Статиите на 1001 Рецепти

Обедите

При древните римляни денят си имал строго разписание. В 3-4 сутринта те имали церемония “jentaculum”, която ние наричаме закуска. В 6-7 сутринта тя се сменяла с “prandium” - втора закуска. А в средата на деня идва ред на “cena” и в наши дни едва ли някой я пропуска – това е обедът.

  • В пещера на брега на ЮАР учени разкопали най-древния обяд. Това били останки от изядени от хора морски мекотели, което показало, че още преди 164 000 години човекът допълвал обичайното си меню с морски дарове. В това число и миди, които съвременният човек и досега с удоволствие си похапва.
  • Останките от трапезите на помешчиците в края на XVIII век били грамадни. Обедите им наподобявали пировете на Нерон и Юстиниян: хранели се, лежейки на хълбок, а слуги, облечени като антични богове, им сервирали. Продуктът, който най-безразсъдно се похабявал, бил канелата – с нея не подправяли ястията, а поддържали огъня в печката.
  • Древните римляни седели само по време на траур. Във всички останали случаи те се хранели полулежейки.
  • Кралят Слънце Луи XIV винаги се хранел с ръце. Той можел да изяде купа кокоша супа, без да се накапе.
  • Гостите на руските царе можели за една вечер да опитат 150-200 ястия. Английският посланик Карлайл свидетелствал, че на един обед при Алексей Михайлович били поднесени 500 блюда.
  • Когато в студентския стол на Ленинградския университет се появили три варианта качествено различни обеди (с различни цени), студентите математици, по аналогия с комплексните числа, състоящи се от действителна и мнима част, започнали да наричат обедите съответно действителен (35 рубли), комплексен (25 рубли) и мним (11 рубли).
  • В средата на по-миналия век тържественият обед се смятал за неуспешен, ако по време на него поне един от гостите не си облизвал пръстите.
  • До края на XIX век в Русия не били рядкост така наречените „пробни обеди”. Пробвали се не толкова ястията, колкото готвачите: те били крепостни селяни и се купували задълго.
  • Обедът на един сумист продължава 2 часа. Всичко се „полива” с бира.За месец един спортист изяжда средно около 10 000 долара.
  • Както показват последните изследвания, менюто на получилите смъртна присъда в САЩ не се отличава с разнообразие. Повечето осъдени си поръчват пържени картофи, на второ място – стек, а на трето – хамбургери и чийзбургери. Само един затворник си поръчал патица по бургундски с артишок, гарнитура от млади аспержи и бутилка божоле. Но на него не му провървяло – в последния момент смъртното му наказание било заменено с три присъди до живот.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2024 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.