Статиите на 1001 Рецепти

БИРАТА СПАСЯВА НЕ САМО ЖАЖДАТА, НО СЪЩО И КОСАТА

Приятели, получихме много интересно писмо от ИВАНИНА ИВАНОВА от София, която ни разказа за какво ползва пенливата течност. Оказва се, че питието от хмел и малц има още много “неизследвани” полезни функции. А на всичкото отгоре такива мастити световни звезди, като Мадона и Джулия Робъртс спасяват изтънелите си понякога коси и повехналите си кожи не с друго, а именно с бира!

ЗДРАВНА УВЕРТЮРА

Нека все пак първо да ви споделим на какво се дължат безценните здравни и козметични свойства на бирата. В нея има аминокиселини, витамини В1 (тиамин), В2 (рибофлавин) и РР, а също въгленна киселина, която не само я прави лека и жива, но и регулира дишането и кръвообращението, влияе положително на сърцето. Скорошни изследвания на японски учени доказаха, че ако се пие бира постоянно, но на малки порции, тя може да понижи риска от онкологични заболявания два-три пъти.

ПОГЛЕД КЪМ ИСТОРИЯТА

Още през XVI век дамите били съветвани редовно да мажат лицето и гърдите си с бирена пяна. Смятало се, че благодарение на нея кожата става невероятно нежна. Известна е любопитната бирена история на пруската кралица Луиза. Тази знатна дама, която имала доста посредствена външност, мечтаела за голям и пищен бюст. Придворните медици я посъветвали “да пие бира по време на хранене и след това и три пъти на ден старателно да масажира гърдите си с напитката”. Историята твърди, че този лечебен курс дал задоволителен резултат.

НО КАКВО ВСЪЩНОСТ ПРАВИ КЕХЛИБАРЕНОТО ПИТИЕ?

С неговата помощ можем да се борим и с бръчките. Ето така например: разбийте яйчен жълтък с пиво до образуване на еднородна маса и я нанесете на лицето си за 20 минути. Такива маски влияят особено благотворно на мазната кожа, правят я еластична, нормализират кръвообращението. Бирена мая се препоръчва да се пие при различни проблеми с кожата. От векове се знае, че бирените вани са прекрасно средство срещу потене. В топлата вода се излива бутилка пиво. Особено полезна е бирата за косата, като няма никакво значение дали тя е мазна или суха, рядка или буйна. Благодарение на голямото количество полезни вещества бирата придава жив, здрав блясък дори на сухата коса. Нашите предшественички използвали бира при къдренето, за да бъде по-трайно.

ОТ ТЕФТЕРА НА БАБА

Искате да укрепите косата си? Наситнете корен на лопуш, коренище на блатен аир и шишарка на хмел, вземете от всички съставки поравно – например по 1 с. л., залейте ги с чаша гореща тъмна бира, оставете ги 1,5 часа на топло място, филтрирайте и втривайте в корените на косата 3 пъти седмично до получаване на нужния ефект.

При пърхот вземете по 2 с. л. листа от лекарствен конски босилек и коприва, залейте ги с 0,5 л гореща светла бира, оставете ги да престоят 1 час, филтрирайте и втривайте течността в главата си всеки ден преди сън в продължение на месец.

За сгъстяване на косата накиснете за 2-3 часа 100 г кора от ръжен хляб в 0,5 л гореща бира. С образувалата се кашица покрийте равномерно измитата си коса.

КАК СИ СПАСИХ КОСАТА

Мили приятели, откакто се помня, косата ми е била тънка и рядка. Какво ли не опитвах, за да скрия този факт. Един път се накъдрих и това ме съсипа - вместо тъничката паяжина, по главата ми бе останало кече. Тогава една моя близка ме посъветва да си правя маска с бирена мая и кисело мляко. 20 г бирена мая се смесват с четвърт кисело мляко. Ако косата ви е мазна - млякото трябва да е обезмаслено, а ако е суха - мазно. Слага се на топло, оставя се да престои. Налага се върху косата за половин час и се отмива с шампоан. Аз правих това два пъти седмично и само след два месеца косата ми се сгъсти и блестна!

ИВАНИНА ИВАНОВА от София

Коментари за статията:

Автор Мнение

Kremena Miteva

2013-03-20 20:46:10

[b][i]Да бирата е наистина много евикасна маска.Също тъка може да се използва и за навиване на косата.
[/i][/b]

Emiliq Metodieva

2016-03-17 13:59:32

Къде мога да си закупя бирена мая ? Предварително благодаря. Хубав ден !

Публикувайте коментар за статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2021 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.