Статиите на 1001 Рецепти

Татяна Кемчева - Доцент Байкова ми върна социалния живот

Тези прочувствени думи са на 32-годишната Татяна Кемчева от София. Само за 8 месеца с помощта на известната диетоложка тя се разделя с 20 кг от телесното си тегло. Сега Таня разказва с удоволствие за преживяното.

Нейните проблеми идват заедно с бременността й. Допреди това тя има елегантна фигура, но изведнъж вълчият глад се превръща в денонощен спътник на бъдещата майка. Жената започва да яде не за двама, а за неколцина. Честите си нощни набези към хладилника пред себе си тя оправдава с факта, че носи дете в утробата си, а колкото до околните - те не смеят да се намесват... Хладилникът за Таня се превръща в истински фетиш. Тя не позволява на никого да припари до него. Винаги започва първа да се храни и... изяжда вичко. А някои нощи буди съпруга си, за да й купи нещо за ядене от денонощния магазин.

У Таня се развива чудовищна храномания, която я тласва към бързите храни. От момента, в който в София отварят врати веригите Макдоналдс и Кентъки Фрайд Чикън, тя става техен “абонат”. “Там закусвах, обядвах и вечерях! - споделя младата жена. - Там залъгвах глада си и между основните хранения.“ Докато един ден разбира, че фишмаковете, чийзбъргърите и панираните крилца са се превърнали за нея в наркотик...

“Чудя се, - продължава Таня, как така никой от близките ми тогава не ми каза нищо, с което да ме спре. Та те виждаха, че аз се разливам във всички посоки! Можеха да ме включат като герой в “Барбароните”...”

Веднъж съпругът на Таня я завежда заедно с детето им на почивка. Семейството отсяда в чудесен хотел. В наетия от тях апартамент има баня, облицована в огледала. И точно там - на това приказно място Таня преживява най-големия си шок.

Когато влиза да си вземе вана, съзира в огледалната повърхност “съвършения глобус”. Жената с ужас установява, че главата й се е сляла с тялото. Толкова е отчаяна от видяното, че се затваря в себе си.

Решението да се справи с проблема на всяка цена идва спонтанно. Следва тестване на всяко ново средство за отслабване, билкови отвари и интензивна фитнес подготовка. Медикаментите не й помагат, а физическото натоварване й обещава само да постегне отпуснатите й “меса”.

Една вечер обаче Таня гледа по телевизията доц. Байкова. Известната диетоложка твърди, че няма нищо по-лесно от това сам да си избереш идеалното тегло – без глад, без лекарства, без изтощителни тренировки. Таня издирва телефонния й номер. Обажда й се и първото изречение, което й казва, е: „Трябва да ме приемете по спешност!“ Срещата на двете жени се оказва съдбовна за едната от тях. От този момент нататък животът на Таня се променя за добро. Сега тя тежи с 20 кг по-малко. Вече е захвърлила онези дрехи, които приличат на чували. Не се крие от обектива, когато някой пожелае да я снима.

Но най-важното за Таня е, че е успяла да си върне социалния живот. Тя боготвори доц. Байкова. Гледа на нея не само като на специалист по диететика, но и като на духовен водач. Таня никога няма да забрави нейните послания, написани на гърба на диетичния режим, в които доцентката я уверява, че тя не е сама в борбата с килограмите.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2023 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.