Статиите на 1001 Рецепти

Защо не си отиват килограмите

ВСЕКИ ОТСЛАБВАЩ СЕ Е СБЛЪСКВАЛ С “ЕФЕКТА ПЛАТО” - КОГАТО ВЪПРЕКИ ВСИЧКИ УСИЛИЯ, ОТСЛАБВАНЕТО “ЗАСТИВА”. ПРИЧИНАТА ЗА ТОВА Е ЗАБАВЯНЕТО НА ОБМЯНАТА НА ВЕЩЕСТВАТА.

Понякога “спирането” идва още през първата седмица на диетата. А по-често след няколко седмици или месеца. И през това време, докато се стараем да ядем колкото е възможно по-малко, нашият организъм не намалява килограмите, а изразходва енергия, поради което се забавя обмяната на веществата.

ТОЙ НИ ПРЕДУПРЕЖДАВА

Дишането, съкращаването на сърцето, поддържането на мускулния тонус и температурата на тялото, деленето на клетките - всички тези процеси изискват “гориво”. То се добива от два източника - храната, мастните запаси и малко натрупвания от въглехидрати.

Когато съкращаваме обема на храната, ние караме организма си да преминава към запасите. Но ако по някакви причини той не може да извлича от “съкровищниците” необходимото количество енергия, а ние упорстваме и продължаваме да спазваме диетата, за него изходът е само един - да намали разходите.

Но преди да намалим подаването на “гориво”, организмът ни подава сигнали.

ГЛАДЪТ. Той “сигнализира” за това, че организмът не може да добива енергия от вътрешните запаси и отчаяно се нуждае от храна.

СЛАБОСТТА. Няма енергия - намалява мускулният тонус. Започват световъртежи и припадъци.

ЗИМОРНИЧАВОСТТА. Пада температурата на тялото, и дори в горещината хората обуват топли вълнени чорапи или спят, увити в одеяло.

ОСОБЕН СЛУЧАЙ

Когато мой познат за пореден път реши да се “вземе в ръце”, теглото му надвишаваше 170 кг. Човекът започна да гладува. В началото нещата вървяха бързо, той топеше по 3 кг на седмица. Но след 3 седмици се появи слабост, а процесът на отслабването се забави. Слабостта беше такава, че познатият ми се чустваше сносно само в леглото. Той свали през последната седмица от гладуването си само 400 г. Като загуби не повече от 200 г мазнини, останалото бяха белтъчини, т.е. клетки от мускулите, черния дроб, кръвта и имунни клетки: неговият организъм при гладуването беше “ял” себе си.

Нека сега пресметнем колко пъти се е забавила неговата обмяна на веществата: 200 г мазнини = 1800 ккал. Делим на 7 дни. За денонощие е “изгарял” само по 250 ккал. Това е 10 пъти по-малко, отколкото изразходва мъж, незает с физически труд. Това означава, че обмяната на веществата се е забавила 10 пъти.

Само че забавянето на обмяната на веществата е неприятно не само с това, че свежда до нула усилията за отслабване. То носи още два проблема.

ДОБАВЯНЕ НА ТЕГЛО. След като се върнете към обичайното си хранене, обмяната още дълго време ще бъде “спъната”. Килограмите бързо ще се върнат, а ще доведат и “приятели” със себе си.

НЕЖЕЛАТЕЛНИЯТ ОПИТ. Всеки опит за отслабване “калява” организма ни. Следващия път той ще се постарае още по-бързо и по-силно да спъне изразходването на енергия и колкото е възможно ще отлага възстановяването си при връщането му към обичайното хранене.

Кои причини водят до забавянето на изразходването на енергия?

ПЕТ БЕДИ – ЕДИН ОТГОВОР

1. ПОНИЖАВАНЕ КАЛОРИЙНОСТТА НА ХРАНЕНЕТО

Колкото по-малко енергия постъпва, толкова по-вероятно е разходът да се забави. Но има един нюанс! При умерено, комфортно за нас намаляване на калорийността скоростта на обменните процеси често не намалява, а се увеличава! Щом няма преяждане, няма и сънливост след храненето. След леката вечеря спим по-добре. Чувстваме се отпочинали, губим повече енергия. Накрая при постепенното намаляване на порциите се повишава активността на адреналина и норадреналина – хормоните с мощно липолитично (масторазграждащо) действие.

2. НАРУШАВАНЕ СЪОТНОШЕНИЕТО МЕЖДУ МАЗНИНИ И ВЪГЛЕХИДРАТИ

Организмът получава основната маса енергия от тях, но... Най-лесно тя се добива от въглехидратите. Ако те са малко в менюто, той включва на режим икономии.

3. НЕДОСТИГ ОТ НЕЗАМЕНИМИ ВЕЩЕСТВА

За нормална обмяна организмът се нуждае от постоянен приток на някои аминокиселини, витамини, минерали и микроелементи, полиненаситени мастни киселини Омега-3. При липсата на който и да е от изброените компоненти скоростта на обменните процеси може да се понижи.

