Статиите на 1001 Рецепти

10 ястия, които най-често водят до семеен скандал

Феноменът “разминаване във възгледите по отношение на храненето” се изостря през пролетно-летния период, когато почти 76% от жените променят традиционното си меню заради цел №1: да влязат във форма преди плажния сезон. Тогава се започва надпреварата за “леките” ястия. Но тази мотивация ни най-малко не засяга мъжете.

Както пише “La stampa”, резултатите от едно специално изследване на гастрономичните навици били публикувани в сп. “Dimagrire” (“Да отслабнем”). В процеса на изследването били анкетирани хиляди италиански двойки. Според резултатите в периода преди отпуска кризата в съпружеските отношения запачва на масата: седем на десет двойки се разминават в мнениено при избора на меню. 82% от жените смятат избора на “леки” продукти за достойна замяня на диетата и ги приемат за също толкова вкусни, както обичайните продукти (39%), или дори по-вкусни (7%).

Това мнение не е убедително за мъжете. В 34% от случаите партньорите въобще не желаят да знаят за тях, 26% казват, че това са “женски работи”, а 12% от мъжете смятат такива продукти за безполезни. Подобни “леки” продукти ядат едва 15% ог мъжете. “Мъжете най-често обръщат внимание на калорийността на това, което се намира в чинията им, – обяснява Антонела Боромети, диетолог на “Altroconsumo”. – Компанииите прекрасно знаят това и ето защо “леките” продукти са ориентирани предимно към жената”.

Тя, която следи за фигурата си, се обляга на леките ястия, от закуската върху основата на киселото мляко и мюслите, до салатите и моцарелата; той – именно заради това, по време на почивката, – не се отказва от кроасаните и капучиното, спагетите и бифтека с картофи. Те избират различни напитки: тя предпочита природната питейна вода, той – студеното бяло вино. Експертите предупреждават: тези раздори могат много лесно да прераснат в кризисна ситуация.

“Когато двамата партньори, които добре си живеят заедно, се хранят правилно, между тях се установяват по-чувствени отношения, – предупреждава психоложката Даниела Марафонте, – в противен случай проблемите започват именно от масата.”

Изданието публикува списък с 10-те ястия, които най-често довеждат до семейни скандали.

САЛАТИТЕ

полезни, вкусни, пресни, но ако тя слага всеки ден на масата салата, за него това се превръща в досада;

ОБЕЗМАСЛЕНОТО КИСЕЛО МЛЯКО

то е основна част от женската закуска, но мъжът, като го опита един път, на втория ще го смеси със сметаната или ще го излее в кафето;

МОЦАРЕЛАТА

за нея тя е сирене за удоволствие, а за него пластелин;

ПЛОДОВЕТЕ

тя не само ги употребява в огромно количество, но и постоянно го уговаря да похапне от тях, бели ги и се опитва да му сложи парченце в устата;

ТРИЦИТЕ

още едно основно ястие за жените, което мъжете презират;

ИЗВАРАТА

мъничко извара тя може да си позволи през лятото, я той предпочита порция сладолед;

ПЛОДОВИТЕ СОКОВЕ

това е окончателен разрив: той никога не би заменил ледената халба с бира с банален сок от портокал;

ПЪЛНОЗЪРНЕСТИЯТ ХЛЯБ

още един елемент женското лятно меню, в същото време, докато той хрупа брускети;

ЗАМЕСТИТЕЛИ НА ЗАХАРТА

те са добри за нея, но той си слага в кафето две лъжички обикновена захар;

ПЪСТЪРВАТА

по този пункт партньорите имат повече точки за съприкосновение, но ако тя я предпочита на грил с капка зехтин, то той без никакво колебание говори за пържена риба с гарнитура.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2022 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.