Статиите на 1001 Рецепти

Цезар оригинал или Кардини

Мнозина свързват появата на тази великолепна салата с Юлий Цезар, но тя няма никакво отношение към Римската империя.

След Първата световна война италианецът Цезар Кардини емигрирал в Америка. През 20-те години на миналия век в мексиканския град Тихуана той държал малък хотел и ресторант, чието име звучало така: „При Цезар”. Самият Кардини живеел от другата страна на границата – в Сан Диего, но сухият режим го принуждавал да развива бизнеса си извън пределите на САЩ. Точно в деня на независимостта неговото заведение се оказало препълнено с холивудски дейци, които се били събрали да полеят обилно празника и... пред Цезар назрял голям пролем. Пиене той имал достатъчно, но не можело да се каже същото за мезето. Всичките му запаси били свършили, а съседните магазини – затворени. Оставало му само едно – да приготви нещо от наличните продукти в склада. А те не били много: зелена салата, зехтин, хляб, яйца, масло, сирене, лимони. И точно тогава си спомнил как неговата майка италианка го учила някога: “яйцето, варено точно 60 секунди, придобива особена консистенция и като чудесна подправка покрива зелената салата”. Кардини счукал няколко скилидки чесън, накиснал ги в смес от зехтин и лимонов сок (1:1), оставил ги на студено за известно време и сварил яйцата по начина на майка си. След това отцедил течността от чесновата подправка и я смесил с разбитите рохки яйца. Накъсал салатата, залял я с получената яйчена смес, добавил крутони, настъргано сирене и се получило нещо феноменално. По-късно в състава на салатата се появили и други съставки, между които се откроявали хамсията и сос „Уорчестър”. Те били добавени в рецептата, както гласи легендата, от Алекс Кардини, бивш италиански военен летец и брат на Цезар. Той нарекъл този вариант „Салатата на авиатора” в чест на летците, служещи в Сан Диего.

За няколко години салатата се превърнала в ястието, заради което специално пристигали в Тихуана. Сред почитателите й били тогавашните звезди на Холивуд, както и съпругата на принц Едуард VIII Уелски (бившия английски крал), с чиито усилия това блюдо било представено на Европа. Когато през 1948 г. Кардини решил да патентова своето кулинарно произведение, се оказало, че това е невъзможно. То вече било придобило широка популярност и се приемало като обществено достояние. Затова му се наложило да се ограничи с марката „Цезар оригинал” и с „Кардини”.

Салата “Цезар оригинал”

Продукти:
  • 1 зелена салата
  • 4 скилидки чесън
  • 4 с.л. зехтин
  • сокът от 1 лимон
  • 30 г крутони
  • сол
  • 2 яйца

Чесънът се счуква със сол и се накисва в смес от зехтин и лимонов сок. Оставя се за 2 часа в хладилника.

Яйцата се варят 60 секунди, за да станат рохки. Охлаждат се и след като се обелят, се пасират. Чесновата подправка се прецежда и смесва при непрекъснато бъркане с пасираните яйца.

Салата се накъсва и полива с яйчената смес. Поръсва се с крутони и настърган пармезан.

Според друг вариант яйцата не се смесват с накиснатия чесън, а с тях просто се заливат накъсани салатени листа, като преди това салтиерата се натърква с чесън.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2024 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.