Статиите на 1001 Рецепти

Храна за ученика

Преди 15 септември родителите на учениците имат много грижи: трябва да облекат, да обуят своето чедо, да му купят учебници, тетрадки и други учебни принадлежности и, разбира се, да се погрижат то да не е гладно в училище, т.е. да му дадат някаква закуска.

Вие никога не сте завиждали в детството си на онези деца, чиито майки са им давали да си носят разнообразна, красива на вид храна, а вие сте оставали със скучния сандвич с колбас? И не сте ли си разменяли в училище със съучениците си даденото от майките? Помислете върху това какво е най-добре да се даде на детето, за да не се храни то в училищния стол или системно да посещава съседните лавки. Нужно е да накарате фантазията малко да се поразгърне и вашето чедо ще се наслаждава на полезна и вкусна закуска сред стените на родното училище. Може, разбира се, да му се дадат пари за храна, но не е сигурно, че то ще ги използва по предназначение. За да ви похвалят вашите деца за оригиналността и вкусната храна, ще ви дадем няколко ценни съвета!

РАЗНООБРАЗЕН САНДВИЧ

За по-малките деца:

За да заинтригувате детето със сандвич, първо той не бива да бъде скучен! Увийте му нещо новичко. Използвайте в началото различни сортове хляб (ръжен, с ядки, стафиди, бял хляб и питка с различни пълнежи). На много деца им харесва комбинацията от различни сортове хляб, например, бял с черен или опитайте да съедините парче обикновен хляб и питка. Подходящ за детските сандвичи е и пълнозърнестият хляб, още повече, че в него се съдържат витамини, минерали и баластни вещества, и ако този продукт се хареса на детето ви, той ще му даде само полза.

Но върху хляба не бива всеки ден да се слага едно и също. Сандвичите с кашкавал, колбас, шунка или яйце може да се допълнят със сосове, ароматни подправки, пресни зеленчуци и плодове.

МАЛКИТЕ ДЕЦА „ЯДАТ С ОЧИТЕ СИ“!

Следете за това вашите сандвичи да изглеждат апетитно и красиво. За разнообразие можете да дадете на детето да си носи шишче от плодове или зеленчуци с кашкавал и шунка. То е не само красиво, но и много оригинално, което без съмнение ще му се хареса. Освен външния вид на закуската или сандвича огромна роля играе и опаковката! Красивата кутийка за сандвичи с герои от любимите анимационни филми или ярката хартиена опаковка не само ще възбудят апетита, но и ще бъдат предмет на гордост. Малкото дете трябва винаги да има какво да похапне, защото след дългите часове учене трябва да компенсира изгубената си енергия.

Като неголеми закуски могат да се предложат също кисело мляко, извара, други млечни продукти (само да не са много мазни), питка със семена и ядки, сушени плодове, сухари, малки палачинки.

Задължително малкият ученик трябва да бъде снабден с напитка: плодов сок, минерална вода (негазирана), млечна напитка, какао и т.н.

Малък съвет: Решавайте заедно с детето каква трябва да бъде храната, която вие му давате за училище, и се опитайте да му правите малки изненади (сложете бонбон или бисквитка в неговата обичайна кутийка за сандвичи).

За по-големите деца:

Тях по-малко ги интересува външният вид на дадената от вас храна. С възрастта децата започват да ценят вкуса и разнообразието. „Възрастните“ деца вече осъзнават какво означава полезна храна и с удоволствие ядат зеленчуци и плодове, а също млечни продукти и кисело мляко. Но не бива да се забравя и за въглехидратите: добри са за „възрастните“ деца сандвичите със солена извара, с домашни сосове и зеленчуци. Ако вашето дете не иска да взема със себе си в училище омръзналата му питка, експериментирайте с различни видове хляб. Можете да изберете багета, чабата, крендъл или тънък лаваш (които също е удобно да се пълнят). Колкото до пълненето на сандвичите, тук свободата на избора е много по-голяма – можете да използвате студен ростбиф, пържола или котлет, и тогава точно ще знаете, че вашето дете е изяло приготвения от вас сандвич. Ако искате още повече да разнообразите менюто на вашия любим ученик, дайте му съд с картофена или макаронена салата – само не забравяйте да му сложите и вилица!

Опитайте се да учудите детето си, като направите неговото хранене разнообразно и това ще ви зарадва с добър апетит!

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2021 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.