4. “НЕПРАВИЛНО” ФИЗИЧЕСКО НАТОВАРВАНЕ

Отслабващият човек започва усилено да тренира, за да накара мускулите си да изразходват повече енергия - нали именно те изгарят 80% от мазнините. И изведнъж след седмица потогонни занимания открива, че е стопил много по-малко, отколкото е очаквал. А това е трябвало да се очаква! Интензивните физически упражнения не увеличават изразходването на енергия. Обратното, те често предизвикват неговото понижаване. При прекалено активните натоварвания се гори енергия, която организмът “черпи” от въглехидратите: мазнините не могат толкова бързо да се разграждат.

Въглехидратите свършват, техните запаси могат да се попълнят само от храната, организмът включва сигнала на глада, но ние мъжествено го “заглушаваме”, и тогава се забавя обмяната на веществата.

5. ПСИХОЛОГИЧЕСКИ ПРЕДПОСТАВКИ

Най-разпространените и най-типичните са липсата на значима мотивация, недоверие към избрания метод за отслабване и неправилната оценка на резултата.

МОТИВ. Ако знаем точно защо ни е нужно да отслабнем, тогава самата тази потребност ще стимулира мускулния тонус, ще активизира хормоните.

УВЕРЕНОСТ В МЕТОДА. По подобен начин действа и убедеността в правилността на избрания път. Ако сме уверени, че методът за отслабване е ефективен, настроението ни ще бъде добро, а тонусът - висок.

ОЦЕНКА НА РЕЗУЛТАТА. Резултатът сам по себе си може да стимулира обмяната на веществата, но само ако ни харесва. Например човек всяка седмица топи по 500 г и това го радва. Настроението му се повишава, а така се увеличава и активността на масторазграждащите хормони. Изразходването на енергия нараства. И обратното - на друг отслабващ 500 г на седмица му се струват лош резултат. Възникват съмнения, понижават се настроението, тонусът и разходът на енергия.

Да речем, че вие ще приемете резултата си за добър. От гледна точка на лекарите 500 г на седмица (не на ден!) е повече от добре.

БАВНОТО ОТСЛАБВАНЕ ДАВА МАКСИМАЛНО ОЗДРАВИТЕЛЕН ЕФЕКТ И УСТОЙЧИВ РЕЗУЛТАТ.

КАК ДА ИЗБЕГНЕМ КАПАНИТЕ

  • Намерете си убедителен мотив.
  • Не прибягвайте към диетите. В никакъв случай не свеждайте “отслабването към “диета” и не го започвайте с нея.
  • Спете дълго и на воля.
  • Хранете се правилно - често, като увеличите в менюто си количеството белтъчини и сложни въглехидрати и ограничите мазното и сладкото. Не се отказвайте от леката вечерна храна.
  • Не се протоварвайте с физически упражнения. Оптималното натоварване за вас е със средна интензивност, като ходенето например.

АЗ НА “ПЛАТО” НЕ ОСТАВАМ

Какво да правите, ако късно сте разбрали за всички тези правила и забавянето на обмяната вече е настъпило?

Не се опитвайте да преодолеете “ефекта плато” с ожесточаване на диетата. Този път води до задънена улица: след две седмици забавянето съвсем ще се затормози и ще ви се наложи пак да драстично да променяте диетата. А когато се върнете към обичайното си хранене, теглото ви непременно ще започне да се покачва и ще надвиши това равнище, от което сте тръгнали.

Отстъпете от подготвените позиции. Увеличете количеството разрешени продукти. Разхождайте се много и спете дълго. След 1-2 седмици, когато възстановите силите си, можете да продължите с отслабването.

Фигурата “пясъчен часовник” действа като алкохол

Пищните жени като Бионсе оказват същото въздействие върху мъжкия мозък, както алкохолът, твърдят американски учени от Джорджия. Изследователите показали на млади мъже снимки на жени преди и след пластична операция. Теглото на тези дами оставало неизменно, но било увеличено съотношението между обема на талията и бедрата. Младежите предпочитали втория вариант, като в това време специална апаратура фиксирала възбуда в тези участъци в кората на главния мозък, каквато възниква при употребата на алкохол. Учените смятат, че на подсъзнателто равнище широките бедра и тънката талия се възприемат като признак, че жената е здрава и ще може да роди деца. Тази мисъл не е нова, но явно ще се хареса на много дами, уморени от диетите.

Бадемите понижават холестерола

Учени от Кънектикът (САЩ) са обобщили данни от 5 изследвания, в хода които се е изучавало влиянието на бадемите върху различни звена от обмяната на веществата. В тях участвали 142 пациенти. Специалистите твърдят, че при всичките изследвания е наблюдавано понижаване на равнището на лошия холестерол. Доброволците похапвали от 25 до 168 г бадеми на ден в продължение на 4 седмици. Средно за месец холестеролът намалял до 0,18 ммол/л.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2021 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.