Статиите на 1001 Рецепти

БЛИЦ ДИЕТИТЕ - бързо или за дълго

СРЕД ХОРАТА БРОДИ МИТЪТ ЗА “ЧУДОДЕЙНИТЕ” ДИЕТИ, КОИТО ОБЕЩАВАТ ДА ПРЕВЪРНАТ ВСЕКИ СЛОН В ГАЗЕЛА ЗА КРАТКО ВРЕМЕ. НЕКА ВИДИМ КАКВО ТОЧНО ПОЛУЧАВАТ ТЕЗИ, КОИТО СЕ ПОДЛАГАТ НА ПОРЕДНИЯ ЕКСПРЕСЕН ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ.

ДИЕТАТА НА КИНОЗВЕЗДИТЕ

Разрешено: първите 3 дни само айран; следващите 3 - варено пиле без кожата и без сол; още 3 дни - зелени ябълки и ябълков сок без захар; и накрая през последните 3 дни - обезмаслен кашкавал и сухо червено вино. Всеки продукт през “неговите” дни е без ограничение. Ако пилешкото ви омръзне, можете да преминете на айран до края на деня. Вода можете да пиете колкото искате.

Обещано: минус 9-10 кг за 12 дена.

Реален резултат: Марта, на 27 г.: “Стопих 7 кг, но през цялото време усещах слабост, гадене, чести позиви за тоалетната. Минаха три седмици и изгубеното тегло се върна...”

Заключение на специалист: Тази диета е сбор от разтоварващи дни. Теглото намалява за сметка на рязкото ограничаване на калорийността, а също и на загубата на течности, поради липсата на сол. Такова разтоварване за 12 дена може да си позволи само много здрав човек, но само след консултация с лекар.

ШОКОЛАДОВА ДИЕТА

Разрешено: на ден - 5 чашки разтворимо кафе без захар с нискомаслено мляко и 80 г горчив шоколад. Срок – не повече от седмица.

Обещано: минус 1-3 кг на ден.

Реален резултат: Соня, на 30 г.: “Обичам кафе и шоколад! За три дни изгубих 4 кг. Но… от сутринта на втория ден започна главоболие, вечерта на третия сърцето ми биеше така, че не можах да заспя. Зарязах диетата и се наядох с овесена каша… След седмица изгубеното тегло се оказа на старото място.”

Заключение на специалист: Всяка еднообразна диета ни лишава от необходими вещества. Теглото си отива не толкова за сметка на излишната мазнина, колкото от загубата на вода. А комбинацията от кафе и шоколад може да провокира рязко покачване на артериалното налягане.

ДЕВЕТДНЕВНА ДИЕТА

Разрешено: 3 дни - варен ориз без сол и мазнина (може соев сос и подправки); следващите 3 - безсолно пилешко филе; последните 3 - само ябълки.

Обещано: минус 3-4 кг.

Реален резултат: Мира, на 24 г.: “Издържах всичките 9 дена, макар че ми се виеше свят, а последния ден припаднах. Кожата на лицето ми посърна и се наложи да си правя маски. А излишните сантимерти по бедрата много бързо се върнаха...”

Заключение на специалист: Безсолен ориз, безсолно пиле... - 9 дена безсолна диета. Мира е загубила тегло не толкова за сметка на мазнината, колкото за сметка на водата, затова след прехода към обичайното й хранене изгубените сантиметри са се върнали толкова бързо.

ЖОКЕЙСКА ДИЕТА

Разрешено: първи ден - печено пиле, разделено на три приема; втори ден - 300 г телешко печено на грил, също разделено на три приема; трети ден - 3-5 чашки черно кафе.

Обещано: минус 3-6 кг.

Реален резултат: Валя, на 25 г.: “Стопих 2 кг, но през цялото време бях жадна и ме наболяваше коремът. Килограмите се върнаха още на следващия ден, когато започнах да се храня нормално.”

Заключение на специалист: Тези дни са по-скоро гладни, отколкото разтоварващи. Имате проблеми със стомаха и червата? Тогава забравете жокейската диета! Можете да я приложите, когато разберете за непланиран купон, а любимата ви пола ви е тясна. Трудно ще задържите резултата.

ДИЕТА С “БОНСКА СУПА”

Разрешено: специална зеленчукова супа (зеле, морков, целина, лук, домати, подправки) – колкото поеме. Изпиват се по 3 л минерална вода на ден. Плюс някои продукти:

  • 1 ден – плодове, без банани
  • 2 ден – листни зеленчуци и 1 варен картоф
  • 3 ден - плодове и зеленчуци
  • 4 ден - 3 банана и нискомаслено мляко
  • 5 ден – порция пилешки гърди или риба, 6 домата
  • 6 ден - пържола със зелена салата
  • 7 ден - варен ориз със зеленчуци

Обещано: минус 5-10 кг за седмица.

Реален резултат: Лили, на 26 г.: “Бях на тази диета преди 3 месеца и свалих 5 кг. Само че те неусетно се върнаха. Реших да повторя, но още на третия ден се чувствах много гладна, болеше ме главата. Сега пак си ям всичко.”

Заключение на специалист: Тази диета е по-разнообразна от предходните. Ако се яде супа 3-4 пъти на ден и всеки път се добавят различни продукти, спокойно можете да изкарате седмица с нея без опасност за здравето. Нискокалорийните продукти и липсата на сол са основните причини за загубата на теглото. Но ако веднага след диетата се върнете към обичайното си хранене, ще си върнете и изгубените килограми. Трябва да се излиза постепенно от такава диета.

И ВАРЕНО ПИЛЕ НА ОКО...

Всичко е просто: блиц диетите са само поредният начин да се яде малко. Трудно е цял ден (или по-дълго) да се яде само един продукт. На третия ден ще намразите пилето! Чест спътник на такива диети са гладът и цяла поредица от неприятни усещания.

Всички блиц диети, поради ниската калорийност, са противопоказни за хората с нарушения на въглехидратната обмяна (например, диабет).

Но най-големият проблем е да се задържи постигнатото тегло. С него почти никой не се справя. Така че решете сами - струва ли си да помрачавате хубавите си дни с мъките на глада, при това напразно?

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2021 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.