Статиите на 1001 Рецепти

МАСКИТЕ НА РУСКИТЕ ИМПЕРАТРИЦИ

АННА ЙОАНОВНА предпочитала да избелва кожата си със стрита на прах пшеница с добавка от цинкови белила.

Руските жени от всички съсловия рисували веждите си със сажди, разредени със спирт. В домашно приготвената козметика като най-щадящи средства се смятали руменината и помадата, които се приготвяли от смляно изсушено червено цвекло, морковено-цвеклов сок и глицерин.

Една от най-популярните антиейдж маски, предпочитана от ЕЛИЗАВЕТА ПЕТРОВНА, е лещената: в растително масло се прибавяли сварени и намачкани грах и леща, и разбит белтък. Тази смес се изсушавала в печката и след това се разреждала с топло прясно мляко.

Медът се радвал на голям интерес като разкрасително средство. Той се смесвал с оризово брашно и размекнат боб. ЕКАТЕРИНА ВЕЛИКА всеки ден протривала лицето си с мед, а след това нанасяла върху кожата си гъша или свинска мас.

Жените на Петър Първи - и тихата ЕВДОКИЯ ЛОПУХИНА, и разюзданата ЕКАТЕРИНА ПЪРВА - използвали “месни” маски - налагали лицата си преди сън с напарено телешко месо. Измивали се после със затоплена телешка кръв. Кожата ставала мека и гладка. АННА ЙОАНОВНА протривала лицето и шията си с напарен телешки черен дроб и топло краве масло.

ЕКАТЕРИНА ВЕЛИКА сутрин и вечер се измивала с парченца лед. Тя въвела модата на плодовите маски. Преди любимото си сутрешно кафе императрицата често втривала в кожата на лицето си и областта на деколтето ябълково пюре, и непременно изяждала поне пет кисели ябълки на ден.

Ягодовата маска се смятала за почистваща и подхранваща. Намачканите ягоди се оставяли да засъхнат върху лицето, а след това се измивали с мазна сметана. Знатните особи обичали ваните от ягодов компот. Древната традиция повелявала да се вземат и вани с топло прясно мляко. ЕЛИЗАВЕТА ПЕТРОВНА за избелване на лицето и тялото преди ваната се натривала със сок от краставица и кисело зеле.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2021 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.