Статиите на 1001 Рецепти

Ароматът на ментата – еталон на свежест

Ароматът на мента повдига настроението и стимулира работата на мозъка. А отварите и настойките от мента са не само приятни, но и много полезни средства от народната медицина.

Това най-древно лечебно растение е известно още от времето на египетските фараони. Високо са го ценили в древна Гърция и Рим. То е споменато в Евангелието на Матей. И неговият аромат винаги и бил добър знак.

Римляните натривали масите с мента преди пиршество, а на гостите слагали венчета от мента. В Русия девойките слагали под възглавницата стръкче мента, за да видят в съня си определения за тях любим.

В средновековието студентите също носели ментови венчета, защото вярвали, че те стимулират работата на мозъка.

Според народните поверия ментата гони от дома злите духове и затова се смятало, че е много важно на прозореца да се държи израснала мента.

Полза за здравето

Ботаниците твърдят, че има над 40 вида мента. Сред тях най-известният е лютивата мента. Ако не сте насушили мента през лятото, не се притеснявайте – сега в аптеките може да се купи сушена мента, ментов чай и ароматно масло от лютива мента. Ментата се прилага като лекарство външно и вътрешно под формата на настойки и чай. Тя съдържа витамин С, каротин, дъбилни вещества, етерично масло.

Вътрешно ментата се използва за:
 • Стомашно-чревни заболявания

  Тя притежава противовъзпалително, обезболяващо и жлъчогонно действие. Удобно е да се приготвя настойка в термос – заливат се 2 с.л. сушена мента с 1/2 л вряла вода и се оставя да престои. Взема се по 1/3 чаша 3 пъти на ден. Може да се добави захар или мед и да се пие при болки в стомаха, черния дроб и червата.

 • Понижаване на температурата

  Ментовата настойка увеличава потоотделянето и бързо отнема топлината при простуда.

 • Успокоително средство

  При сърцебиене, депресия и безсъние е полезно да се пие гореща вода с няколко капки ментово масло или ментов чай.

 • Проблеми със зрението

  Благодарение на антиоксидантните свойства ментата предотвратява възникването на катаракта (настойката се пие няколко пъти на ден).

 • Афродизиак

  За да увеличите половото влечение, пийте настойка от мента в продължение на един месец.

Външно приложение
 • Ментата може да успокои болката, включително ревматичната (компрес от ментова отвара се прилага към болното място). Същото може да се прави при ухапване от насекоми, за да се снеме сърбежът.
 • Смесете отвара от мента със зехтин и ще получите прекрасно средство срещу изгаряне. При главоболие смесете ментово и евкалиптово масло и натрийте слепоочията.
 • Ако ви се вие свят в самолета, вдишвайте парите от ментово масло и ще се почувствате много по-добре.

Ароматно масло

В етеричното масло от лютива мента има много ментол, който притежава анестезиращо действие. То оказва потогонно, антисептично действие, снема напрежението, повишава съпротивителните сили на организма, помага при повишена метеочувствителност. 2-3 капки масло се разтварят в 1 ч.л. мед (в случай на липса на алергия към меда) и се добавя в чая. Външно ментовото масло може да се прилага в смеси с растително масло – 5 капки ментово масло на 10 мл растително масло. С тази смес добре се разтриват гърдите при простуда, ухапване и сърбеж на кожата.

Ароматно лекарство

Всеки човек може да пие ментов чай. Изключение правят само малките деца: заради високо съдържание на ментол те трябва да получават по-слабо концентрирана отвара за снемане на болките в стомаха. И още: ментовото масло не се препоръчва при хронични киселини.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2020 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.