Статиите на 1001 Рецепти

Черен пипер

Малките тъмни зрънца крият много тайни. А част от тях са особено важни за човешкото здраве. Може би всичко се дължи на химичния им състав. Главните компоненти на черния пипер са горчивият гликозид пиперин, етерично масло, скорбяла, витамин Е и С. Какво може да лекува тази неочаквано добра комбинация? Мленият черен пипер при местно приложение лекува кожни болести, лишеи и т.н. За лечението на витилиго в стари времена се ползвало следното средство: млян черен пипер се смесва със същото количество соево брашно и брашно от нахут. Към тази смес се добавя кокоша мазнина и всичко се разбърква до получаването на консистенцията на крем. Той се втрива в обезцветените участъци на кожата всяка вечер в продължение на 40 дни.

 • Дихателните пътища

  Като се приема вътрешно, черният пипер изчиства белите дробове от влагата. Прашец от него се разбърква с мед (1 с.л. черен пипер на 1 чаша чист мед). Приема се по 1 ч.л. при ангина, кашлица, бронхит. Същата рецепта дава отличен резултат при забавянето или липсата на месечен цикъл, повишава тонуса на организма и потенцията и действа като диуретично средство.

 • Полови разстройства

  Прашец от черен пипер се смесва със същото количество захар. Взема се по 1/2 ч.л. от сместа и се разтваря в чаша прясно мляко и се изпива.

 • Бъбреците

  При камъни в бъбреците се изважда семката от черна стафида и вместо нея се слага зрънце черен пипер. Яде се по една стафида на седмица.

 • Нервите

  Черният пипер захранва с енергия нервната система. При отоци на мозъка и повишено вътрешночерепно налягане е необходимо да се дъвчат зрънца черен пипер и стафиди. Но слюнката не бива да се поглъща, а да се изплюе. Тази процедура се провежда всекидневно в продължение на месец по 5-10 минути.

  В 1 чаша зехтин се добавя 1 с.л. млян черен пипер. Зехтинът на бавен огън се довежда до кипене и се оставя да ври 5-10 минути. След това се охлажда и прецежда. Полученото масло се втрива в отслабналите мускули при паралич, неврит на лицевия нерв, радикулит, остеохондроза, болки в ставите. Хората, които се лекуват с черен пипер, по-малко нервничат.

 • Храносмилане

  Черният пипер подобрява храносмилателната функция на стомаха и укрепва мускулите на храносмилателните органи. С него човек изработва повече стомашен сок и ферменти, и не го мъчи тежест в стомаха дори когато е преял. Особено полезен е черният пипер за тези, които страдат от гастрит с повишена киселинност. Той регулира киселинността и тушира усещането за парене в стомаха. Освен това с негова помощ стомашно-чревният тракт започва интензивно да се съкращава и организмът по-бързо се изчиства.

  При метеоризъм се взема 1 дафинов лист и се стрива на прах с едно зрънце черен пипер. Тази смес се изпива с топъл чай.

Знаете ли, че...
 • Родината на черния пипер са островите на Малайския архипелаг, които сега влизат в състава на Индонезия.
 • Растението, което ражда познатите ни малки ароматни топчета, е тропическа лиана.
 • Европейците научили за него едва преди шест века и го оценили много високо.
 • Черният пипер бил разменна монета, съизмерима със златото.
 • Малките ароматни черни зрънца станали една от основните причини за големите географски открития. Специално заради тях Васко да Гама открил нов път от Европа до Индия, който не минавал през Африка.
 • Заради черния пипер било направено първото околосветско пътешествие, което доказало, че земята има форма на кълбо и установило наличието на единен световен океан.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2021 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.