следи по време на печенето. Щом започне да придобива златист цвят, огънят се намалява, а тавата периодично се върти. Когато е готова, баницата се изважда и се оставя, без да се покрива. Така корите й отгоре остават хрупкави. А ако желаете те да са с наситен цвят и поплътни, трябва да ги намажете преди печенето с разбит жълтък. Най-добре е това да се направи с четчица, за да се нанесе покритието равномерно по цялата повърхност.

Късметите

Коледната баница по традиция се прави с късметчета. Сега вместо пъпки от дрян, хората слагат писмени послания, увити в целофан и адресирани до всеки член от семейството. Пожеланията винаги са за здраве и сполука.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2024 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.